1. liga – 9. kolo: desať gólov Senice v Topoľčanoch, výhra Michaloviec v Bardejove

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie prvoligové zápasy priniesli slušnú porciu gólov. Najviac – až 12 – ich padlo v zápase Topoľčian so Senicou. Žiaľ, domáci v tomto prípade inkasovali až desaťkrát. Na východe sa hralo ďalšie derby medzi Bardejovom a Michalovcami, tri body si odviezli hostia. Atraktívny bol aj duel Liptákov so Spišiakmi, domáci v ňom vyhrali po nájazdoch.

1. liga - súhrn výsledkov 9. kola:

PREŠOV - PRIEVIDZA 6:3
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, PHK 3b Prešov
Na zimnom štadióne v Prešove domácich priaznivcov zamrazilo už hneď po úvodných štrnástich sekundách, hostia zvládli buly, po vpáde do útočného pásma sa prezentoval okamžitou strelou k tyči Tomáš Číčala a otvoril skóre stretnutia. Odpoveď prišla ale prakticky okamžite, o minútu aj pár sekúnd nato napriahol od modrej Ľubomír Chovan, pred brankárom tečoval puk Lukáš Potoček a bolo vyrovnané - 1:1. Favorit stretnutia sa s týmto stavom neuspokojil a z prakticky identickej situácie ani nie o minútu tečoval Ivančov pokus kapitán Marcel Pavlovský. Hru si následne zobral pod taktovku domáci celok, Borároš mohol byť vlastne rád, že už zo siete puk nelovil. Vo veľkej šanci netrafil bránu Samuel Chalupa, vyrazený puk po strele Potočeka Caban netrafil a rovnako v skvelej šanci nezakončil Michal Kivader. Zbytočnou nedisciplínovanosťou ponúkli v druhej časti prvej tretiny Prešovčania súperovi možnosť na vyrovnaie, na trestnej lavici sedeli naraz Chovan aj Kobeľa. Žlto-modrí sa dokázali ubrániť a znova hrozili z rýchlych akcií. V závere dvadsaťminútky znova za zbytočný zákrok na mantineli odišiel z klziska na dve minúty Kobeľa a len vďaka famóznemu presunu Riečického Číčala nepridal v presilovej hre štvrtý presný zásah stretnutia.
Zverenci Jána Vodilu pokračovali v dominantnom výkone, úvod 24. minúty patril možnosti Lukáša Potočeka, ten ale prestrelil z tesnej blízkosti brány. Keď vylúčenie Kentoša dalo presilovkovú možnosť Prešovu, gól visel na vlásku. Caban nastrelil brankára, z dorážky netrafil znova Potoček a Filip Pekarčík v jednej z mnohých šancí nastrelil z uhla bránkovú konštrukciu. Nakoniec domácim hokejové šťastie doprialo, už pri hre piatich na piatich našiel Hájnik spoza brány Erika Ivanča z druhej vlny a šikovný zadák strelou k tyči napriahol sieť za Borárošom. Nepekný obraz sa naskytol na ľadovej ploche v polovici 30. minúty, keď Vartovník doslova zostrelil Rastislava Slotu. Obranca Prievidze za pomoci spoluhráčov a lekára opustil ľad a hra pokračovala. Po tom, čo Filip Pekarčík v 32. minúte z dobrej šance nepretlačil puk za bránkovú čiaru ani na dvakrát prišla súperova odplata. Martin Hájnik o pár sekúnd zamieril na trestnú lavicu, Černého delovku Riečický len vyrazil pred seba a do brány pretlačil puk Tomáš Číčala. V ďalšom oslabení paradoxne mohol skórovať Marcel Pavlovský, z kruhu nastrelil ale len brankára. Niekoľkými nedovolenými zákrokmi sa prezentovali nielen domáci, ale aj Prievidza. Na to už Pavlovský reagoval svojim druhým gólom, keď dorazil puk po strele Kivadera. Ani nie o minútu lovil Borároš puk z brány zas, tentokrát Caban prihral pred bránku na Čopáka, útočník Prešova si prehodil puk na bekhend a strelou ponad betón rozjasal divákov v ICE aréne.
