Tipos extraliga

18. kolo, Číslo zápasu 103 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves 100 divákov
RTVS 2

Líšky odolali aj druhému útoku Rysov (FOTO)

V prvom vzájomnom zápase na Zemplíne skóroval do prázdnej bránky Spišskej Novej Vsi brankár Karolus Kaarlehto, v odvete na ľade súpera ho napodobnili útočníci Peter Galamboš a Andrej Kukuča. Aj tentoraz pritom išlo o maximálne vyrovnaný duel, po ktorom cítili Spišiaci oprávnenú frustráciu z premárnenej príležitosti na bodový zisk.

„Bol to zápas, ktorému kraľovali obaja brankári. Boli vynikajúci a škoda len toho druhého gólu. Celkovo sme sa však nevedeli presadiť v útoku a to bol hlavný problém. Marcel nám dal šancu vyhrať a my sme ju nevyužili,“ povzdychol si po prehre 2:4 fínsky útočník v službách Rysov Hannu Kuru. Svojim tretím gólom sezóny vyrovnával na začiatku piatej minúty na 1:1 a tento stav vydržal až do 38. minúty. V nej sa strelecky presadil Andrej Kukuča a ako sa neskôr ukázalo, išlo o kľúčový moment derby.

„Pristúpili sme k tomu lepšie ako v posledných dvoch zápasoch. Hlavne sme do toho vložili viac srdca, bojovali sme a z toho pramenilo víťazstvo,“ poznamenal dvojgólový hrdina. Jeho gól síce na papieri nebol víťazným, no z pohľadu vývoja zohral zásadnú rolu. Zemplínčanom umožnil zatvoriť stredné pásmo, krotiť útočné chúťky domáceho tímu a po dvoch góloch do prázdnej bránky už bol presný zásah Lukáša Vartovníka osem sekúnd pred koncom v podstate bezvýznamným.

„Asi sme boli málo efektívni a s jedným gólom sa víťazí ťažko. Ten druhý sme dali až príliš neskoro. Šance sme určite mali, ale nedokázali sme vyrovnať a tam sa lámal zápas,“ vyslovil sa brankár Marcel Melicherčík, ktorý zneškodnil 28 striel Dukly.

„Jeden gól stačí len málokedy,“ pritakal Hannu Kuru. „Potešilo ma však, že som skóroval a musím povedať, že od príchod krajana Otta Nieminena sa mi hrá veľmi dobre. V útoku nám to s Braňom Rapáčom ladí a verím, že budeme produktívni aj naďalej.“

Kuru zaznamenal v posledných troch zápasoch tri body, Nieminen dokonca šesť (4+2). Spišiaci dokázali aj ich zásluhou zdolať Slovan i Nové Zámky, no do tretice sa museli skloniť pred svojim súperom.

„Posledné zápasy sme odohrali v slušnom tempe a herný prejav bol pozitívny. Mrzí ma, že sme nepridali ďalšie víťazstvo, pretože sme od neho neboli ďaleko a vzhľadom na naše postavenie v tabuľke potrebujeme každý bod. Bolo to veľmi vyrovnané a miestami tam puky poskakovali pred bránkou. Tentoraz mali viac šťastia oni,“ pridal Melicherčík.

Zatiaľ čo „rysy“ prehrali po dvoch víťazstvách, v prípade Michaloviec platí presný opak. Nedeľňajšou výhrou si napravili chuť po predošlých sklamaniach z duelov proti Nitre a Slovanu.

„Po víťazstve je vždy lepšia nálada ako po prehre. Tieto body sme po predošlých zaváhaniach potrebovali a myslím si, že je to zaslúžené víťazstvo. Boli sme viac na puku a korčuliarsky sme boli lepšie pripravení ako oni. Zomkli sme sa a hoci tam boli chybičky, tímovo sme boli na tom lepšie ako Spišská. Od tohto zápasu sa musíme odraziť,“ poznamenal autor otváracieho gólu zápasu Jakub Suja.

Zaujímavosťou je, že tesáky „líšok“ sú ostrejšie v teritóriách súperov. Zatiaľ čo doma zaznamenali Michalovce už štyri prehry, vonku sú najúspešnejším tímom Tipos extraligy.

„Neviem čím to je. Doma to musíme každopádne zlepšiť. Na vlastnom ľade musíme byť dominantnejší a nestrácať body,“ zdôraznil Kukuča a Suja s úsmevom prihodil: „Asi čakáme, kým nám pustia na tribúny divákov a potom začneme víťaziť aj doma. Ale nie, je to možno tým, že vonku do toho dávame podvedome viac. Ako keby sme si mysleli, že doma to pôjde ľahšie, ale tak to očividne nie je. Ku každému zápasu musíme pristupovať ako k play-off. “

Fotogaleria