TIPOS Slovenská hokejová liga

6:0
(0:0, 3:0, 3:0)
15. kolo, Číslo zápasu 590 (Základná časť) ZŠ Humenné 593 divákov
JOJ ŠPORT

Lenďák boduje ako Orr: Už pred sezónou som vedel, že to bude fajn

Takú sezónu ešte nezažil. Dvadsaťdeväťročný obranca HC 19 Humenné Martin Lenďák má po úvodných šestnástich zápasoch bilanciu 3+18 a so ziskom 21 bodov je suverénne najproduktívnejším obrancom SHL. Pozíciu v prvej päťke si dokonca drží aj v rámci celkovej produktivity súťaže, pričom pred ním sú iba elitní útočníci Igor Safaralejev, Roman Kukumberg, Michel Miklík a žiarsky tandem Viktor Fekiač – Martin Jakúbek.

„Som rád, že sa mi v tejto sezóne darí, ale pramení to z pohody, ktorú som v Humennom našiel,“ pátra po príčinách štatistickej explózie medzinárodne podkutý košický odchovanec. „Netvrdím, že som už pred štartom sezóny tušil takéto čísla, ale vedel som, že to bude fajn. Bolo mi totiž jasné, že s týmito chlapcami ma to bude baviť. So Safaralejevom sme odohrali spoločnú sezónu v Žiline, s Vaškom sme vyrastali od piatej triedy a Pipo Vrábeľ sa k nim dokonale hodí. Tento útok dodáva tímu najviac bodov, hrá výborne presilovky a pre mňa je to jednoduché. Stačí im to hodiť dopredu a oni už vedia, čo majú robiť.“

Potvrdil to aj stredajší šláger medzi Humenným a Skalicou. Elitný útok „levov“ tradične zabral a Lenďák prispel k hladkému triumfu 6:0 gólom a dvoma asistenciami.

„Po pár slabších zápasoch sme sa hlavne potrebovali chytiť. Začiatok bol možno vlažnejší, ale potom to začalo šliapať. Strelili sme tri góly v druhej tretine a potom sme ich už nepustili k ničom. Všeobecne sme hrali pri rovnovážnom stave veľmi dobre a pozor si musíme dať hlavne na zbytočné vylúčenia. Opäť ich bolo veľa,“ upozornil humenský obranca na päť vylúčení. Zverenci trénera Andreja Parfenova ich však všetky ubránili a dokonca strelili aj gól v početnej nevýhode. Sami navyše využili jednu z dvoch presiloviek. Vydarený výkon korunovalo prvé čisté konto sezóny brankára Filipa Krasanovského, ktorý zneškodnil všetkých 28 striel Záhorákov.

„Každý príspevok do kasy je dobrý a Filipovi sme chceli určite pomôcť. V bránke podáva stabilne dobré výkony a som rád, že tentoraz korunoval svoj výkon povestnou čerešničkou v podobe nuly,“ potešil sa obranca HC 19 z nuly svojho brankára. Pri našom rozhovore povädol iba pri téme návštevnosti humenského štadióna. Súboj lídra s tretím tímom tabuľky sledovalo iba 593 divákov.

„Mrzí ma, že nepribúdajú ľudia na tribúnach. Neviem, kde je problém, ale hrali sme napríklad na ľade siedmeho Martina a atmosféra tam bola lepšia. Sme vďační všetkým, ktorí na štadión chodia, mohli by ich však byť viac. Sme v tabuľke prví a to je najlepšia pozvánka. Sme len ľudia a môže prísť kríza. A potom asi divácke čísla stúpať nebudú. Radi by sme sa udržali na prvej priečke, ale potrebujeme aj pomoc divákov. Zápas, akým bol duel proti Skalici, by si zaslúžil aspoň tisícku ľudí. Zaslúžili by si to aj všetci ľudia, ktorí robia maximum pre hokej v Humennom,“ vyslal apel na priaznivcov športu v meste pri Laborci.

Hladkým víťazstvom nad Skalicou potvrdili Humenčania prvú priečku tabuľky a zároveň dali bodku za sériou troch prehier (ligové v Žiline a Martine a pohárová v Trnave).

„Napriek prehrám sme nepanikárili. Nepadali žiadne tvrdé slová. Nechceli sme plakať nad zraneniami a chorobami. Povedali sme si, že budeme hrať to, čo predtým. Proti Skalici sme už nastúpili v plnej sile a ukázali sme svoju kvalitu,“ skonštatoval Martin Lenďák. V súvislosti s líderskou pozíciou jediného zástupcu východu v SHL sa začína pomaličky spomínať aj možnosť priameho postupu do extraligy. Najproduktívnejší obranca súťaže je však z pohľadu tejto témy pokorný. „Nie je to téma tejto kabíny. Chceme sa baviť hokejom a čo bude, to bude.“

Fotogaleria