1. liga - 8. kolo: Nové Zámky spoznali premožiteľa, Považania vyhrali na Spiši

Archívne foto, HK Dukla MichalovceArchívne foto, HK Dukla Michalovce

BRATISLAVA (SZĽH) - V piatkových zápasoch 8. kola druhej najvyššej súťaže sa zrodili dve prekvapenia. Hokejisti Považskej Bystrice vyhrali na Spiši tesne 3:2 a pripísali si veľmi cenné tri body. Svojho premožiteľa po prvý raz v sezóne spoznali hráči Nových Zámkov. Nad ich sily boli Michalovčania, ktorí sa v poslednej minúte zápasu úspešne ubránili aj početnej prevahe o dvoch hráčov a vyhrali 5:4. Prešovčania zdolali Liptákov až v nájazdoch (3:2), Detva si poradila s Topoľčanmi jednoznačnejšie 6:2. Hokejisti Humenného zvíťazili vo východoslovenskom derby nad Bardejovom 3:1 a západoslovenské derby ovládla Senica po výhre v Trnave 5:2.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - POVAŽSKÁ BYSTRICA 2:3
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Domáci hokejisti neprerušili negatívnu bilanciu posledných kôl a zaknihovali ďalšiu prehru. Diváci očakávali, že sa konečne chytia v zápase s Považskou Bysricou na domácom ľade, ale zostalo len prianie. Domáci síce začali zostra, zatlačili hostí pred ich bránku, v ktorej od prvej minúty stál a svoje umenie predvádzal spoľahlivý Hričina. V 10. min Cvengroš otvoril skóre zápasu a zdalo sa, že domáci konečne zaberú. No stal sa opak. Hostia sa viac osmelili, domáci nepochopiteľne prestali hrať, čo bola voda na mlyn pre hostí a v 13. min Vyrovnali gólom Majerčíka. Domáci znovu zvýšili obrátky, prekážkou im bol však brankár Hričina, Druhá tretina bola pre domácich ako zlý sen, v priebehu 35 sekúnd inkasovali dva góly a začalo veľké trápenie. Hostia sa zamerali na dôsledné bránenie, využívali rýchle brejky, góly však už nepadali. Domáci zahadzovali šance ako na bežiacom páse a postupne strácali nádej na lepší výsledok. V 40. min ešte Smotrila vykresal iskierku nádeje na zvrat v zápase, no nestalo sa, a tak hostia odchádzali s plným bodovým ziskom na Považie.
HK Spišská Nová Ves - HK '95 Považská Bystrica 2:3 (1:1, 1:2, 0:0)
Góly:
10. Cvengroš, 40. R. Smotrila - 13. Majerčík, 22. T. Paleček, 23. Valo, 250 divákov

TRNAVA - SENICA 2:5
Dopisovateľka: Dominika Haršáni, HK Gladiators Trnava
Prvá tretina jasne patrila domácemu mužstvu. Trnava prestrieľala Senicu, bola aktívnejšia vpredu a vzadu ju podržal brankár. Do kabín však odchádzala s chudobným gólovým náskokom. Do druhej tretiny Senica vletela, snažila sa o vyrovnanie, no gól sme videli opäť na druhej strane. Ten už však hostí skutočne nakopol a napokon sa im podarilo nielen vyrovnať, ale stav úplne zvrátiť. V tretej tretine už Senica dávala viac pozor v obrane, Račko nemusel riešiť nič nebezpečné. Naopak Brucháč inkasoval ešte dvakrát, keď vždy zabudnutý hráč na hrote šiel naňho sám.
HK Gladiators Trnava - HC Dukla Senica 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)
Góly:
12. J. Reho, 33. J. Pardavý ml. - 38. a 56. L. Klíma, 36. F. Pekarčík, 40. Videlka, 58. G. Saliji, 132 divákov

