6:3
(3:1, 1:1, 2:1)
1. kolo, Číslo zápasu 90090 ---

„Osemnástka“ vstúpila do šampionátu prehrou s Ruskom 3:6

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov vkročila do svetového šampionátu vo švédskom Örnsköldsviku prehrou s Ruskom v pomere 3:6. Zverenci Viliama Čacha doplatili predovšetkým na nevydarenú prvú tretinu. V nej dali Rusi tri góly a na menej ako rozdiel dvoch gólov už Slovákom, napriek ich zlepšenému výkonu, v zápase nedovolili znížiť.

Čakanie na prvú vážnejšiu chybu, po ktorej padne gól, trvalo do štvrtej minúty. Amirov odzbrojil Mrázika a Nikolajev sám pred Hlavajom nemal veľa problému skórovať. Radosť Rusov trvala do 9. minúty a prvého vylúčenia. Presilovú hru po faule Šešina využil presnou strelou od žŕdky Čajkovič – 1:1. Hneď vzápätí navyše Haščák tečom Turanov strely narobil Skotnikovovi veľa problémov, no miesto zvratu prišli následne chvíle rusov. V 12. minúte ešte naskakujúci Kripčnikov z trestnej lavice v nájazde neuspel, ani pár chvíľ nato Chusnutdinov, no keďže pri druhom menovanom Čajkovič fauloval, nariadené bolo trestné strieľanie, a z neho Amirov kľučkou do forhendu prekonal Hlavaja. Ku koncu tretiny navyše Slováci doplácali na nedisciplinovanosť. V 17. minúte po šiestich sekundách hry v presilovke Griciuk bekhendom pridal aj tretí gól. A mohlo byť ešte horšie, no v poslednej minúte pri presilovke Čisťakovu bombu Hlavaj vytesnil.

Aj úvod druhej časti hry patril Rusom. V 24. minúte sa Grošev natlačil z krídla pred Hlavaja a ten po štvrtý raz kapituloval. Vrátiť sa do zápasu mohli Slováci hneď vzápätí pri 84-sekundovej presilovke o dvoch hráčov, ale v nej mal azda najväčšiu šancu Šešin, ktorý vydoloval spod Kňažkových nôh puk, no zoči-voči Hlavajovi v nájazde neuspel. Zníženia sa tak Slováci dočkali „až“ v 32. minúte. Zlepšujúci sa výkon zužitkoval na gól Chromiak, ktorý dorážkou využil už po dvanástich sekundách hru v početnej prevahe. A do prestávky to mohlo byť ešte lepšie, keď sa v predposlednej minúte tretiny otvoril priestor pred Čajkovičom, no jeho strela šla tesne vedľa.

Slováci do tretej tretiny vstupovali s imperatívom skórovať minimálne dvakrát, no ambície na zisk bodov dostali vážnu trhlinu už po 15 sekundách hry. Griciuk sa dokázal odpútať od obrany a s ľahkosťou zasunul bekhendom puk za Hlavaja. Slováci však aj napriek trojgólovému manku hrali sympatický hokej a v 54. minúte sa dočkali aj zaslúženého zníženia. Znovu v presilovke pálil presne Čajkovič, ktorý znovu za prispenia žŕdky prekonal Skotnikova. Následne mali Slováci výhodu ďalšej presilovky, tá však ale bola skrátená a pri následnej hre štyroch proti štyrom sa musel mať Hlavaj na pozore, keď nebezpečne pálil z kruhu Podkolzin. Slováci sa v záverečnej minúte snažili aj o hru bez brankára, no k vytúženému efektu neviedla. Naopak, 40,1 sekundy dal výsledku definitívnu pečať do prázndej bránky Chusnutdinov.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zlyhali sme hlavne v prvej tretine, v ktorej sme robili obrovské individuálne chyby. V obrane sme ani nehrali zle, keď bol u nás súper nasťahovaný v pásme, ale keď sme získali puk. Vtedy sme miesto jednoduchých prihrávok, ktorými by sme sa dostali von z pásme, sme sa s pukom vracali späť do hĺbky pásma a z toho napokon rezultovali aj dva góly.  Hru sme postupne vyrovnali, aj keď v druhej tretine nás súper aj v dôsledku vzdialenejšej striedačky niekoľkokrát zavrel. Tretiu tretinu veľmi ovplyvnil inkasovaný gól v 15. sekunde. Mužstvo však aj naďalej chcelo, snažilo sa a išlo naplno do 60. minúty.“

Rusko „18“ – Slovensko „18“ 6:3 (3:1, 1:1, 2:1)
Góly: 5. Nikolajev, 13. Amirov z tr. strieľania, 17. Griciuk (Spiridonov), 24. Grošev, 41. Griciuk (Spiridonov, Činachov), 60. Chusnutdinov – 9. M. Čajkovič (A. Turanský, D. Sojka), 32. M. Chromiak (J. Lašák ml., Mudrák), 54. M. Čajkovič (A. Turanský, Lavička).
Vylúčenia na 2 min.: 8:4, navyše Gušin (Rusko) 10 min. za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 45:31 (20:10, 14:8, 11:13). Najlepší hráči zápasu: Arsenij Griciuk – Maxim Čajkovič. Rozhodcovia: Brannare (Fín.), Campbell (Kan.) – Bowles (USA), Wyonzek (Kan.). 423 divákov.

Rusko: Skotnikov – Rogov, Kirpičnikov, Burenov, Čisťakov, Vašenko, Sedov – Griciuk, Spiridonov, Činachov – Nikolajev, Podkolzin, Amirov – Gušin, Šešin, Chusnutdinov – Mingačov, Bryzgalov, Grošev.
Slovensko: Hlavaj – O. Turan, Golian, Lavička, S. Kňažko, Mudrák, F. Gajdoš, Hlaváč – Škvarek, Jellúš, Michal Mrázik – D. Sojka, A. Turanský, M. Čajkovič – J. Haščák, M. Chromiak, J. Lašák – A. Valigura, J. Eliaš, Samuel Krajč.

Fotogaleria