1. liga - 42. kolo: prekvapenie na úkor Detvy

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - Stredajšie zápasy prvej ligy boli veľmi bohaté na góly. Bardejov vyhral v Michalovciach 6:3, Spišská Nová Ves zdolala Liptovský Mikuláš dokonca 6:1. Senica rozstrieľala Topoľčany v pomere 8:0 a veľké prekvapenie sa zrodilo v Trnave na úkor vedúceho tímu súťaže. Hosťujúca Detva totiž prehrala s domácimi Gladiatormi 1:4. Hrala sa aj dohrávka 31. kola medzi reprezentačnou osemnástkou a Považskou Bystricou - hostia zvíťazili 4:1.

42. kolo:

MICHALOVCE - BARDEJOV 3:6
Dopisovateľ: Peter Brendza, HK Dukla Michalovce
Michalovčania, ktorí nastúpili v bráne po dlhšom čase s Ivanom Fedorom, mali výborný vstup do zápasu. Už v druhej minúte nebezpečne vypálil Tomáš Banovský, na druhej strane Fedor dobre zasiahol pri šanciach dvoch Martinov Gajdoša aj Segľu. V prvej šesťminútovke oba tímy prežili oslabenia a po tom michalovskom domáci prvýkrát potešili svojich fanúšikov. Richard Šechný si nakorčuľoval spoza brány a „filigrantsky“ nachytal hosťujúceho Matúša Palka - 1:0. Vzápätí hostia nevyužili druhú presilovku a rovnakou mincou odpovedali aj Michalovčania. Po nej ostali v útočnom pásme, Buraľ napriahol od modrej a Tomáš Banovský tečoval jeho strelu do siete. Hostia vycítili, že je zle a zapli na vyššie obrátky. Proti ním však stál skvelý Fedor, ktorý si v závere prvej tretiny dvakrát poradil so šancami Samira Salijiho.  
Od druhej tretiny sa obraz hry postupne menil. Keď v prvej tretine dominovali domáci, v druhej sa zápas vyrovnal a to nielen herne, ale aj z pohľadu skóre. Veľmi dôležitý moment prišiel v 23. minúte, keď na trestnú lavicu putoval Filip Podsedlý a jeho vylúčenie už po ôsmych sekundách potrestal Radovan Cútt - 2:1. Tento gól Bardejovčanov nakopol a ten istý hráč v 26. minúte vyrovnával na 2:2. Michalovčania sa ale nevzdávali a už po štyridsiatich sekundách ich opäť poslal po vyhratom buly Lineta do vedenia Igor Halás - 3:2. Diváci aj naďalej videli výborný zápas. Hneď po inkasovanom góle mohli udrieť hostia, Prokopova strela však skončila na Fedorovej hornej žŕdke. V 31. minúte ale už bolo vyrovnané. Fedor síce najskôr kryl strelu Samira Salijiho, na dorážku Mikušoviča už nemal nárok. Vzápätí dvakrát iba do Matúša Palka mieril Jakub Kubiš a jeho prihrávku do bardejovskej siete neposlal ani Filip Podsedlý. Posledné minúty druhého dejstva patrili hosťom. Tí v záverečnej päťminútovke prišpendlili Duklu do jej pásma, Fedor však svojich podržal a udržal tak po druhej tretine nerozhodný výsledok.
V záverečnej časti už dominovali „našľapanejší“ Bardejovčania. Tí v tretej tretine ovládli priebeh hry a už v prvej päťminútovke mohli trikrát skórovať. V 46. minúte už Ivan Fedor kapituloval po strele Hričinu a keď o minútu neskôr prešiel ako nôž maslom michalovskou obranou Marcel Baláž, bolo za stavu 3:5 o víťazovi rozhodnuté. Michalovský brankár Ivan Fedor putoval na striedačku, jeho miesto zaujal mladík Okoličány. Ten si však čisté konto dlho neudržal, keďže už o niekoľko sekúnd zakončil famóznu dvojminútovku hostí Juraj Prokop, ktorý uzavrel skóre duelu na 3:6. V zostávajúcich minútach sa už zápas iba dohrával a hostia tak dokráčali k víťazstvu, ktoré si za priebeh záverečnej časti zaslúžili.
HK Dukla Michalovce - HC 46 Bardejov 3:6 (2:0, 1:3, 0:3)
Góly:
7. R. Šechný, 12. Banovský, 27. Halás - 24. a 26. Cútt, 31. Mikušovič, 46. Hričina, 47. M. Baláž, 49. J. Prokop, 1084 divákov

