1. liga - 43. kolo: na Liptove v šlágri výhra Nových Zámkov

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Medzi piatkovými zápasmi 43. kola prvej ligy bol ostro sledovaný súboj Liptovského Mikuláša s Novými Zámkami. Šláger druhého s tretím nakoniec vyhrali Novozámčania, hoci len veľmi tesne 2:1. Bardejovčania tiež tesne zvíťazili v derby s Prešovom 3:2. Napínavé boli aj súboje v Senici a na Považí. V Senici uspela Spišská Nová Ves 5:4 po predĺžení a v Považskej Bystrici vyhrala Detva 5:4 v riadnom hracom čase. V zostávajúcom zápase zvíťazili Michalovce nad Topoľčanmi 5:2.

BARDEJOV - PREŠOV 3:2
Súhrn zalsl klub Bemaco HC-46 Bardejov
Už hneď v úvode bolo vidieť, kto je v tomto zápase favorit. Solomonchak to potvrdil strelou po ľade a tým poslal Bardejov do vedenia. Do konca tretiny mali domáci výhodu dvoch presiloviek, no ani jednu nevyužili. V druhej tretine mali navrch brankári, a tak sa do šatni odchádzalo opäť za stavu 1:0. Zápas začal naberať na obrátkach až v posledných troch minútach. Najprv na 2:0 zvyšoval Cútt, ktorý po faule skončil na ľade a dotlačil puk do bránky. Posledný gól domácich dal Gmitter po prihrávke Kalináča. Prešovčanom sa začalo dariť až v poslednej minúte. Najprv Obšut vysunul do úniku Prokopa, ktorý blafákom znížil na 3:1. Druhý gól dali hostia v poslednej sekunde, a tak už nebol čas na vyrovnanie. Presadil sa Nagy.
Bemaco HC-46 Bardejov - HC Prešov Penguins 3:2 (1:0, 0:0, 2:2)
Góly:
3. Solomončak, 58. Cútt, 59. Gmitter - 60. Prokop, 60. Nagy, 950 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - NOVÉ ZÁMKY 1:2
Súhrn zaslal klub MHk 32 Liptovský Mikuláš
Zápas mal od úvodného buly svižné tempo, domácim zo začiatku robila problém tvrdšia hra hostí. Úvodný gól padol z prvej vážnejšej situácie pred domácou bránou. Hudec využil dobrú nahrávku spoza bránky a poslal puk za Pravdov chrbát. Liptáci boli blízko k vyrovnaniu v 12. minúte, keď Oravcova strela skončila na hornej tyčke hosťujúcej bránky. V 14. minúte zahrmelo opäť na opačnej strane. Hráči Nových Zámkov pekne vyšachovali domácu obranu a Frolík nemal problém skórovať do prázdnej bránky. Liptáci neboli očividne v prvej tretine vo svojej koži. Trénerské duo, Spišák - Droppa, mali určite počas prvej prestávky svojim hráčom čo povedať.
Liptáci vstúpili do druhej tretiny svižnejšie a snažili sa viac tlačiť pred brankára hostí. Svoje kvality ukazovali aj hráči Nových Zámkov, ako napríklad v 30. minúte Tábi, po ktorého strele ukázal Pravda dobrý zákrok. V 31. minúte sa domácim konečne podarilo znížiť. Sukeľ dorazil za Chovanov chrbát puk, ktorý ostal na bránkovisku nikým nekrytý. Po góle domáci ešte viac ožili, vyrovnať mohol Laco, ale ani jemu sa nepodarilo prekonať dobre chytajúceho Chovana. Do konca tretiny nedokázali hráči "EŠKY" streliť vyrovnávajúci gól, a tak boli aj v druhej prestávke spokojnejší hostia.
Počas druhej prestávky prebehol milý akt odovzdania výťažku z dobročinného predaja ,,retro" dresov Partizán, dvom vybratým inštitúciám. Viac sa dozviete v samostatnom článku.     