Po prestávke vystriedal Marka Borároša v bráne MŠHK Viktor Volentier. Prešovčania sa sami dostali do problémov, keď ponúkli súperovi presilovku piatich proti trom, ani druhýkrát v zápase ju však Prievidza nevyužila. Úvod poslednej časti hry osviežila aj menšia šarvátka Guntáša s Matejkom, po ktorej si šli obaja sadnúť na lavicu trestov. Domáci hokejisti akoby si už boli istí výhrou začali prenechávať viac priestoru zverencom Ivana Dorniča. V zmätku pred ležiacim Riečickým sa najlepšie zorientoval Číčala, tretí gól však nepridal. Po chybe Kolaříka len pár sekúnd na to dostal do ďalšej nebezpečnej pozície puk Jozef Kentoš, najužitočnejší hráč MŠHK ale strelou do horného rohu brány jej sieť nerozvlnil. Na konci 55. minúty už praskli Lukášovi Škrakovi nervy, za čo mu rozhodca udelil osobný trest. Štyri minúty pred záverečnou sirénou, keď si šiel odpykať Ivančo trest za podrazenie si Prievidza vzala oddychový čas. Po úspešnom buly odišiel Volentier na striedačku a arénou sa ozval zvuk hornej tyče, ktorú nastrelil silnou ranou Ivan Černý. Šiesty gól Prešova mohol pridať Lukáš Potoček, ktorý Černému pár sekúnd na to zobral puk a na začiatku 58. minúty sa tak rútil sám na bránu, obranca Prievidze naháňajúc ho bol nútený zastaviť protihráča nedovolene. Paradoxne v presilovke Prešova sa hrubou chybou previnil Dominik Riečický, ktorý rozohral puk len na hokejku Matúša Budiaka, ktorý strelil tretí gól hostí do odkrytej brány. Avšak prešovskí borci nenechali nič na náhodu, ihneď po presnom zásahu Budiaka sa ako správny kapitán ujal puku Marcel Pavlovský a parádnou strelou do horného rohu brány oslávil svoj prvý tohtosezónny hattrick. Doma Prešova znova nezaváhal a potvrdil úlohu favorita výhrou 6:3 nad Prievidzou.
Hlasy trénerov:
Ján Vodila - tréner PHK 3b Prešov: "K dnešnému zápasu sme chceli pristúpiť od začiatku zodpovedne. Hneď sme ale inkasovali gól, čo nás trocha dezorentivalo. Nabádali sme chlapcov aby išli na plné obrátky. Ihneď teda dostali zápas pod kontrolu a šli do vedenia. Bol to bojovný hokej, dali sme síce šesť gólov, ale bádal som detaily, ktoré sa mi nepáčili. Ponúkli sme súperovi množstvo nebezpečných situácii pred bránou, nevedeli sme zúžitkovať úniky dvoch na jedného. Hokej sa ale hrá na góly, dnes sme ich dali šesť a môžeme byť spokojní."
Ivan Dornič - tréner MŠHK Prievidza): "Do stretnutia sme vstúpili veľmi dobre a hneď z prvého útoku sa nám podarilo streliť gól. Chlapci sa potom akoby upokojili, čím sme naštartovali domáci tím a ten nás nenechal na odpoveď dlho čakať. Do piatich minút nielenže súper vyrovnal, ale ujal sa aj vedenia. Hra sa ustálila, myslím si, že diváci videli veľmi dobrý hokej na oboch stranách. Doplatili sme znova na to, že nás bolo málo. Na súpiske bolo štrnásť korčuliarov, tí pokiaľ ešte vládali, plnili si svoje úlohy, no s pribúdajúcim časom sily ubúdali, čo Prešovčania veľmi dobre využili a kontrolovali po celý čas vývoj stretnutia. Súperovi gratulujem k víťazstvu."
PHK 3b Prešov - MŠ HK Prievidza 6:3 (2:1, 3:1, 1:1)
Góly:
3., 38. a 59. M. Pavlovský, 2. Potoček, 29. Ivančo, 39. Čopák - 1. a 33. Čičala, 59. Budiak, 225 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 4:3 po samostatných nájazdoch
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Už v 2. minúte Hollý vyrazil strelu Vaica a vzápätí neuspel Bartík. Tieto akcie boli predvesťou, že Liptáci ovládnu zápas. Ale v 6. min bol vylúčený M. Školiak. Tridsaťtri sekúnd pred vypršaním trestu Smotrila prešiel obranou ako nôž masdlom a dostal hostí do vedenia. Potom sa hralo na jednu bránu... Liptáci zahadzovali jednu šancu za druhou. a nakoniec inkasovali, keď v 15. minúte Vartovník dostal hostí do dvojgóloveho vedenia. Keď v 34. min bolo už 0:3, tak všetci si mysleli, že je po zapase. Liptácí sa zobudili, v poslednej minúte druhej tretiny znížili, keď sa presadil Uhrík. Potom už to bolo o tom, kedy sa mladí presadia. Bartík v 45. min znížil a v 59. min. Marcinko vyrovnal!!!! Výnimočný zvrat v zápase dokonal Macík, ktorý premenil samostatný nájazd.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HK Spišská Nová Ves 4:3 po sam. nájazdoch (0:2, 1:1, 2:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
40. Uhrík, 45. P. Bartík, 49. Martin Marcinko, rozhodujúci sam. nájazd: Macík - 8. Smotrila, 15. Vartovník, 34. Ľ. Vaic, 320 divákov

