Tipos extraliga

4:2
(2:0, 2:1, 0:1)
21. kolo, Číslo zápasu 124 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu RTVS 2

Matoušek vybavil gól pre Gašpara, Bondra zasa poslal Beňa na striedačku

Slovan Bratislava je síce líder tabuľky, posledných päť stretnutí vyhral, ale jeho trénerov trápia nástupy do jednotlivých tretín. V nedeľu proti Popradu sa po príchode zo šatne pomalšie rozbiehal, hostia spod Tatier však jeho prebúdzanie výraznejšie nepotrestali. Slovan zdolal Poprad aj druhýkrát v tejto sezóne a necháva zabudnúť na negatívnu sériu so súperom v minulom ročníku.

Na tlačovej konferencii po skončení stretnutia, ktoré domáci vyhrali 4:2, asistent trénera Slovana Andrej Podkonický priznal, že úvody dvadsaťminútoviek nemá bratislavský tím ideálne. Aj proti Popradu skúšala striedačka v prvých minútach rôzne variácie zloženia útokov na úvodné vhadzovanie, ale obraz hry bol rovnaký. „Kamzíci“ začali aktívne, vyslali na domácu bránku zopár striel, v druhej a tretej tretine raz skórovali. Slovan sa postupne rozohral a vo zvyšku tretín kontroloval vývoj.

„Netuším, čo sa to dialo s úvodmi tretín. Aj sme pomenili útoky na úvodné vhadzovanie, aj sme si mysleli potom, že nám ten prvý šíp vyšiel, ale znova sme dostali do pôvodných koľají. Naozaj neviem,“ krútil po stretnutí hlavou autor víťazného zásahu z 28. min Tomáš Matoušek. „Budeme si musieť v kabíne sadnúť a porozprávať sa, lebo neviem nájsť žiadne vysvetlenie toho, čo sa tam na ľade v týchto úvodoch dialo.“

Napriek zlým úvodom tretín sa slovanisti rýchlo upokojili a začali hrať svoju hru. V čase, keď sa Popradčania snažil dvíhať, udelili im domáci v prvých dvoch tretinách tvrdé gólové direkty a dokráčali k trom bodom. Slovanisti mali na súpiske viac zbraní, ktoré mohli využiť k presadeniu sa. To bolo rozhodujúce.

„Z výhry i predĺženia úspešnej série máme radosť. Hra nášho mužstva postupne naberá nejaké kontúry. Zareagovali sme aj na tie nešťastné úvody tretín. Verím, že víťazná šnúra bude čo najdlhšie pokračovať,“ povedal Tomáš Matoušek a v rovnakom duchu hovoril aj Rastislav Gašpar: „S výnimkou úvodov tretín to bol z našej strany dobrý zápas. Nejaké veci sme si na striedačke povedali a začali sme hrať lepšie. V tretej časti hry sme sa snažili už aj udržať výsledok. Berieme znova tri body a môžeme byť spokojní. Stále sa však vyskytne nejaká chyba a musíme na odstránení zaváhaní ešte pracovať.“

Práve Rastislav Gašpar si napokon pripísal otvárací gól duelu. Pôvodne svietil ako jeho strelec Juraj Valach, ktorý pálil v 6. min od modrej čiary a zdalo sa, že jeho strela smerovala do bránky bez kontaktu. Po zopár minútach prikorčuľoval za rozhodcami Tomáš Matoušek a snažil sa ich presvedčiť, že puk tečoval do bránky jeho spoluhráč z útoku Gašpar. „Jemne som ten puk tečoval. ,Mates‘ bol za rozhodcami, najskôr ho poslali preč, že to bola čistá strela. Neskôr mu povedali, že si to pozrú na videu a napokon verdikt zmenili,“ priznal autor gólu na 1:0.

Tomáš Matoušek na otázku, čo bude jeho spoluhráča stáť, že mu vybavil gól, neodpovedal priamo. Radšej popísal situáciu, ktorá predchádzala jeho komunikácii s rozhodcami: „Boli sme obaja pred bránkou. Ani som netušil, že Rasťo sa ešte dotkol puku. On nám potom na striedačke hovorí, že možno ho tečoval, potom, že určite ho ešte zasiahol. Tak som išiel za rozhodcami a napokon si to všimli na videu.“

Popradčania ukázali v Bratislave svoj potenciál. Slovanisti im rýchlo pristrihli krídla, prípadne bol pre nich prekážkou brankár Clint Windsor. V prvých dvoch tretinách hosťom chýbala častejšia streľba, zbytočne veľa kombinovali. V tretej, keď sa chceli domácim so skóre ešte priblížiť, boli zlomovými momentami nepremenený nájazd dvoch na jedného po prečkanom oslabení o dvoch hráčov i sekanie po neodpískaných zákrokoch frustrovaného Dávida Skokana po prerušení hry v čase, keď mali „kamzíci“ hrať presilovú hru.

„Chceli sme viac. Musíme však byť viac v predbránkovom priestore. Odtiaľ padajú góly, potrebujeme sa tam tlačiť, aby sme sa dostávali k odrazeným strelám. Bol to ťažký zápas, naša hra bola dobrá. Boli sme aj dostatočne agresívni. V druhej tretine sme Slovan točili štyri minúty v ich pásme, len nám chýbali góly. Škoda. Nič sa nedá robiť, ideme ďalej,“ hodnotil duel Dávid Bondra, ktorý v úvode druhej tretiny znižoval na 1:2.

Následne bol priamym aktérom aj ďalšieho zaujímavého momentu. V 32. min poslal obrancu Slovana Michala Beňa tvrdým atakom pri mantineli až na popradskú striedačku. Po kotrmelci cez mantinel sa však bratislavský zadák rýchlo postavil na vlastné, vrátil sa na ľad a odkorčuľoval na správnu hráčsku lavicu.

Fotogaleria