Tretia tretina sa niesla v snahe domácich, vyrovnať stav stretnutia. Hostia svojou tvrdou hrou, niekedy až na hranici pravidiel, robili domácim hráčom veľké problémy. Tí sa nedostávali do zakončenia tak často, ako by si domáci diváci želali. ,,EŠKA" nedokázala vyrovnať ani v záverečnej power play a tak všetky body putovali na južné Slovensko.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - HC Mikron Nové Zámky 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Góly:
31. Sukeľ - 7. M. Hudec, 14. Martin Frolík, 1028 divákov

MICHALOVCE - TOPOĽČANY 5:2
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Prvá tretina súboja aktuálne šiesteho a ôsmeho tímu tabuľky sa niesla vo veľmi pomalom tempe. Bolo jasne vidno, že ide už o prípravu pred play-off a obaja aktéri boli hlavami asi už tam. Aj keď mali Michalovčania na úvod mierny tlak, veľa z neho nevyťažili. Za všetko hovorila presilovka pri vylúčení Jána Perniša, pri ktorej dokonca domáci ani raz nevystrelili na bránu hostí. Naopak, nebezpečnejší boli vpredu Topoľčanci, ktorí viackrát podkúrili rýchlymi kontrami. Brankár Adam Trenčan si ale so všetkým bezpečne poradil. Od druhej tretiny sa hral svižnejší hokej, o ktorý sa postarali hlavne domáci hráči. Tí zapli na vyššie obrátky a hneď to bolo aj vidno. Najskôr síce Fedorko mieril iba do žrde, no v 25. minúte našiel Martin Segľa novú posilu Luku Bašiča a slovinský útočník otvoril nielen skóre zápasu, ale aj svoj strelecký účet v Michalovciach. O deväťdesiat sekúnd už bolo 2:0, kedy z kombinácie Juraja Faitha s Petrom Kloudom ťažil Peter Čížek.
Následne putoval na trestnú lavicu za hru vysokou hokejkou Juraj Faith, ktorý inkasoval dva dvojminútové tresty. Keď sa následne v oslabení faulu dopustil aj Matej Hinďoš, hostia mali k dispozícii 84 sekundovú presilovku o dvoch hráčov. Tú síce nevyužili, no ďalšiu o jedného hráča už áno, keď sa v 35. minúte presadil Patrik Jarab - 2:1. O minútu neskôr už Michalovčania opäť viedli rozdielom dvoch gólov. Na trestnú lavicu totiž putoval hosťujúci Samuel Hain a presilovku už po necelej minúte využil na svoj druhý gól v zápase Luka Bašič - 3:1. To nebolo v druhej tretine všetko, keďže minútu a pol pred jej koncom pri hre štyroch proti štyrom napriahol Peter Čížek, ktorý takisto dosiahol svoj druhý gól v zápase. V poslednej tretine sa už zápas iba dohrával. Oba tímy v nej dosiahli po jednom góle. Najskôr Georgij Šangin strelou od modrej v presilovke prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste, no a štyri minúty pred koncom hosťujúci Tomáš Paleček upravil na konečných 5:2.
HK Dukla Michalovce - HC Topoľčany 5:2 (0:0, 4:1, 1:1)
Góly:
25. a 37. Bašič, 26. a 39. Čížek, 50. Šangin - 35. Jarab, 56. Paleček, 620 divákov

SENICA - SPIŠSKÁ NOVÁ VES 4:5 po predĺžení
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Do stretnutia medzi HC Dukla Senica a HK Spišská Nová Ves lepšie vstúpili hostia. Prvú vážnejšiu akciu predviedli už po 27 sekundách, ale Ondov pokus mieril nad bránu. O 8 sekúnd neskôr sa už ale nemýlil a strelil úvodný gól stretnutia. Seničanov tento gól nepribrzdil a v 3. minúte vyrovnali. Postaral sa o to Weissmann po spolupráci s Parakhonkom. Po tomto góle chytili domáci do rúk opraty zápasu, ale len do 7. minúty, kedy zle striedali a rozhodca si všimol na ľade 6 hráčov domáceho celku. Saliji si šiel odsedieť trest. Školácku chybu potrestal Findura gólom na 1:2. Opraty prebrali do rúk hostia, ktorým akcie vychádzali lepšie. Do dobrej šance sa za domáci tím dostal ešte Vereš, ktorého delovku zachytil Borároš včasným sklepnutím betónov. V 19. Minúte sa hostia prezentovali ďalšou peknou akciou, ktorá však skončila gólom – po chaose v obrane si presný zásah pripísal Giľák.