BARDEJOV - MICHALOVCE 1:4
Súhrn zaslal klub HC 46 Bardejov
V tomto kole zavítali do Bardejova hokejisti Michaloviec, ktorí prišli prelomiť neporaziteľnosť domácich na ich vlastnom ľade. Tento zápas nabral tempo už hneď od úvodu. Oba tímy pozorne bránili a nedopúšťali sa väčších chýb. Do vedenia sa ako prví dostali hostia, keď sa dokázal presadiť Linet. Hostia mohli do šatní odchádzať s gólovým náskokom, no proti tomu bol Baláž, ktorý pred koncom tretiny dokázal vyrovnať. V úvode druhej tretiny sa do vedenia dostali opäť hostia. Presadil sa Fajčák. V polovici zápasu sa diváci dočkali aj štvrtého gólu. Žiaľ ten padol na strane hostí... Vedenie zvýšil svojím druhým gólom v zápase Linet. Po tomto góle nasledovala zmena na brankárskom poste domácich, keď Palka nahradil Andreanin. Do konca tretiny už "Ander" neinkasoval. Do šatní sa odchádzalo za stavu 1:3 a vyzeralo to na prvú prehru na domácom ľade.
V tretej tretine sa domáci snažili niečo vymyslieť, ale nedarilo sa im presadiť cez pozornú michalovskú obranu, a tak to s favoritom stretnutia podľa stávkových kancelárií nevyzeralo dobre. V 49. minúte fauloval Hričina, čo si všimol hlavný rozhodca a musel sa porúčať na trestnú lavicu. O pár sekúnd nato sa opäť vylučovalo na domácej strane. Slimák sa dopustil nedovoleného bránenia. Domáci ale zdĺhavé oslabenie o dvoch hráčov ubránili. Čoraz viac sa tlačili do útoku a snažili sa streliť kontaktný gól. Pred koncom domáci odvolali brankára a do prázdnej bránky inkasovali na konečných 1:4 z hokejky Čížeka. Michalovce týmto víťazstvom ukončili neporaziteľnosť Bardejova na ich vlastnom ľade.
HC 46 Bardejov - HK Dukla Michalovce 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly:
19. Marcel Baláž - 13. a 31. Linet, 22. Fajčák, 60. Čížek, 690 divákov

DETVA - TRNAVA 4:0
Súhrn zaslal klub HC Orin O7 Detva
Domáci zatlačili v prvej tretine hostí do ich tretiny, veľa im toho nedovolili a vyslali na bývalého reprezentačného brankára Miroslava Hálu 19 striel, no skórovať sa im podarilo len dvakrát, keď sa v 7. minúte po prihrávkach Srnku a Říhu presadil český obranca Marek Hataš a v početnej výhode za prispenia Kanaeta a Sladoka skóroval americký útočník David Graham. Druhá tretina veľa vzruchu nepriniesla, no svojím dôrazom pred bránkou hostí vsietil svoj druhý gól Graham, keď mu prihrával jeho kolega z útoku Parkhouse. Na úvod tretej tretiny zvýšil na konečných 4:0 chorvátsky reprezentant Dominik Kanaet.
HC Orin 07 Detva - HK Trnava 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Góly:
15. a 33. D. Graham, 7. Hataš, 42. Kanaet, 267 divákov

HC Topoľčany - HC Dukla Senica 2:10 (2:5, 0:2, 0:3)
Góly:
5. D. Mihalik, 9. Fusek - 4. a 7. R. Jurák, 2. Videlka, 10. Surovka, 17. Lantoš, 27. Loydl, 34. Kalináč, 46. Mikolášek, 53. Penák, 54. Vereš, 320 divákov

Predohrávka 20. kola:

POVAŽSKÁ BYSTRICA - SR "18" 2:0
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Domáci, bojujúci o prvé sezónne body, začali vlažne a umožnili mladým reprezentantom vypracovať si niekoľko sľubných príležitostí. Prebrali sa až v druhej tretine, kedy postupne začali preberať iniciatívu. Mali viac z hry, ale streliť gól sa im podarilo až v závere, kedy z výbornej roboty Zlochu vyťažil M. Trenčan, pre ktorého nebolo problémom trafiť odkrytú bránku Húsku. Druhý gól pridal P. Ligas, keď dorazil tvrdú strelu Hriňu. V zápase boli oporami obaja brankári, navyše domáci Hričina si udržal čisté konto a mal viacero efektných zákrokov.
HK 95 Považská Bystrica - "SR 18" 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly:
53. M. Trenčan, 55. Ligas, 100 divákov