BUDIŠ 1. Hokejová liga - 29. kolo: Detva v priamom súboji o prvé miesto zdolala Michalovce

BUDIŠ 1. Hokejová liga - logoBUDIŠ 1. Hokejová liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie 29. kolo BUDIŠ 1. Hokejovej ligy prinieslo štyri zápasy, v ktorých padlo dovedna 36 gólov. Najviac ich padlo v súboji Topoľčian s Považskou Bystricou, ktorý sa skončil 7:4 pre domácich. Najvyššiu výhru však dosiahli Prešovčania nad Spišskou Novou Vsou (9:1). Detva v priamom súboji o prvé miesto v tabuľke zdolala Michalovce prekvapujúco vysoko 7:1 a Skalica vyhrala nad Trnavou 4:3.

TOPOĽČANY - POVAŽSKÁ BYSTRICA 7:4
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Domáci začali stretnutie lepšie, ale prvý gól padol do domácej siete v 5. min, keď akciu celého útoku zakončil Dolinajec. Domáci o tri minúty odpovedali gólom Kalináča v 8. min. Po tomto góle domáci tlačili súpera a v 11. min znovu Kalináč dal svoj druhý gól. Domáci pokračovali vo svojom tlaku a v 17. min zvyšoval Nemček. Hostia mali v 17. min vylúčeného hráča a domáci túto presilovú hru využili na strelenie štvrtého gólu znovu Kalináčom. Druha tretina skončila zmierom 0:0. Na začiatku tretiny dostali hostia 2 minúty za oneskorený príchod na ľadovú plochu a vo vlastnom oslabení v 41. min dal Klíma druhý gól hostí. Domáci odpovedali ešte v tej istej minúte Piatym gólom Hudeca. Hosťom sa v tretej tretine darilo a v 42. min skóroval znovu Klíma. Domáci znovu po obdržaní gólu skórovali a v 43. min dával gól Priganc. Domáci zvýšili stav stretnutia ešte gólom v 45. min, keď po samostatnej akcii skóroval Tabi. Hostia skorigovali výsledok stretnutia v 59. min gólom Kubiša.
HC Topoľčany - HK ‘95 Považská Bystrica 7:4 (4:1, 0:0, 3:3)
Góly:
8., 11. a 19. M. Kalináč, 17. F. Nemček, 41. J. Hudec, 43. Priganc, 45. Tábi - 41. a 42. L. Klíma, 5. Dolinajec, 59. Kubiš, 550 divákov

DETVA - MICHALOVCE 7:1
Dopisovateľ: Marek Antalík, HC 07 Orin Detva
Šláger kola bol od začiatku zápasu v jasne v domácej réžii. Brankár Trenčan musel čeliť jednému puku za druhým. Domáci svoje možnosti však v prvej časti nedokázali premeniť a mali na to aj dve presilové hry. Trenčana zamestnávali Videlka, Hrušík, Tamši, ale aj Gašpar s Viktorom Fekiačom. Skúsený brankár hostí všetko zneškodnil. Čo sa nepodarilo domácim podarilo sa hosťom na konci predposlednej minúty, keď po strele Drotára vykopol Cibuľa puk. Ten sa však pre domácich odrazil rovno k Luchnikovovi a od neho sa dostal do brány 0:1.
Druhú tretinu domáci začali veľmi dobre. Najprv si však odišiel na trestnú lavicu sadnúť z hákovanie hosťujúci Polaček a po ňom aj Hančák, ktorý dostal za nebezpečnú hru vysokou hokejkou a krv v tvári Tamaši 4. min. Detva presilovku o dvoch hráčov využila, keď vyrovnal Sládok. Po ňom sa presadil od mantinelu aj Videlka a Detva šla do vedenia. V 30. min. zbytočne sekal v útočnom pásme hosťujúci Banovský a od hlavného rozhodcu inkasoval 5 + DKZ. Detva nepohrdla, ani v tejto presilovke a v priebehu 20 sekúnd v 32. min. skórovali Viktor Fekiač a po biliardovej akcii Říha 4:1. Tréner hostí po štvrtom góle reagoval oddychový časom a zmenou v bráne, keď Trenčan prenechal miesto Dzurovi. V záver tretiny mali možnosti na zníženie aj hostia, ale výborný Cibuľa im neumožnil skórovať.   
Tretiu tretinu začali Michalovce dvojminútovou presilovkou o dvoch hráčov, ale nevyužili a mohli aj inkasovať, keď po vyhodení puku mohol skórovať Frederik Fekiač.  V tretej časti si to medzi sebou rozdali Sládok a Ščurko. Obaja dostali po 2+2. min. a navyše aj po 10. min.V tretej časti sa domáci tak isto zapisovali do streleckej listiny. V Hre 5 na 5 sa presadil Petro a ďalší gól v presilovke pri vylúčení Polačeka pridal od modrej čiary Šimon 6:1. Už na 7:1 pridával v 52. min. Říha, keď jeho strelu si hostia zmenili do vlastnej siete. Vzávere domáci nechali vyniknúť Cibuľu, ale ten si poradil aj po nájazde Baláža.
HC 07 Orin Detva - HK Dukla Michalovce 7:1 (0:1, 4:0, 3:0)
Góly:
32. a 52. L. Říha, 24. Sládok, 27. Videlka, 32. V. Fekiač, 47. J. Petro, 49. M. Šimon - 19. Lučnikov, 299 divákov

