1. liga - 38. kolo: Topoľčany boli sekundy od prekvapenia, Senica zdolala Bardejov

1. HL SR 1. liga

BRATISLAVA (SZĽH) - V stredajších zápasoch 38. kola prvej ligy boli Topoľčany veľmi blízko k najväčšiemu prekvapeniu kola, keď ešte 26 sekúnd pred koncom tretej tretiny viedli nad tabuľkovo prvou Detvou, no napokon prehrali 5:6 po predĺžení. Seničania však svoj zápas proti Bardejovu dotiahli do konca a vyhrali 3:2 v hodnote troch bodov. Hráči Liptovského Mikuláša zvíťazili nad Prešovom 6:4, Považská Bystrica prehrala s Trnavou 1:3 a Spišiaci zdolali reprezentačnú osemnástku 7:1.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - SLOVENSKO "18" 7:1
Dopisovateľ: Róbert Ludányi, HK Spišská Nová Ves
Domáci boli pred zápasom jednoznačným favoritom stretnutia, čo však prvá tretina príliš nepresvedčila riedko zaplnené tribúny štadióna v Spišskej Novej Vsi. Je škoda, že si diváci nedokážu nájsť cestu na hokejové zápasy Spišiakov, pretože v prebiehajúcej sezóne hrajú skutočne oku lahodiaci hokej. Mladí reprezentanti v prvej tretine zvádzali s domácimi vcelku vyrovnaný boj, i keď v niektorých momentoch ich držal brankár Cibulka nad vodou. Skóre otváral v 10. min Klinga. Mladíci odpovedali niekoľkými rýchlymi protiútokmi, ale bez efektu. V druhej časti sa im v 25. min podarilo gólom Valenta vyrovnať, čo však bolo z ich strany, čo sa týka skóre všetko. Domáci si vypočuli niekoľko posmešných poznámok z hladiska, no a potom sa rozbehli ich rýchle kombinácie. Skóre postupne narastalo, mladí reprezentanti nestíhali, a tak druhá tretina bola plne v réžii domácich. Najmä Smotrila bol pri chuti, tri góly dal, na jeden prihral a Vaic zaznamenal tri prihrávky a jeden gól. Všetky góly padli po strojových akciách domácich útočníkov. Pod výkon hostí sa asi podpísala únava, veď v utorok odohrali ťažký zápas s Duklou Michalovce a dnes ich preveril ďalší ťažký súper. Na druhej strane je potešiteľné, že neskladali zbrane  predčasne a disciplinovane odohrali v maximálnom nasadení celé stretnutie.
HK Spišská Nová Ves - SR "18" 7:1 (1:0, 4:1, 2:0)
Góly:
33., 37. a 59. Smotrila, 10. a 47. Klinga, 29. Leskovjanský, 34. Vaic - 25. Valent, 420 divákov

