Tipos Extraliga

9. kolo, Číslo zápasu 49 (Základná časť) ZŠ Prešov 1380 divákov

Aktívni Spišiaci si vyslúžili bod navyše, Prešovu nepomohla ani brankárska rošáda

Zápasy medzi východoslovenskými rivalmi z Prešova a Spišskej Novej Vsi sú spravidla veľmi vyrovnané a inak tomu nebolo ani v úvodnom vzájomnom súboji tejto extraligovej sezóny. K trom bodovým deľbám z minulého ročníka pribudla ďalšia.

Dva body za víťazstvo si zo štadióna pod Kalváriou odviezli hostia zo Spiša, ktorý boli počas celého zápasu aktívnejším tímom. Domáci tím prestrieľali v pomere 47:30, pričom už v prvej tretine to bolo 15:4. Paradoxom je, že vedenia 1:0 sa ujali gólom Aurela Nauša Prešovčania.

„Začali sme veľmi zle. Strelili sme síce gól, ale v podstate sme sa rozbehli až v tretej tretine. To je zlé, pretože doma musíme byť aktívnejší. Máme bod, ale malo to byť viac,“ poznamenal Nauš.

Získaný bod sa jeho tímu síce málil, no Šarišania nemuseli mať ani ten. Hostia totiž skóre otočili a viedli až do polovice tretej tretiny.

„Nemôžeme sa spoliehať, že budeme vyhrávať s dvoma strelami za tretinu. Musíme byť aktívnejší a zlomiť streleckú smolu. V lige sa rodia tesné výsledky a chce to zvládať detaily. Nevychádzajú nám úvody zápasov a toto potrebujeme zlepšiť,“ zdôraznil 24-ročný útočník.

Spišiaci si za svoju aktivitu víťazstvo zaslúžili a podľa autora víťazného gólu Andreasa Štraucha sú cenné aj dva body.

„Víťazstvo sa rodilo ťažko, ale mali sme veľa šancí. Tuším sme tam štyri či päťkrát nastrelili tyčku. Napokon máme aspoň tie dva body. Sme radi, že sme to vyhrali, pretože predĺženie i nájazdy sú lotériou,“ pousmial sa Štrauch, ktorý skóroval hneď počas prvého pokusu v nájazdoch. Bezprostredne po ňom vystriedal Nikitu Bespalova Eugen Rabčan.

„Nestalo sa to prvýkrát. S trénerom sme boli takto dohodnutí,“ vysvetlil Rabčan. „Prvý nájazd mal skúsiť Nikita, ale bol som mentálne pripravený na to, že potom tam pôjdem ja. Nikita je skvelý brankár, ale na nájazdy si možno tak neverí. Navzájom sa však vieme doplniť. Škoda len, že sme nevyhrali.“

Brankárska rošáda počas nájazdov Spišiakov nevykoľajila a gól pridal aj Anthony Nellis. Na prešovskej strane nebol naopak úspešný ani jeden zo štyroch exekútorov.

„S Prešovom sme odohrali na nájazdy už niekoľko zápasov a takúto rošádu predviedli druhýkrát. Nejako nás to teda neprekvapilo,“ podotkol A. Štrauch.

Titul hrdinu zápasu si prisvojil jeho spoluhráč z bránky Filip Surák. Vo svojom prvom tohtosezónnom štarte vychytal víťazstvo a predviedol perfektný nájazdový výkon.

„Smial som sa, že ma označili za nájazdového hrdinu, no dva či tri pokusy ani netrafili bránku. Mal som to teda dobre postavené,“ zareagoval s úsmevom 26-ročný Spišiak po tohtosezónnom debute. „Som veľmi rád, že konečne prišla šanca a vyhrali sme. Zo začiatku som cítil dlhú pauzu, veď som nechytal mesiac a pol. Prešov mal navyše v prvej tretine iba štyri strely a nemohol som sa tak dostať do tempa. Do šatne som sa vracal suchý. Potom sa to však rozbehlo, chlapci mi pomohli a skončilo sa to dobre.“

Zatiaľ čo Prešov prehral tretíkrát v rade, Spišiaci naopak zavŕšili víťazný hetrik.

„Podstatné je, že sme si udržali víťaznú sériu. Vo vyrovnanej tabuľke sa pomaličky šplháme nahor a to je fajn,“ dodal spokojným tónom Surák.

 

Fotogaleria