SKALICA - TRNAVA 4:3
Dopisovateľ: Miroslav Minďáš, HK Skalica
Skaličania sa s papierovo slabším súperom v zápase poriadne vytrápili. Hostia neprišli do Skalice odovzdať body, ale snažili sa byť aktívni a robili domácim veľké problémy. Napriek tomu mali viac z hry, viac striel a tiež viac šancí Skaličania, ale na to sa v hokeji nehrá. Ako prví udreli hostia už v 5. minúte. Domáci odpovedali o tri minúty presnou strelou Hlucha. V 12. minúte opäť viedli Trnavčania, ale do prvej prestávky skóre vyrovnal Vaškovič. V 41. minúte sa prvý raz dostali Skaličania do vedenia po presnej strele Janáča a keď Hluch v predposlednej minúte skóroval do prázdnej bránky pri power play hostí, vyzeralo, že je rozhodnuté. Nebolo. 62 sekúnd pred záverečnou sirénou hostia zápas ešte zdramatizovali, keď znížili na 3:4. Bol to však posledný gólový zápis, a tak tri body ostali, a zaslúžene, doma.
HK Skalica - HK Gladiators Trnava 4:3 (2:2, 0:0, 2:1)
Góly:
8. a 59. Hluch, 14. Vaškovič, 41. Janáč - 5. Čunderlík, 12. Jurák, 59. Beták, 539 divákov

PREŠOV - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 9:1
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Spišiaci začali aktívnejšie a hneď na úvod si veľkú šancu vypracoval Giľák. Prešov hru postupne vyrovnal a v 8. minúte mal pri dorážke gól na hokejke Prokop. Na konci 10. minúty otváral aj so šťastím skóre Mikula. O minútu na to spálil tutovku Pulščák. Domáci sa rozbehli a súpera v ďalších minútach zasypali viacerými strelami. Tlak sa zmiernil presilovkou Spišskej Novej Vsi, no aj v nej mal najväčšiu príležitosť domáci Jokeľ. „Tučniaci“ pokračovali vo výbornej hre a Surák vyťahoval jeden zákrok za druhým.
Dve presilovky Spišiakov načali druhé dejstvo. Hostia poriadne preverili Gavaliera viacerými dobrými pokusmi, už Klinga mal vyrovnanie na hokejke, no prestreliť brankára dokázal až v 25. minúte Hamráček – 1:1. V 28. minúte videli diváci nešťastný zákrok Vaica na Hopkoviča, kapitán „Novejši“ dostal trest na 5 minút a trest v hre, takže odišiel pod sprchy. Ani nie po minúte potrestal zákrok gólovým tečom Kokavec. V 29. minúte bolo už 3:1, Abdul si vychutnal Suráka a Mikolášek poslal puk do siete. Domáci boli pri chuti, v stále trvajúcej presilovke ešte pridali po góle Mikolášek aj Novický a vyhnali Suráka z brány. A to ešte v osudnej päťminútovke trafl Kokavec žrď. Novovešťania už boli bezzubí a v 40. minúte im poslal šiesty gólový pozdrav Šimčák.
Tretia tretina začala pokojnejšie, divákov zdvihol prvýkrát zo sedadiel až v 45. minúte zákrok Gavaliera a následná šanca Šimčáka. Hostia sa aspoň pokúšali útočiť, napriek tomu góly padali len do ich siete. Siedmy pridal Jokeľ po ľahkom teči. Za Riečickým skončil onedlho aj ďalší puk, rozhodca ale gól pre postavenie hráča v bránkovisku neuznal. Domáci si vychutnávali hokej a diváci videli niekoľko pekných akcií. V 53. minúte skončila v bránke aj delovka Duplinského a o pár sekúnd rozhodca neuznal gól Mikoláškovi. „Tučniaci“ útočili na desiatku, na 9:1 zvyšoval v 58. minúte Kokavec. Domáci sa stali jasným pánom východniarskeho derby a získavajú dôležité tri body.
HC Prešov Penguins - HK Spišská Nová Ves 9:1 (1:0, 5:1, 3:0)
Góly:
29. a 58. M. Kokavec, 29. a 31. Mikolášek, 10. Mikula, 31. Novický, 40. Abdul, 49. Jokeľ, 53. Duplinský - 25. Hamráček