TOPOĽČANY - DETVA 5:6 po predĺžení
Dopisovateľ: Ján Čačko, HC Topoľčany
Domáci na topoľčianskom ľade hostili prvé družstvo tabuľky Detvu. Hoci hostia mali územnú prevahu, góly dávalo domáce družstvo. V 8. min otvoril skóre Guričan prudkou strelou od modrej čiary, keď mu asistovali Chlapovič a Mihálik Denis. V 12. min rozhodca nariadil trestné strieľanie za faul hráča domácich, keď Chudý zastavil prenikajúceho hráča hostí Hajnika podrazením. Hajník túto šancu na skórovanie nevyužil. V 14. min domáci využili presilovú hru pri vylúčenom hráčovi hostí a na 2:O zvyšoval Guričan za asistencie Mihalika Denisa a Mihalika Martina. Hostia sa snažili, ale najväčšou prekážkou na dosiahnutie gólu bol pre nich domáci brankár Račko a žrde domácej brány. V 14. min mali hostia znovu vylúčeného hráča a domáci v 15. min zužitkovali túto presilovú hru na strelenie tretieho gólu, keď prihrávku od Bystričana spracoval Káčer. Hostia svoju snahu na strelenie gólu využili v presilovej hre, keď domáci mali vylúčeného hráča a v 20. min Parkhouse za asistencie Sládka a Kanaeta dal prvý gól hostí.
V druhej tretine domáci mali vylúčeného hráča, v 23. min a hostia túto ponúknutú šancu využili na strelenie druhého gólu v 23. min po spolupráci Hataš, Srnka akciu zakončil Petro. Domáci odpovedali na tento gól v 34. min gólom Dobrého pri asistencii hráčov Záhorský a Záborský, čím sa domáci znovu ujali vedenia v stretnutí. Hostia v 35. min znižovali stav stretnutia gólom Parkhousa za asistencie Kanaet, Sládok. Domáci svoje vedenie v stretnutí zvýšili v 37. min, keď po asistencii Hurtaj, Chlapovič zakončoval znovu Káčer. Hostia v 43. min znížili na rozdiel jedného gólu, keď akciu zakončoval Gachulinec. Hostia dali v čase 59:22 gól, ale rozhodca ho neuznal, nakoľko padol do posunutej brány. Hostia si v tom istom čase vzali oddychový čas a odvolali brankára. Tento ťah sa im vydaril a v 60. min vyrovnávajúci gól dal Hataš za asistencii Srnka a Petru. Stretnutie sa prehuplo do predĺženia a v 62. min dali hostia svoj šiesty a vedúci gól, keď akciu zakončil Kanaet.
HC Topoľčany - HC 07 Orin Detva 5:6 po predĺžení (3:1, 2:2, 0:2 - 0:1)
Góly:
8. a 14. Guričan, 15. a 37. Káčer, 34. Dobrý - 20. a 35. Parkhouse, 23. Petro, 43. Gachulinec, 60. Hataš, 62. Kanaet, 420 divákov

SENICA - BARDEJOV 3:2
Dopisovateľka: Petra Beblavá, HC Dukla Senica
Seničania privítali na domácom ľade tím z Bardejova. Hostia boli papierovým favoritom, keďže v tabuľke boli pred zápasom na tretej priečke, domáci boli na šiestom mieste. Do zápasu vstúpili aktívnejšie hostia a už po šestnástich sekundách preveril pozornosť domáceho gólmana Peksu Cútt. Prvá vážnejšia situácia však prišla v tretej minúte. Šimčák potiahol puk po ľavej strane a tesne pred bránou nahral na druhú stranu Česelkovi. Senický brankár sa však stihol presunúť a puk betónom vytesnil mimo bránu. V piatej minúte preveril brankára hostí Surovka, ale Andreanin si s týmto pokusom poradil. V šiestej minúte si domáci vybojovali presilovú hru, ale nedokázali ju zužitkovať. Tímy predvádzali vyrovnaný výkon. V pätnástej minúte boli hostia blízko ku gólu, keď Peksovi puk po zákroku vypadol a chvíľu nevedel, kde ho má. Jeden z domácich hráčov ho odpálil z bránkoviska a zažehnal tak nebezpečenstvo. Po prvých dvadsiatich minútach bol stav 0:0.
Na začiatku druhej dvadsaťminútovky boli aktívnejší hostia, ale Peksa držal svojich spoluhráčov nad vodou. V 25.minúte sa roztrhlo vrece s vylúčeniami. Najskôr bol vylúčený domáci Gula, o 44 sekúnd hosťujúci Hruška a o 13 sekúnd mieril na lavicu hanby hráč Senice Lantoš. Hralo sa tak 4 na 3. Tieto početné výhody však využité neboli. Presilovku využili až v 32. minúte hostia. Strelcom úvodného gólu bol Cútt. V nasledujúcej minúte sa však hostia dopustili dvojnásobného previnenia a hralo sa 5 na 3. Domácim sa podarilo obe previnenia voči pravidlám potrestať. Najskôr sa presadil Jurák a o chvíľu na to aj Mikéska. Po dvoch tretinách sa hráči rozchádzali do šatní za stavu 2:1.
V úvode tretej tretiny Seničanov poslal do dvojgólového vedenia Brzobohatý. Bardejovčania zvýšili od tohto momentu tempo hry a ohrozovali bránu domácich zo všemožných pozícií, ale chýbalo im troška šťastia. V tejto dvadsaťminútovke sa roztrhlo vrece s vylúčeniami. Seničania síce vyhrávali 3:1, ale nestiahli sa a naďalej hrali útočný hokej.  Na strane hostí sa do zakončenia dostali Gmitter, Hruška či Baláž, na druhej strane pálil viackrát Mikéska, Lichanec či Penák, ale gól sme videli až v poslednej minúte. Po skvelej individuálnej akcii sa presadil Hruška, ktorý znížil na 3:2. Hostia sa ešte pokúsili o hru bez brankára, ale Peksu už neprekonali. Po záverečnom hvizde si hráči podali ruky a domáci hráči predviedli tradičnú ďakovačku a miláčik publika, domáci gólman Peksa, sa opäť divákom odvďačil svojím pozápasovým vystúpením.
HC Dukla Senica - HC 46 Bardejov 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Góly:
33. Jurák, 34. Mikéska, 42. Brzobohatý - 32. Cútt, 60. Hruška, 690 divákov