Minútu a pol po začiatku druhej tretiny dostal krásnu a presnú prihrávku Vereš, ktorý sa dostal do úniku, ale jeho zakončenie zazvonilo na ľavej žŕdke. Hra pokračovala vo vyrovnanom tempe a domáci mali v 24. minúte šancu na zníženie, keďže hrali v početnej výhode. Táto presilovka im ale vôbec nevyšla a hra pokračovala v podobnom duchu ako pred presilovkou. Ďalšie vylúčenia sa pískalo v 30. minúte a opäť na strane hostí. Túto hru v početnej výhode zahrali hostia o niečo lepšie, do zakončenia sa dostali Weissmann a Saliji, ale gólman hostí svoj tím podržal. Po tejto presilovke začali byť hostia nebezpečnejší a Krajčovič musel zasahovať po pokusoch Hrubého či Hamráčka, na ktorého domáca obrana už niekoľkokrát zabudla. V 35. minúte sa vylučovalo na strane Záhorákov, ale Krajčovič sa počas tejto presilovky priveľmi nezapotil. V 39. Minúte si domáci priaznivci zakričali gól po presnom zásahu Vereša, ktorý znížil na 2:3.
Do tretej tretiny sa Senčania doslova vrútili, lebo cítili, že môžu so zápasom ešte niečo spraviť, ale nebol to oku lahodiaci zápas. V 46. minúte to však s aktivitou prehnali Seničania a hrali oslabovku. Tú síce Seničania ustáli, ale krátko po nej inkasovali. Štvrtý gól hostí vsietil Kramár. O chvíľu sa dostal do zakončenia Knyazev, ktorý ale pocítil ako „chutí“ hokejka v tvári a vybojoval tak presilovú hru. Seničania ju síce nehrali dobre, ale po jednom z útokov ju dokázal využiť Zukal, ktorý znížil na 3:4. Tento gól domácich naštartoval a  40 sekúnd pred koncom 3.tretiny sa radovali z vyrovnania po Zukalovom druhom góle. Tento gól dosiahli Záhoráci v power play. Po riadnom hracom čase svietil na tabuli stav 4:4 a na rad prišlo predĺženie. To však netrvalo dlho, keďže po 21 sekundách rozvlnil sieť Krempaský a bolo po zápase. Hostia napokon vyhrali 4:5 po predĺžení.
HC Dukla Senica - HK Spišská Nová Ves 4:5 po predĺžení (1:3, 1:0, 2:1 - 0:1)
Góly:
4. Weissmann, 39. Vereš, 51. Zukal, 60. Vereš - 1. Ondov, 8. Findura, 19. Giľák, 49. Kramár, 61. Krempaský, 353 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - DETVA 4:5
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Hostia, bojujúci na diaľku s Prešovom o štvrté miesto, začali náporom a zasypali domáceho Mikoláša spŕškou striel. Domáci sa postupne osmelili a prvú tretinu vyhrali po pekných góloch Rufatiho a Trenčana 2:0. V druhej časti viedli ešte 3:1 a 4:2, ale hostia zápas vyhrali, keď v záverečnej tretine strelil rozdielový gól Říha. Domáci sa snažili vyrovnať, ale gól sa im už streliť nepodarilo. Najbližšie mal v závere k nemu Zlocha, ale nastrelil iba žŕďku, mimochodom tretiu svojho mužstva v zápase...
HK `95 Považská Bystrica - HC 07 Orin Detva 4:5 (2:0, 2:4, 0:1)
Góly:
19. a 31. D. Trenčan, 7. Rufati, 26. Valo - 26. a 52. L. Říha, 23. Predajniansky, 36. Sládok, 37. Parkhouse, 122 divákov