Tipos Extraliga

3:0
(0:0, 2:0, 1:0)
Stav série: 4:2 6. kolo, Číslo zápasu 334 (Časť PlayOff Štvrťfinále) ZŠ Michalovce 3800 divákov
RTVS ŠPORT

Slovanisti priznávajú neúspech a sklamanie, nestačili na obetavosť súpera

Na takýto skorý koniec nie sú v Bratislave zvyknutí. V doterajšej extraligovej histórii vypadol Slovan vo štvrťfinále play-off iba dvakrát, keď sa medzi najlepšie kvarteto nedostal v rokoch 2006 a 2011. Teraz sa museli belasí skloniť pred ôsmym tímom základnej časti z Michaloviec.

„Musím uznať, že michalovskí tréneri odviedli s tímom veľmi dobrú prácu a ich mužstvo bolo výborne pripravené,“ rozhovoril sa po prehre 0:3 v šiestom štvrťfinálovom súboji tréner Ján Pardavý. Výkon v záverečnom súboji série i sezóny označil za najslabší.  „Michalovce boli v prvej tretine lepšie a dostali sa do tlaku, z ktorého sme sa nevedeli dostať. Potom sme mali svoje šance, ale tie sme nevyužili a opäť sme postavili súpera na koňa. Strelili góly a na našej strane bola viditeľná nervozita. Pre mňa osobne a asi aj pre väčšinu hráčov v šatni je to najťažšia prehra v kariére. Aj prehry však patria k športu a treba sa k tomu postaviť chlapsky. Gratulujem súperovi.“

To, že nebol Slovan vo svojej koži, cítil aj útočník Milan Kytnár. „Všade sme boli o krok neskôr ako Michalovce. Nenadviazali sme na výkon z predošlého domáceho zápasu a nehrali sme s pukom. Nejazdili sme a chýbal i kúsok šťastia. Súper po prvom góle ožil a na nás padla deka. Snažili sme sa s tým niečo spraviť, ale nedokázali sme vyrovnať a nemali sme sa teda na čom chytiť.“

Bratislavčania prehrali v aktuálnej sezóne všetkých päť zápasov na Zemplíne a celkovo uspeli z desiatich vzájomných duelov iba trikrát.

„Náš cieľ bol úplne iný. V jednotlivých zápasoch sme neboli horší ako Michalovce, ale na ich strane bola efektivita. Zlyhala nám koncovka a nedá sa to hodnotiť inak, ako neúspech,“ povzdychol si kapitán Michal Sersen.

Slová o jalovej koncovke potvrdzujú i štatistiky. Z 238 striel vyťažil Slovan iba 14 gólov, čo predstavuje úspešnosť streľby necelých 6 percent. Obhajcovia titulu navyše nevyužili vo štvrťfinále ani jednu presilovú hru.

„Tlak v play-off je väčší, ale my sme hrali tých presiloviek veľmi málo. V šiestich zápasoch ich bolo šesť. Samozrejme, aj z toho sme mohli vyťažiť viac a veľké tímy to dokážu. Je to teda jedna z vecí, ktoré nás stáli postup,“ priznal Pardavý, ktorého doplnil Kytnár. „V oslabení sme naopak pár gólov dostali. Hovorí sa, že v play-off rozhodujú presilovky a určite to bol dôležitý faktor.“

Slovan bol počas väčšej časti sezóny elitným tímom, ktorý okupoval vedúcu priečku tabuľky. V závere základnej časti však stratil víťaznú formu a sériou zaváhaní doslova odovzdal Pohár Dušana Pašeka Košičanom.

„Začiatok bol dobrý, koniec zlý. Počas sezóny sme ukázali, že vieme hrať dobrý hokej. Ten záver bol ale zlý a celkovo to teda vyznieva negatívne,“ poznamenal Sersen.

Nájsť príčiny zosadnutia z víťaznej vlny v najdôležitejšej fáze sezóny je podľa Milana Kytnára náročné.

„Keby sme to vedeli pomenovať, tak by sme to odstránili. Faktom je, že záver sezóny nám ušiel. Ušlo nám prvé miesto, ale stále sme sa mohli dať dohromady a prvý zápas v play-off ukázal silu kádra. Nešťastne sme prehrali druhý domáci zápas a na tom sa Michalovce chytili,“ zamyslel sa 33-ročný útočník. Naštartovaná Dukla ukázala väčšiu túžbu po postupe a belasým tak napokon ostali iba oči pre plač. „Náš cieľom bol jasný. Chceli sme obhájiť majstrovský titul a to sa nepodarilo. Sme teda sklamaní. Tento rok bola súťaž neuveriteľne vyrovnaná a osobne si nepamätám, aby nemal víťaz základnej časti cez 100 bodov a vypadávajúci ich mal cez 60. Play-off potvrdzuje vyrovnanosť a v tomto duchu budú pokračovať i zvyšné série,“ vyslovil prognózu Kytnár.

Ako to už v prípade úspechu i neúspechu býva, záverečný účet ostane v rukách trénerov. Ján Pardavý sa napriek silnému sklamaniu svojich zverencov zastal.

„Nechcem aby to vyznelo, že kritizujem hráčov. To nie. V závere sezóny sme prišli o prvé miesto, ale posledné štyri zápasy boli dobré. Hra spĺňala atribúty, ktoré mala predtým. To, že sme stratili prvé miesto, je to najmenej, čo ma z pohľadu sezóny mrzí. V play-off nemám hráčom čo vyčítať. Po troch zápasoch sme mohli pokojne viesť 3:0. Veľmi ma mrzí vyrovnávajúci gól Michaloviec v power play druhého zápasu. Urobili sme tam hlúpu pozičnú chybu a tam sme súpera naštartovali. V treťom zápase sme zmazali dvojgólové manko, ale prišiel sporný moment v predĺžení. Košice či Zvolen si svoje predĺženia uhrali, nám sa to nepodarilo a to naštrbilo sebavedomie. Celkovo išli Michalovce za víťazstvom viac. Boli obetavejší a bojovnejší. U nás tá kvalita bola a hráčom nič nevyčítam. Cez Michalovce sme mali prejsť, ale chýbal nám druhý center. Odišiel Rapuzzi a hoci sa Ščerbak i Duke snažili, nedokázali ho nahradiť,“ ponúkol prvú posezónnu analýzu kormidelník Slovana. To, či bude znamenať rýchly koniec v play-off aj jeho rozlúčku s hlavným mestom, ukážu až ďalšie dni či týždne. „Po tomto zápase mám v hlave toľko myšlienok, že sa k tomu neviem vyjadriť,“ dodal Pardavý.

 

Fotogaleria