POVAŽSKÁ BYSTRICA - TRNAVA 1:3
Súhrn zaslal klub HK 95 Považská Bystrica
Ihneď v úvode zápasu nevyužili domáci samostatný nájazd, keď Hála vychytal Kudleja. Vzápätí po buly vystrelil Poláček a domáci si nešťastne zrazili puk do vlastnej bránky. Na začiatku druhej tretiny vyrovnal Ižvolt. Panteri si vypracovali viaceré šance. Ligas dokonca netrafil odkrytú bránku... V 34.minúte išli hostia opäť do vedenia, keď Baran vymietol pavučinu v bráne inak dobre chytajúceho Buliša. Tretí gól strelil hosťujúci Barinka dokonca vo vlastnom oslabení a tak si hostia odvážajú z Považia tri body. V zápase neboli lepší, ale minimálne efektívnejší...
HK '95 Považská Bystrica - HK Trnava 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Góly:
21. Ižvolt - 2. Poláček, 34. Baran, 55. Barinka, 165 divákov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - PREŠOV 6:4
Dopisovateľ: František Fussi, MHk 32 Liptovský Mikuláš
Liptáci začali excelentne, už v 2. min skóroval Bartík a bolo 1:0. Pri vylúčení Pitku mohli zvýšiť skóre, ale pozahadzovali šance. Naďalej mali prevahu, ale až v 18. min išli do dvojgólového vedenia, keď pekne trafil Trochta. Domáci však nezvládli záver tretiny a Kivader po úniku nečakane znižoval na 2:1. Už v 24. min Piatka zvýšil na 3:1 a opäť dostal Liptákov do pohody. Potom sa presadil aj bronzový junior M. Sukeľ a bolo 4:1. V 28. min vyrobila obrana domácich hrúbku a Tomčák znižoval. Začiatok poslednej tretiny domáci nezvládli, Hollý sa išiel roztrhať, aj tak inkasoval na 4:3. Liptáci však nedopustili drámu, gólmi Roháča a Piatku vytvorili sľubný náskok, ktorý hostia v poslednej minúte pri presilovke len skorigovali.
MHk 32 Liptovský Mikuláš - PHK 3b Prešov 6:4 (2:1, 2:1, 2:2)
Góly:
24. a 47. Piatka, 2. Bartík, 18. Trochta, 25. Sukeľ, 45. Roháč - 20. Kivander, 28. Tomčák, 43. Matejka, 60. Lipovský, 680 divákov