JOJ Šport Slovenský pohár

1:1
(0:1, 0:0, 1:0)
3. kolo, Číslo zápasu 60526 (Skupinová fáza, skupina B) ZŠ Humenné 387 divákov
JOJ ŠPORT

Levi si vylámali zuby na Bespalovovi, Prešov cíti v pohári ťarchu favorita (FOTO)

V uplynulej sezóne to dotiahli až do finále a v aktuálnom ročníku sú hokejisti HC 21 Prešov v pozícii jediného extraligového účastníka hlavnými favoritmi na zisk JOJ Šport Slovenského pohára. Už úvodný duel v Humennom však naznačil, že Šarišania to aké jednoduché mať nebudú.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša začali pri Laborci solídne a v závere prvej tretiny ich poslal do vedenia po krásnej spolupráci zámorských hráčov Abbott Girduckis. Domáci sa však v druhej tretine osmelili a ruský brankár Nikita Bespalov čelil jednej veľkej šanci za druhou. Streleckú nemohúcnosť „levov“ ukončil až v 54. minúte Jakub Ragan, ktorý využil štvrtú presilovú hru svojho tímu. V riadnom hracom čase a ani v predĺžení už diváci viac gólov nevideli. Nerozhodne dopadol aj súboj strelcov v sérii nájazdov a tak sa v Humennom zrodila raritná remíza, aká je možná iba v pohárovej súťaži.

„Niečo také som ešte nezažil, ale všetko je raz prvýkrát,“ pousmial sa útočník Prešova Samuel Krajč. Nielen jeho prekvapilo, že po piatich sériách nájazdov skončil zápas nerozhodným výsledkom. Získaný bod sa paradoxne málil hlavne účastníkovi nižšej súťaže TIPOS SHL.

„Nechcem nikoho uraziť ani podceňovať, ale Prešov má jedno z najslabšie zložených tímov extraligy a my máme naopak jedno z najlepšie vyskladaných mužstiev prvej ligy. Úroveň je teda podobná a zápas to potvrdil. Prešovčania hrali dobre, korčuľovali, ale môžu ruky nohy bozkávať Nikitovi Bespalovovi. V druhej tretine pochytal niekoľko stopercentných šancí. Úprimne – po druhej tretine sme mohli vyhrávať 6:2 a bolo by to vybavené,“ skonštatoval obranca HC 19 Ján Ťavoda. Zadáka s bohatými extraligovými skúsenosťami mrzeli predovšetkým nevyužité šance z druhej tretiny. „Šance boli, ale mám mladých chlapcov a v zakončení im chýba „chochmesa“. Do ligy to ešte vyladíme a ja verím, že budeme čiernym koňom SHL.“

To, že výkon extraligistu nebol v súlade s očakávaniami, potvrdil aj Samuel Krajč.

„Mali sme ťažký vstup do prvej tretiny a ešte ťažší do druhej. V tretej časti sme trochu prevzali iniciatívu, ale dostali sme nešťastný gól. Potom to bolo hop, alebo trop. Napokon je to remíza a myslím si, že je zaslúžená. Humenné hralo totiž naozaj dobre, zatiaľ čo my nie. Asi sme ich podcenili a s jedným gólom sa nevyhráva,“ povzdychol si 20-ročný útočník. Rolu hlavného favorita JOJ Šport Slovenského pohára vníma ako ťažké bremeno. „Pre nás je to v podstate taká ťarcha. Chápem, že od jediného extraligistu sa čaká celkové víťazstvo. Je to však náročné a súperi si pred nami nekľaknú. Pohár však berieme ako prípravu, pretože nám sa hlavná sezóna začne 16. septembra.“

Ťavoda i Krajč si zatiaľ stále iba zvykajú na nové pôsobiská. V prípade 31-ročného zvolenského odchovanca predstavuje Humenné po Poprade, Michalovciach a Prešove už štvrté angažmán na východe.

„Priženil som sa na východ a chcel som teda ostať na východe. Koketoval som aj s extraligou, ale napokon sme sa dohodli s Humenným. So ženou rozbiehame podnikanie a myslel som už teda aj v týchto súvislostiach. Som tu šťastný,“ vyznal sa Ján Ťavoda. V drese s levom na hrudi plánuje bojovať o najvyššie priečky SHL. „Musím pochváliť manažment, zatiaľ je to zložené veľmi dobre. Verím, že tu ostanú aj chlapci, ktorí zatiaľ hrajú bez zmluvy. V tomto zložení máme šancu na dobrý výsledok a možno aj vyhrať ligu. Bolo by super, ak by sa v extralige objavilo derby Michalovce – Humenné.“

V Prešove na najvyššie pozície nemyslia a hlavným cieľom bude vyhnúť sa záchranárskym starostiam. Mladý tím Ernesta Bokroša možno niektorí odpisujú, no podľa Samuela Krajča má dostatok kvality a „koňare“ by radi nadviazali na uplynulú štvrťfinálovú sezónu.

„Naposledy vypadol Prešov až vo štvrťfinále so Slovanom a to bol pekný výsledok. Máme kvalitné mužstvo a ak budeme dodržiavať pokyny trénera, tak to môže dopadnúť dobre. Bude to však vyrovnaná sezóna,“ zamyslel sa mládežnícky reprezentant Slovenska. Na Šariš ho zlákala práve vidina možnosti zlepšovať sa pod vedením ostrieľaného trénera so skúsenosťami s prácou s mladými hráčmi. „Mal som ešte dve iné ponuky z extraligy, ale Prešov dáva veľký priestor mladým a to ma oslovilo najviac. Cítim tu možnosť vyhrať sa. Teraz je to iba na mne. Potrebujem splatiť dôveru a ukázať, že môžem hrať prvé husle.“

Aj zápas v Humennom ukázal, že Krajč priestor dostane. Do zápasu vykorčuľoval ako center prvého útoku so Sýkorom a Žilkom, okrem toho si zahral aj v presilovkách a oslabeniach.

„Zatiaľ je to fajn, ale potrebujem sa ešte aklimatizovať. Je to pre mňa trochu iný svet. Po piatich rokoch v Trenčíne si zvykám, ale Prešov je pekné mesto a mne sa východ celkovo páči. Vlani som videl, že na domáce zápasy chodilo veľa divákov a aj cez televíznu obrazovku vyzerala atmosféra výborne. Osobne sa teda na novú sezónu teším a sám som zvedavý na to, ako sa budem cítiť v drese súpera v súbojoch proti Dukle,“ pousmial sa S. Krajč. V šatni Šarišanov ťaží aj zo svojich skúseností z krátkeho pôsobenia v kanadskom tíme Calgary Hitmen. Až sedem hráčov Prešova totiž pochádza zo Severnej Ameriky. „Vlani ma volali Američan, pretože som v šatni trávil najviac času so zámorskými hráčmi. A tu v Prešove je ich ešte viac. Osobne mi to však určite neprekáža a momentálne hovorím pomaly viac anglicky, ako slovensky,“ dodal s úsmevom S. Krajč.

JOJ Šport Slovenský pohár:

HC 19 Humenné – HC 21 Prešov 1:1 (0:1, 0:0, 1:0)
Góly: 54. Ragan (Horvát) - 19. Girduckis (Martin, Giles)

Fotogaleria