TRNAVA - DETVA 4:1
Dopisovateľka: Dominika Handzušová, HK Trnava
Zápas sa začal útokom a rýchlym gólom Trnavy po vyšachovaní brankára. Detva sa do útoku poriadne dostala až v 7. minúte. Gladiátori ale krátko potom pridali druhý gól, keď puk po Hluchovom nahodení z uhla skončil za Volentierovým chrbtom. Predsa len sa znížiť podarilo v 14. minúte Grahamovi, zblízka prekvapil Hálu strelou pomedzi betóny. Záver tretiny poznačili ďalšie vylúčenia. V druhej tretine mala strelecky navrch Detva, ale Hála si s každým pokusom poradil. V 32. minúte navyše vyhnal Volentiera z brány strelou z medzikružia Achs. S blížiacim sa koncom druhej časti boli šance na oboch stranách, no brankári mali šťastie a neinkasovali. Zvlášť stuhnutý striedajúci Janin môže byť rád za prepálené šance Gladiátorov, skóre totiž mohlo byť aj vyššie. Tretia tretina už bola najvyrovnanejšia. Puk sa často do pásma len nahadzoval a šancí sme videli pomenej. V 52. minúte v samom závere presilovky strelil po Baranovej prihrávke na strelu do odkrytej brány štvrtý gól Valjent. Zvyšok stretnutia už si domáci ustrážili a Detvu aj po druhý raz na domácom ľade porazili.
HK Trnava - HC 07 Orin Detva 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly:
1. Lisoň, 9. Hluch, 32. Achs, 52. Valjent - 14. Graham, 324 divákov

SPIŚSKÁ NOVÁ VES - LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 6:1
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Ani Liptáci nedokázali prerušiť tohtoročné víťazné ťaženie Spišiakov. Po rozpačitom úvode sa domáci prví otriasli z nervozity a v 5. min Klinga otvoril skóre stretnutia. Ďalšie domáce šance zostali nevyužité, a tak prišiel trest zo strany hostí. Brankár domácich v snahe rozohrať puk spoza bránky zaváhal, nerozumel si s obrancom a hosťujúci Trochta po prihrávke Bartíka vyrovnal, pričom tento gól strelili hostia pri vlastnom oslabení. Domáci postupne zvyšovali obrátky, no do konca prvej tretiny už nedokázali prekonať mladého Púteca v bránke hostí. Druhú časť domáci začali svižne a v 23. min strelil Hamrák druhý gól domácich. Keď v 27. min domáci Horváth využil presilovku domácich na 3:1, začali mať Spišiaci viditeľnú prevahu a hostia sa mali čo obracať, aby dokázali držať prijateľné skóre zápasu. Pribudlo viac vylúčených hráčov najmä na strane hostí, domáci to však nevyužili. Výraznú zmenu v skóre priniesla až záverečná tretina, keď domáci strelili tri góly - Koky po chybe Holigu, ktorý prihral medzi kruhy domácemu hráčovi, v 53. min Krempaský strelil najkrajší gól stretnutia po nezištnej prihrávke Klingu a skóre uzavrel Findura, ktorý pred gólom zviedol nerovný váhový a výškový súboj s hosťujúcim Školiakom. Ku cti hosťom patrí povedať, že sa nevzdávali, bojovali do konca stretnutia, ale domáci hrali s chuťou, i keď do stretnutia nastupovali len s tromi formáciami, spôsobené maródkou a zraneniami, a tak nedali hosťom príležitosť na lepší výsledok. Víťazstvo domácich je zaslúžené.
HK Spišská Nová Ves - MHk 32 Liptovský Mikuláš 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Góly:
5. Klinga, 23. Hamrák, 27. B. Horváth, 47. Koky, 53. Krempaský, 56. Findura - 11. Trochta, 1080 divákov

