Tipos Extraliga

5:2
(2:1, 1:1, 2:0)
Stav série: 4:1 5. kolo, Číslo zápasu 327 (Časť PlayOff Štvrťfinále) ZŠ Zvolen 2512 divákov
RTVS ŠPORT

Znovuzrodený Zuzin potiahol Zvolen do semifinále, Nové Zámky s ďalším krokom vpred

Tipos extraliga spoznala vo štvrtok večer meno prvého semifinalistu. Stali sa ním hokejisti Zvolena, ktorí si vo štvrťfinálovej sérii poradili s Novými Zámkami 4:1 na zápasy. Posledný krok smerom k štvorici najlepších urobili víťazstvom 5:2 na svojom ľade. „Bryndziari“ nechýbali v semifinále v posledných piatich ročníkoch, kedy sa súťaž dohrala do konca.

Hoci výsledok série napovedá o jasnej záležitosti, samotné stretnutia boli vyrovnané a lámali sa na detailoch. „Určite to nebolo jednoznačné, Nové Zámky vytvorili v tejto sezóne veľmi dobré mužstvo. Nie nadarmo mali viacerých hráčov vysoko v produktivite. Zdobili ich aj výborné presilovky a my sme radi, že sme to zvládli na päť zápasov,“ povedal na úvod asistent hlavného trénera Andrej Kmeč.

Zuzin sa prebral v správny čas

Podobne to videl aj Peter Zuzin. „Vyzerá to jednoducho, ale nebolo to vôbec ľahké. Prvé dva zápasy sme vyhrali v predĺžení. Vedeli sme, že súper bude hrýzť a tak to aj bolo.“ Práve olympijský medailista z minulého roku bol s deviatimi bodmi ústrednou postavou celej série. V poslednom zápase sa zaskvel dvoma gólmi a dvoma asistenciami. Formu našiel v správny čas, veď v základnej časti sa herne i bodovo na svoje pomery trápil.

„Som za to rád. Celkovo sa moja hra zlepšila, dostal som priestor v prvej päťke, tak som to chcel využiť. Teší ma, že nám vychádzajú presilovky a dávame z nich góly. Potom príde na hokejku pohoda a psychický pokoj. Z toho pramení, že výkony sú lepšie a lepšie,“ povedal Zuzin a Kmeč ho doplnil: „Ono to tak niekedy býva, že hráč, ktorý sa trochu trápi, to v play-off rozbalí v plnej paráde. Sme radi, že to tak je a pomáha gólmi a bodmi mužstvu.“

Peter Zuzin

Peter Zuzin získal v piatich zápasoch štvrťfinále deväť bodov. Zdroj: HKM Zvolen/Vladimír Chramazda

Ako ďalej priznal 32-ročný krídelník, na to, čo bolo v základnej časti už nemyslí. „Nebudem nič skrývať. Je to pravda, celú sezónu som bojoval sám so sebou. Nie som prvý ani posledný, kto niečo také zažil. Som rád, že v play-off som sa z toho vyhrabal. Už som na to aj zabudol.“

Zvolenčania si teraz počkajú na svojho semifinálového súpera. Pauza im padne vhod, veď v poslednom zápase vinou zranení absentovali Hanna, Langkow, Turnbull, Kašlík i Kolenič. „Vieme, akú máme zostavu a koľko hráčov nám vypadlo. Doprajeme čas tým, čo sú zranení, aby sa mohli doliečiť. Rovnako tak tým, ktorí mali nejaké šrámy a hrali. Máme voľno, počkáme si na súpera a ideme na semifinále,“ dodal na záver Kmeč.

Krutý koniec tímu, ktorý sa každoročne zlepšuje

Nové Zámky prežili sezónu ako na hojdačke. Dlho v nej boli na najvyšších priečkach, aby si šiestu priečku po základnej časti a priamu účasť v play-off vybojovali až v záverečnom kole. „Je to pre nás veľmi krutý koniec, no napriek tomu to pre nás bola úspešná sezóna. Mali sme tichý cieľ byť v prvej šestke, a to sa nám podarilo. V posledných zápasoch základnej časti sme zabojovali. Som rád, že prvý cieľ sme splnili a ukázali sme, že máme kvalitný tím a klub ako celok ide v posledných rokoch nahor,“ povedal kapitán tímu Tomáš Mikúš.

Trénera Majorossa mrzelo, že jeho tím si nedoniesol z prvých dvoch zápasov pod Pustým hradom domov ani jednu výhru. „Prehrať oba duely v predĺžení je ťažké, najmä druhý duel bol pre nás veľmi bolestivý. Boli sme veľmi blízko k lepšiemu výsledku. Ak by sme boli v niektorých momentoch múdrejší a chytrejší, mohli sme vyhrať a odohrať ešte viac stretnutí. No súper využil svoje šance, bol lepší a zaslúžil si postup do semifinále,“ povedal 43-ročný maďarský lodivod.

Tomáš Mikúš

Tomáśa Mikúša mrzelo, že jeho tím končí v play-off už po piatich zápasoch. Zdroj: HKM Zvolen/Vladimír Chramazda

„Býci“ spravili v tomto ročníku ďalší krok vpred. A bude zaujímavé sledovať, aký káder sa podarí vedeniu vybudovať pre nasledujúci ročník. „Dokázali sme, že Nové Zámky ako organizácia idú každým rokom hore,“ povedal Tomáš Mikúš, ktorý dostal aj otázku na to, či by ich štvrťfinálový premožiteľ mohol byť inšpiráciou pre vedenie klubu. „Zvolen je už dlhodobo kvalitný klub s dobrým a širokým kádrom na play-off. Hrali dobre, a chcel by som im pogratulovať k výhre. Hoci to nie je otázka úplne na mňa, ale toto by mohla byť cesta aj pre Nové Zámky.“

A ako bude vyzerať najbližšia hokejová budúcnosť jednej z ústredných postáv tímu? „Priznám sa, ešte vôbec som nad tým nerozmýšľal a takto v emóciách sa to hodnotí veľmi ťažko. Ja osobne som podpísal zmluvu na dva roky. Ale človek nikdy nevie, naozaj to teraz nechcem hodnotiť. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni,“ zakončil Tomáš Mikúš.

Fotogaleria