Tipos extraliga

19. kolo, Číslo zápasu 113 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu 200 divákov

Znovuzrodený Andrew Yogan zmenil myslenie, Banskobystričania uvažujú predovšetkým nad koncovkou

„Ak mužstvá otvoria proti nám hru, je to pre nich dosť nebezpečné. Máme v mužstve veľa talentu a keď po tvrdej práci v zápase hráme najlepšie, ako vieme, len ťažko nás môžu súperi zdolať,“ povedal po súboji Slovana Bratislava s HC '05 Banská Bystrica útočník belasých Andrew Yogan. Bratislavčania ofenzívnu prestrelku vyhrali 7:4 a v ich drese exceloval predovšetkým americký legionár.

Darilo sa celému prvému útoku, ktorý tréneri zložili pre zápas proti „baranom“. Trio Yogan, Brant Harris a Samuel Takáč nazbieralo dokopy 11 kanadských bodov. Yogan si pripísal päť za dva góly a tri asistencie, Takáč spoluhráčom adresoval štyri gólové prihrávky a Harris rozvlnil sieť dvakrát. „Je vždy super, keď sa hráčovi i tímu takto darí. Dnes som šťastný a verím, že budeme v nastúpenom trende pokračovať,“ povedal Yogan.

Krídelník, ktorý v úvode ročníka herne i strelecky hľadal, sa dostáva do pohody. Bodoval v posledných štyroch stretnutiach a začína napĺňať úlohy, s ktorými ho Slovan do mužstva bral.

„V porovnaní s prvou časťou sezóny je najdôležitejšie moje nastavenie. Zmenil som ho, prestal som myslieť na góly, body. Nastupujem na ľad s vedomím, že chcem hrať jednoducho a pomáhať tímu. Hlavne musím mať radosť z hry,“ prezradil 29-ročný hokejista.

S Banskou Bystricou viedol Slovan rýchlo 2:0, potom vedenie stratil, aby po krátkej chvíli viedol 3:2, neskôr 5:2. Hostia sa dotiahli na rozdiel gólu, napokon však ďalšie dva inkasovali a padli. Yogan skóroval na 5:2 a upravoval i na konečných 7:4. Slovanu výrazne pomohlo, že v 30. min po banskobystrickom znížení na 4:5 sa do bránky postavil Clint Windsor.

„Chytal neskutočne. Držal nás v hre a predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Vyťažili sme z jeho pohody a premenili sme šance na druhej strane,“ chválil Yogan spoluhráča.

Po zápase absolvovali hráči Slovana tradičnú ďakovačku s približne dvoma desiatkami členov fanklubu, ktorí sa dostali na zápas. Viac návštevníkov protipandemické opatrenia nepovolili. Ak by boli diváci na tribúnach, zápas s Banskou Bystricou by si užili a strelecké preteky by patrične oslávili.

„Hrať pred fanúšikmi a tešiť sa s nimi je jeden z bonusov nášho športu. Môžete hru, ktorú milujete, zdieľať s celým mestom. Bol by to dnes možno veľký randál. Verím, že sa diváci na tribúny vrátia. Veľmi nám chýbajú,“ doplnil Yogan.

Slovan sa v poslednom čase v ofenzíve ešte viac posilnil, do mužstva pribudol excelentný ligový kanonier Marcel Haščák, ktorý svoje schopnosti ukázal v predošlých dvoch sezónach v popradskom drese. Do zostavy sa vrátili aj zranení hráči a tréneri Slovana majú zrazu z čoho vyberať. Zostava je nabitá a tým sa vytvára aj tlak na hráčov.

„Marcel má veľa talentu, hral v tejto lige niekoľko rokov. Som rád, že je medzi nami. Súťaž postupne spoznávame a on nám trocha ukazuje aj cestu, aby sme boli úspešní.“

Banská Bystrica, ktorá prehrala štvrtý duel v rade. Po reprezentačnej prestávke v troch stretnutiach inkasovala až 17 gólov. Pred prvou pauzou v ročníku ju pritom hra dozadu zdobila.

„Začali sme hrať, až keď sme prehrávali 0:2. Nevydarený vstup do zápasu sa podpísal na našom výkone. Dostali sme veľa gólov, ale začalo sa to všetko tým, že sme rýchlo inkasovali dva góly a potom sme stratu chceli dotiahnuť. Nemôžeme hrať takto a je jedno, či je to proti Slovanu alebo inému mužstvu,“ priznal kapitán Banskej Bystrice Ivan Ďatelinka.

Po Spišskej Novej Vsi a Liptovskom Mikuláši dali „barani“ najmenej gólov, v priemere neskórujú ani trikrát za zápas. V Bratislave síce dali v prvej polovici duelu štyri góly, v druhej sa vrátili k starým bolestiam s koncovkou. Brankár Windsor bol pre útočníkov veľkou prekážkou. Dve tutovky si vypracoval Alex Tamáši, jednu Dávid Šoltés. Windsor predviedol aj ďalšie skvelé zákroky a puky po dobrých možnostiach súperov často triafali jeho pravý betón.

„Nebol to zámer, aby sme mierili na jeho pravý betón. Takto to vyšlo. Nevyužili sme veľa šancí. Aj mňa mrzí, že som sa sám zoči-voči slovanistickému brankárovi nepresadil. Aj keď nevedel, kde je puk, ja som ho zle trafil a on moju strelu chytil. Škoda nepremenených príležitostí, lebo sme nehrali až tak zle. Dokázali sme sa vrátiť do zápasu, mali možnosti na vyrovnanie,“ uviedol Alex Tamáši.

Fotogaleria