DETVA - TOPOĽČANY 6:2
Súhrn zaslal klub HC 07 Orin Detva
Domáce mužstvo neponechalo nič na náhodu a hned od začiatku spustili kanonádu na braánu hostí, čoho výsledkom boli goly v 2. minúte z hokejky Slavomíra  Budu. V 9. minúte sa presadil David Graham a po gole 11. minute od Patrika Fekiača si zobral tréner hostí Nemček oddychový čas, ani ten im však veľmi nepomohol lebo svoj druhý gol v zápase pridal Patrik Fekiač.V 2. tretine sa hra vyrovnala, hostia domácich dokonca priestrielali 11:9, no ked nevyužili presilovku 5 na 3 tak gól nepadol. Hostia sa však presadil v 3. tretine, keď v 50. minúte skóroval Szalay, no o dve minúty neskôr premenil trestné strieľanie aj domáci Peter Lunter. V 55. minúte mali možnosť samostatnéno nájazdu aj hostia, čo využil svojim druhým gólom v zápase Szalay. Podpoľancom sa podarilo ešte skórovať v 59. minúte zásluhou ruského legionára Vladimíra Nikonova, ktorý tak upravil na konečných 6:2 pre Detvu.
HC 07 Orin Detva - HK Topoľčany 6:2 (4:0, 0:0, 2:2)
Góly:
11. a 18. P. Fekiač, 2. Buda, 9. D. Graham, 51. P. Lunter, 59. Nikonov - 50. a 55. Szalay, 296 divákov

PREŠOV - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 3:2 po samostatných nájazdoch
Dopisovateľ: Lukáš Rusňák, HC Prešov Penguins
Zápas začal svižne, domáci boli aktívnejší a už v úvode pohrozili Šechný, Halás aj mladý Pulščák. V 5. minúte zazvonila po strele Prokopa za Dovinom tyčka. V 6. minúte odpískal rozhodca po faule Valentína trestné strieľanie, ktoré ale Brezniak nepremenil. V 9. minúte vyslal dobrú strelu švihom Marcinko, Marton ale predviedol pekný semafor. V 13. minúte hrali hostia minútovú presilovku 5 na 3 a hoci obstreľovali Martona z rôznych uhlov, nedokázali ho prekonať. V 18. minúte mal obrovskú šancu Marek Uram, išiel do prečíslenia dvoch proti jednému a vyskúšal strelu, ktorá sa takmer od brániaceho hráča odrazila do siete.
Na začiatku druhého dejstva hrali Prešovčania presilovku, ktorú po minúte a pol využil Tibor Tartaľ, keď ho trafil puk pred bránkou do korčule a odrazil sa do brány. Hra sa ďalej prelievala zo strany na stranu a brankári sa museli mať na pozore. V 27. minúte išli hostia do prečíslenia, no Martona neprekonal Lichanec ani z dorážky Uram. V 31. minúte mal otvorený priestor Briják, jeho strelu po ľade ale Dovina vyrazil. Ďalšiu šancu mal v 35. minúte Kivader, nevyužil ju, na čo reagoval útokom Andrej Laco, ktorý spomedzi kruhov prekonal Martona a vyrovnal. V 37. minúte skončil po tvrdom náraze na mantineli Šadnór a len ťažko sa dvíhal z ľadu. Hneď na to ale takmer prekonal po teči brankára hosťujúci Lichanec. Ten mal ďalšiu príležitosť na skórovanie aj v 40. minúte, najprv namieril do Martona, o pár sekúnd už ale strelou k tyči nedal brankárovi šancu. Hneď v 41. minúte dostal skvelý pas Prokop, no netrafil puk, následne ale vybojoval svojmu tímu presilovku. V nej po strele Šechného len tesne minul bránku Fajčák. V 44. minúte mal na opačnej strane šancu Piatka, no Marton vytiahol skvelý zákrok. Hostia dobre bránili, napriek tomu sa v 48. minúte dostal do streleckej príležitosti Fajčák a o pár sekúnd aj Potoček. V 50. minúte mohol zvýšiť po chybe domácej obrany na 3:1 Uram, no netrafil bránu. V 51. minúte rozbehol akciu Igor Halás, napokon bol aj pri jej zakončení, vďaka nemu tak Prešov vyrovnal na 2:2. Hneď na to trafil Fajčák spojnicu brány. V 53. minúte mal tutovku na hokejke Halás, no nedokázal dvihnúť puk nad betón Dovinu. V 55. minúte trafil ďalšiu tyčku Roman Kohutiar, tlak „tučniakov“ narastal. Zobudili sa ale aj hostia, dobrú akciu potiahol Marek Uram, zrušil ho až Marton. V 58. minúte mal gól na hokejke opäť Uram, Marton ale lapačkou vyrazil. Zápas dospel až do predĺženia.
V ňom začali aktívne oba celky, šance mali Halás aj Piatka. V 63. minúte takmer rozhodol Peter Gápa, následkom čoho si Liptáci vybojovali aj presilovku. Hostia si vzali oddychový čas. V presilovke takmer prestrelil Števuliak. Najväčšiu príležitosť skórovať mal 50 sekúnd pred koncom predĺženia Uram, nepretlačil ale puk cez brániaceho hráča do odkrytej brány. Nasledovali preto samostatné nájazdy. V nich rozhodol o víťazstve Prešova Juraj Prokop.
HC Prešov Penguins - MHk 32 Liptovský Mikuláš 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 1:2, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
22. Tartaľ, 51. I. Halás, rozhodujúci sam. nájazd J. Prokop - 35. A. Laco, 40. Lichanec, 484 divákov

