Tipos Extraliga

4:3 pp
(1:1, 1:1, 1:1, 1:0)
16. kolo, Číslo zápasu 94 (Základná časť) ZŠ Crow Aréna, Košice 928 divákov

Prišiel, prihral, zvíťazil. Hvila si užil návrat do košického dresu po desiatich rokoch

Košickí hokejisti vyrukovali do súboja proti Zvolenu s prekvapivou posilou. Dres „oceliarov" si po dlhých desiatich rokoch obliekol 40-ročný útočník Lukáš Hvila. Jeho úlohou bolo pomôcť zaplátať diery spôsobené maródkou a dodať skúsenosti štvrtému útoku, v ktorom sa objavil po boku 20-ročného Oleksandra Plochotnika a o tri roky staršieho Matúša Havrilu.

„Po domácom zápase Topoľčian som bol na ceste do Košíc a v tom mi Gabi Spilar zavolal, či by som nemal záujem pomôcť. Nemal som nad čím váhať a okamžite som súhlasil. Poviem pravdu, už som si nemyslel, že si ešte niekedy zahrám extraligy a to dokonca za Košice," pousmial sa harcovník, ktorý odohral počas dvadsiatich extraligových sezón 969 zápasov. Rolu hráča v záskoku splnil dokonale a k víťazstvu 4:3 prispel asistenciou pri treťom góle Matúša Havrilu.

„Mal som tam aj šance a trochu ma mrzí, že som ich nevyužil. Napokon som však pomohol nahrávkou, vyhrali sme a dopadlo to teda super," konštatoval spokojnosť Hvila, pre ktorého bol návrat do známeho prostredia príjemnou skúsenosťou. „Je to pekný pocit. V tejto hale som začínal po príchode z Popradu a na tomto ľade sa mi hralo vždy dobre. Bol to veľmi príjemný návrat. Som spokojný."

Dobré pocity pramenili predovšetkým z výsledku, ktorým natiahli Košičania svoju víťaznú sériu na štyri zápasy.

„Tím ukázal túžbu po víťazstve a mužstvo bojovalo od úvodu do konca," vyslovil sa tréner Dan Ceman. „Dôležité bolo, že sme sa napriek nepriaznivému stavu dvakrát dokázali vrátiť do zápasu. Najmä gól Matúša Havrilu bol veľmi dôležitý. Myslím si, že to nebol na oko pekný zápas, skôr to bol taktický boj dvoch kvalitných tímov. Pre nás sú to dobré body pred prestávkou."

Spomínaný Matúš Havrila skóroval v druhom zápase v rade. Po tom, čo sa dočkal v Prešove premiérového presného zásahu sezóny, postaral sa tentoraz o vyrovnanie na 3:3 na začiatku 51. minúty.

„V Prešove sa to zlomilo a pred týmto zápasom som si už veril viac. Krásne ma tam našiel Oliver Jokeľ a ostávalo už len trafiť prázdnu bránku,“ vyslovil sa 23-ročný center.

Košičania vyhrali už deviaty z posledných jedenástich zápasoch a z dna tabuľky sa už vydriapali na piatu priečku.

„Niečo sme si povedali v šatni a začali sme robiť správne veci. Prišli víťazstvá a to nás nakoplo. Teraz sme na správnych miestach a začalo to padať viacerým z nás. Každý tím má počas sezóny krízu a my sme ju mali na začiatku. Dôležité je, že sme sa z nej dostali a teraz ukazujeme potenciál tímu. Verím, že nás nezastaví ani prestávka,“ okomentoval výrazné zlepšenie strelec úvodného gólu zápasu Patrik Rogoň.

Hostia zo Zvolena mali k víťazstvu veľmi blízko, no napokon potvrdili, že na klziskách súperov im to nejde tak efektívne ako na domácom ľade. Z 29 ukoristených bodov totiž získali vonku iba šesť.

„Vedeli sme, že Košice majú nabitý tím plný výborných hráčov. Nečakali sme nič jednoduché, ale chceli sme získať tri body. Vonku sa nám príliš nedarí, ale keď sa to už dostalo do predĺženia, tak sme si želali aspoň dva. Bohužiaľ to nevyšlo, ale chcenie i motivácia tam boli. Bohužiaľ sme v tretej tretine inkasovali gól okamžite po tom, ako sme sa ujali vedenia. To by sa nemalo stávať,“ zamyslel sa útočník Marek Hecl, ktorý sa gólom a dvoma asistenciami podieľal na všetkých troch presných zásahoch HKM. V posledných piatich zápasoch nastrieľal až päť gólov a svoju tohtosezónnu bilanciu tak vylepšil na 6 gólov a 11 asistencií.

„Teraz mi to tam začalo trochu padať a som za to rád. Pomáha to hlavne sebavedomiu. Je však jedno, či pomôžem tímu gólom, alebo prihrávkou. Ako útok si rozumieme a teší ma, že sme celkom produktívni,“ vyslovil sa 24-ročný trenčiansky odchovanec.

Podľa trénera Petra Oremusa mali Zvolenčania získať aj viac než jeden bod. "Odohrali sme dobrý zápas, žiaľ, mrzia nás nevyužité šance. Mali sme ich dosť na to, aby sme strelil viac gólov. Jeden získaný bod je pre nás málo, mali sme ich získať viac."

Hokejisti spod Pustého hradu strávia prestávku vyplnenú Nemeckým pohárom na tretej priečke, pričom prehra v Crow aréne im z pohľadu tabuľky vôbec neublížila. Iba bod totiž získali aj vedúce Nové Zámky a druhý Slovan dokonca nebodoval vôbec.

„My sa však musíme pozerať hlavne na seba. Tretie miesto nie je zlé, ale našou ambíciou je byť stále vyššie a vyššie. Chýbajú nám body z ľadov súperov. Teraz si dáme nejaké voľníčko, ale určite budeme aj tvrdo trénovať a potom chceme byť ešte lepší," uzavrel Marek Hecl.

Fotogaleria