Tipos Extraliga

2:0
(0:0, 1:0, 1:0)
20. kolo, Číslo zápasu 120 (Základná časť) STEEL Arena Košice 2423 divákov

Janus s prvou extraligovou nulou, Rychlík Popradčanov podržal

V súboji proti Trenčínu (4:2) absolvoval v 33 rokoch extraligový debut a vo svojom druhom štarte v našej najvyššej súťaži už pridal aj svoje premiérové čisté konto. Brankár Jaroslav Janus odštartoval svoje pôsobenie v HC Košice parádnym spôsobom a „oceliari“ sú aj jeho zásluhou od svojho návratu do Steel arény stopercentní.

„Nula samozrejme poteší a zase ma skasírujú. Dôležité sú však tie tri body,“ zdôraznil účastník troch majstrovstiev sveta po víťazstve 2:0 nad východoslovenským rivalom z Popradu. „Bol to veľmi ťažký zápas. Vedeli sme, že po prehre v Zámkoch potrebujeme víťaznú odpoveď. Ukázali sme, že hokej hrať vieme a berieme cenné tri body. Poprad hral dobre a poctivo korčuľoval. Pomohli nám presilovky, dôležitý druhý gól sme strelili v oslabení a potom nám už padol kameň zo srdca. Ten gól bol veľký zlom a potom sme už len hrali zodpovedne vzadu. Zo strany celého tímu to bol poctivý výkon.“

Góly Košičanov strelili legionári Denis Paršin a Colin Campbell. Pri oboch asistoval obranca Jakub Ferenc. Za najťažšiu fázu zápasu označil prvú tretinu. „Vypadávali tam bránky, kúskovanie hry spôsobovali aj presilovky a rôzne prerušenia. Nevedeli sme sa dostať to rytmu,“ poznamenal český obranca, podľa ktorého domácim výrazne pomohli oba góly. „Umožnili nám kontrolovať zápas, dobre brániť a hnať za gólom sa musel súper. Mohli sme však pridať aj tretí a potom by to bolo určite pokojnejšie a nemuselo dôjsť ani k záverečnej power play. Podstatné však je, že máme tri body.“

Tréner hostí Peter Mikula bol s hrou svojho tímu v podstate spokojný. Pravda, až na jeden dôležitý faktor, ktorý hral v konečnom účtovaní kľúčovú rolu. „Pred zápasom sme si verili. Začíname sa totiž trochu rozbiehať. Kameň úrazu tohto mužstva je však strieľanie gólov. V úvode sme ubránili štyri minúty v oslabení a celkovo možno povedať, že to bol výborný výkon brankára, veľmi dobrý výkon obrany, ale bez efektu. Takto sa vyhrávať nedá a ak inkasujete ešte aj vo vlastnej presilovke, tak je asi prehra zaslúžená.“

Tak ako povedal Mikula, jedným z pozitív popradského vystúpenia v Steel aréne bol výkon brankára Romana Rychlíka. 21-ročný trebišovský odchovanec sa postavil do extraligovej bránky v tejto sezóne prvýkrát, no svoj tím podržal.

„Chytalo sa mi veľmi dobre a hoci som nasadol na rozbehnutý kolotoč, po prvých zákrokoch som sa chytil. Chlapci mi veľkou mierou pomohli,“ rozhovoril sa mladý popradský náhradník, ktorý mal zo svojho výkonu dobrý pocit. „Škoda len, že tomu chýbala čerešnička na torte v podobe víťazstva. Boli tam momenty, ktorými sme to mohli zlomiť na našu stranu. Nevyšlo to však a zlomili to oni.“

Pri dvoch inkasovaných góloch toho Rychlík veľa robiť nemohol. „Prvý padol po zblokovanej strele od modrej a Paršin to zakončil prekvapivou a ťažko chytateľnou strelou nahor. Druhý gól padol v našej presilovke a takéto úniky by sa nemali stávať. Pri nájazde je to už iba strelec proti brankárovi a on to zvládol lepšie,“ povzdychol si muž v maske, ktorý zaskočil za zraneného Anthonyho Petersa.

Popradčania podávajú v poslednom období kolísavé výkony a víťazstvá striedajú s prehrami. V tabuľke sa im tak nedarí stúpať a momentálne už strácajú na prvú šestku osem bodov.

„Nedá sa hovoriť o výpadku formy. Prišiel nový tréner a stále to ladíme. Veci prinesené pánom Mikulom však majú zmysel a chce to len čas. Verím tomu, že najbližší zápas proti Bystrici vyhráme a naštartujeme sériu stabilnejších výkonov,“ vyslovil presvedčenie R. Rychlík.

Košičania naopak víťazný rytmus našli a z posledných dvanástich zápasov vyhrali až desať. Od návratu do Steel arény získali všetkých deväť možných bodov a aj najbližšie štyri stretnutia odohrajú pred vlastným publikom.

„Tu sme doma a tu sa môžeme oprieť o super zázemie i fanúšikov. V Crow aréne to malo tiež svoje čaro, ale som rád, že je to už za nami a sme v tej správnej hale,“ zdôraznil na záver 33-ročný obranca Jakub Ferenc.

Fotogaleria