NOVÉ ZÁMKY - MICHALOVCE 4:5
Súhrn zaslal klub HC Mikron Nové Zámky
Do úvodnej tretiny nakorčuľovali lepšie domáci hráči, ktorí sa zásluhou Albína Podstavka radovali z gólu už po 39 sekundách. Podstavek výborne tečoval strelu Chovana a hosťujúci brankár Okoličány bol bez šance. Následné minúty však patrili Michalovciam, ktoré nepúšťali domácich k puku. Vyvrcholilo to gólom Huňadyho v Kristínovej bráne. Už v 4. minúte zvýšili hostia na 2:1, keď Kloudovu prihrávku zúžitkoval Fedorko. Do dvojgólového vedenia sa hostia dostali v 11. minúte, keď presilovú hru zúžitkoval ruský legionár Voronov. Novozámčanom sa do konca tretiny ešte podarilo znížiť, keď presilovú hru využil v 18. minúte Ondrej Štefanka.
Domáci začali v druhej tretine aktívne, vďaka čomu si vybojovali presilovú hru po faule Gavuru v 24. minúte, ktorú však nedokázali využiť. V 27. minúte, keď už bol počet hráčov vyrovnaný, však dokázal zúžitkovať svoju dravosť kapitán Nových Zámkov, Marek Dubec, ktorý vyrovnal na 3:3. O dve minúty však opäť zvýšil na 3:4 v presilovej hre o dvoch hráčov Martin Drotár. V 30. minúte sa strhla šarvátka pred novozámockou striedačkou, ktorej hlavnými aktérmi boli Albín Podstavek a Peter Čížek. Obaja inkasovali dvojitý menší trest + osobný trest a počet hráčov na ľade sa nemenil. Teda až do 31. minúty, kedy fauloval hosťujúci Boboš a domáci mali výhodu presilovej hry. Tú však nevyužili, keďže hostia si už po necelej polminúte vypýtali faul a tak sa hralo štyri na štyri. V 34. minúte sa Michalovce dostali do protiútoku a akcia Luchnikova so Salnikovom sa skončila až v bráne domáceho brankára.
Do tretej treiny sa nastupovalo za stavu 3:5, pričom domáci sa už od začiatku snažili vyrovnať, no výborne chytajúci Okoličány bol proti. Skóre sa menilo až v 51. minúte, keď zmätok pred Okoličányho bránou využila nová akvizícia v novozámockom tíme, Dmitrij Lokhanil a znížil na 4:5. Domácim sa už nepodarilo skórovať ani v powerplay a tak si pripisujú prvú prehru v sezóne.
HC Mikron Nové Zámky - HK Dukla Michalovce 4:5 (2:3, 1:2, 1:0)
Góly:
1. Podstavek, 19. O. Štefanka, 27. Dubec, 51. Lochanin - 3. Huňady, 4. Banovský, 9. Voronov, 29. M. Drotár, 34. Lučnikov, 1730 divákov

MHK Bemaco Humenné - Bemaco HC-46 Bardejov 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly
: 21. a 60. Tomáš Varga, 14. Pavol Segľa - 23. Kalináč, 702 divákov