SENICA - TOPOĽČANY 8:0
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Seničania privítali na svojom ľade tím z Topoľčian. V tejto sezóne sa stretli do dnešného dňa trikrát. Dva razy sa tešili z víťazstva domáci, raz hostia.  Vzhľadom na to, že sa v posledných dueloch ani jednému z tímov nedarilo, oba tímy chceli vyhrať.
 Od úvodných sekúnd boli o niečo aktívnejší Seničania, no s aktivitou to v prvej minúte prehnal Kalináč a mieril na trestnú lavicu. Počas presilovky si však hostia nevytvorili žiadnu väčšiu príležitosť a domáci tak ustáli 1.oslabenie. Prvý gól na štadióne diváci videli v 7.minúte, kedy sa presadil Videlka. O 2 minúty sa fanúšikovia tešili opäť, keď druhý gól do siete hostí vsietil Kalináč. Domáci boli aktívnejší, hostia zostali dvomi rýchlymi gólmi obarení a ťažko sa dostávali do útočného pásma a zväčša strieľali zo stredného pásma, ale Peksa tieto puky s pokojom likvidoval. Po prvej tretine bol stav 2:0.
V druhej dvadsaťminútovke bol obraz hry podobný. V 25.minúte sa počas presilovky presadil Kalináč a už bolo 3:0. Domáci sa hokejom bavili a chceli navýšiť svoje vedenie. V 29. minúte sa však vyznamenal Pravda, ktorý zneškodnil viac striel a napokon zaľahol puk. V 30.minúte sa v úniku šmykol Lantoš a nestihol tak zakončiť. Na konci 30.minúty zazvonila po Jurákovej strele len žŕdka a následný protiútok musel zneškodňovať Peksa vykorčuľovaním z brány, no v 32. minúte sa k puku dostal Penák a pridal už 4.gól do siete Topoľčian. O minútu neskôr sa do nájazdu po krásnom vysunutí dostal Mikolášek, ale Pravda ho vychytal. Napriek tomu, že Seničania viedli o 4 góly, neustále sa tlačili dopredu a hostí príliš do šancí nepúšťali. Dôkazom toho bol 5.gól v Pravdovej sieti, ktorý pridal v 36. minúte Videlka. V 38. minúte ukázal hokejový um Kalináč, ktorý figliarsky spred brány prihral voľnému Jurákovi, ale Pravda stihol tento puk zlikvidovať. V ojedinelej šanci sa minútu a pol pred koncom druhej tretiny ocitol Guričan, ktorý pálil od modrej, ale Peksa puk vyrazil na ochrannú sieť. Do konca druhého dejstva ostávala 1 minúta a 17 sekúnd, keď sa senický štadión radoval opäť. Divákov gólom potešil Mikolášek, ktorému od zadného mantinelu prihrával Všetečka. Po dvoch tretinách sa tímy rozchádzali do šatní za stavu 6:0.
Aj do poslednej tretiny vstúpili aktívnejšie domáci, no po minúte bol vylúčený Kalináč a o chvíľu na to aj Vereš. Domácim sa dokonca podarilo dostať do nájazdu, no keďže bol Jurák pri tomto nájazde hákovaný, nasledovalo trestné strieľanie, ktoré ukážkovo premenil a na tabuli už svietilo pre Topoľčany hrozivých 7:0! Počas presilovky síce hostia obstreľovali Peksovu bránu, ale gól sa im vsietiť nepodarilo. Ani „sedmička“ na konte domácich neznamenala poľavenie v ofenzíve a k dispozícii dokonca mali aj 4-minútovú presilovku po vylúčení Kopeckého a o chvíľu na to bol vylúčený i gólman hostí a Seničania si tak zahrali presilovku 5 na 3. Presilovku 5 na 3 využili a hattrick tak zaznamenal Videlka. V hre 5 na 4 gól nepadol. V tomto dejstve mali hostia v hre 5 na 5 problém s prienikom do útočného pásma, takže Peksa sa v bráne isto nudil. Pár striel na neho letelo, ale všetky boli zo stredného pásma a dali by sa označiť ako „propagačné“. Necelé 4 minúty pred koncom tretiny bol vylúčený Kopecký a keďže išlo o jeho tretí faul hokejkou, stretnutie sa pre neho skončilo. V závere bol vylúčený ešte domáci obranca Fian a hostia mali k dispozícii presilovku o jedného muža, ale čestný zásah sa im dať nepodarilo a Peksa si tak pripísal na svoje konto nulu. Po zápase nasledovala ďakovačka a tradičné vtipné vystúpenie brankára Peksu.
HC Dukla Senica - HC Topoľčany 8:0 (2:0, 4:0, 2:0)
Góly:
7., 36. a 49. Videlka, 9. a 25. Kalináč, 32. a 43. R. Jurák, 39. Mikolášek, 407 divákov

31. kolo - dohrávka:

SLOVENSKO "18" - POVAŽSKÁ BYSTRICA 1:4
Dopisovateľ: František Fussi, Liptovský Mikuláš
Už v 2. min Hriňa nastrelil žrďku brány mladých. Potom sa však mladí reprezentanti nevzdávali a mali niekoľko výborných šanci. Vychytal ich však výborný brankár hostí Buliš. V 18. min sa však nečakane presadili hostia a Ligas ich dostal do vedenia. Mladí reprezentanti hrali pekný hokej, ale v útoku boli jaloví. To sa potvrdilo v 34. min, keď mali veľkú šancu mladí, ale ani jednu nepremenili a potom inkasovali, keď sa presadil Koleda. Ten istý hráč po veľkom tlaku mladíkov v 49. min zvyšoval na 3:1 a bolo po zápase. Mladí chlapci sa snažili, mali veľké šance, ale Buliš v bránke hostí bol nepriestrelný. Podľa priebehu výsledok nezodpovedá skutočnosti, lebo mladíci boli výborným súperom.
SR "18" - HK '95 Považská Bystrica 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Góly:
48. Struška - 34. a 49. Koleda, 18. Ligas, 58. Kovačič, 78 divákov