Tipos extraliga

1. kolo, Číslo zápasu 6 (Základná časť) ZŠ Prešov 2483 divákov

Veľký večer prešovského hokeja režíroval Welychka: Bolo to neuveriteľné! (FOTO)

Dlhých 23 rokov čakali prešovskí fanúšikovia na extraligový hokej. Na tribúny vynovenej Ice Arény prichádzali plní očakávaní a to ešte netušili, akú parádu im naservírujú hráči oboch tímov. Hokejisti Prešova a Banskej Bystrice ponúkli 2500 divákom zápas plný gólov i šarvátok a na jeho konci bol nekonečný potlesk oslavujúci domáci triumf 5:4.

„Prvý zápas sezóny je vždy ťažký a to sa aj potvrdilo. Vedeli sme aj o fyzickej hre Banskej Bystrice a bol to veľmi zaujímavý zápas. Bolo tam veľa emócií, veľa snahy. Z toho plynuli aj fauly, ale máme tri body a pre diváka to asi ani nemohol byť krajší zápas,“ pousmial sa očividne spokojný tréner HC Grotto Prešov Ernest Bokroš.

„Koňare“ vo svojej premiére ani raz neprehrávali a hneď dvakrát viedli o dva góly. Hosťom spod Urpína pomohli nedisciplinovanosťou a dva zo štyroch gólov inkasovali v početnej nevýhode.

„Nejaké chyby tam boli, ale dnes nebudem kritizovať nikoho,“ zdôraznil skúsený kormidelník. „Zbrzdili nás oslabenia, ale ja stále vravím, že ak príde faul z obetavosti pri držaní systému, tak je to v poriadku. Ak by hráč fauloval, pretože si robí čo chce, tak by som s tým mal problém. V pondelok sme boli ako celý tím na očkovaní a možno aj preto to nebolo úplne dokonalé.“

Menšie či väčšie chybičky dokonale zamaskoval bravúrny výkon útočníka Bretta Welychku. 27-ročný Kanaďan strelil už na začiatku štvrtej minúty historicky prvý gól nového klubu a neskôr pridal ešte tri. Po zápase mu prvý zápas vzali a pripísali na konto krajana Jonathana Charbonneaua, no on sám si z toho ťažkú hlavu nerobil.

„Či ten gól strelil Jonathan, alebo ja, to je jedno. Sám neviem, kto z nás to tam dorazil. Hlavné je, že sme vyhrali,“ pousmial sa Welychka. „Je to zábavné, pretože ja som hetrik nestrelil už roky. Teraz mi to vyšlo aj zásluhou kúsku šťastia. Chlapci mi výborne prihrávali a snažil som sa byť dôrazný pred bránkou.“

Napriek svojmu skvelému výkonu upriamil Welychka pozornosť na celý tím. „Ako mužstvo sme odviedli skvelú prácu. Vedeli sme, že hráme prvý extraligový zápas v tomto meste po 23 rokoch a chceli sme urobiť divákom radosť. Veľmi sa teším, že nám to vyšlo.“

„Bojovali sme, dali sme do toho srdiečko a napokon sme aj vyhrali,“ nadviazal 18-ročný obranca Denis Bakala, ktorý strelil za stavu 2:1 svoj prvý gól extraligovej kariéry. Puk na pamiatku mu z bránky vylovil Viliam Čacho. „Z gólu sa samozrejme teším. Len som tom tam nahodil a padlo to tam. Atmosféra bola výborná a hodnotím to teda všetko veľmi kladne.“

Výbornú atmosféru v Ice Aréne ocenil aj hrdina Welychka. „Bolo to neuveriteľné. V posledných sezónach nám diváci veľmi chýbali a keď teraz začalo publikum poriadne hučať, tak som mal pocit, ako keby bolo v hale desaťtisíc divákov. Atmosféra bola výborná a verím, že to takto bude vyzerať v každom zápase,“ vyznal sa rodák z Londonu v Ontáriu.

Úvodné víťazstvo sezóny Šarišanov poriadne rozparádilo a po návrate do šatne si zaspievali i zatancovali. Tréner Bokroš už však v hokeji preskákal kadečo a nohami preto ostáva na zemi.

„Sme na začiatku. Prišli sme sem s dobrou vierou hrať v Prešove dobrý hokej. V zázemí bol odvedený kus práce a teraz sme k tomu pridali prvé víťazstvo. Jedna lastovička však leto nerobí a sme iba na začiatku našej cesty. Slovenská extraliga bude ako česká extraliga – veľmi vyrovnaná. Každý môže zdolať každého a bude dôležité nazbierať čo najviac bodov už v úvode sezóny,“ vyslovil sa Ernest Bokroš.

Body by radi zbierali aj Banskobystričania. V úvodnom súboji sezóny k tomu nemali ďaleko a svojou húževnatosťou dokázali zápas poriadne zdramatizovať. V divokej prestrelke však napokon nezískali nič.

„Bola to poriadna divočina. Obe strany dali do toho všetko. Systémy ešte možno neboli ideálne nastavené a z toho plynuli chyby a góly. Toto potrebujeme napraviť, ale je to beh na dlhé trate. Ak si vezmeme správne veci, tak to pôjde. Súper dal bohužiaľ o gól viac a preto nemáme ani bod,“ povzdychol si strelec druhého gólu Baranov Miloš Bubela. Aj on však ocenil kvalitu stretnutia. „Pre nich to bol prvý zápas po dlhých rokoch, pre nás prvý pod novým vedením. Všetko bolo teda nové a všetci to brali ako play-off zápas. Tak to aj vyzeralo. Malo to správne grády.“

Tím spod Urpína naznačil strelecký potenciál. Zároveň však doplatil na nedôraz vo vlastnom bránkovisku, kde ponúkol Welychkovi až priveľa priestoru. „Veľa gólov padlo z dorážok a z okolia bránky. Na to musíme popracovať. Máme dvoch výborných mladých brankárov, ale musíme im viac pomáhať,“ zakončil Bubela.

Fotogaleria