U17 4 Nations Tournament

2:5
(1:1, 1:2, 0:2)
1. kolo, Číslo zápasu 50039 (U17 4 Nations Tournament) ZŠ Piešťany - Easton Aréna

Sedemnástka Američanom statne vzdorovala, na body však nedosiahla

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov má za sebou úvodné vystúpenie na domácom turnaji štyroch krajín v Piešťanoch. Zverenci Rastislava Paľova proti mimoriadne silnému súperovi zo Spojených štátov herne nesklamali, avšak po výsledku 2:5 si do tabuľky turnaja nakoniec nepripísali žiadne body.

Sedemnástka vstúpila do zápasu nebojácne a aktívnym a fyzickým náročným hokejom sa dokázala favoritovi zo Spojených štátov viac než len vyrovnať. Dôkazom toho bola šanca z 10. minúty, keď sa do samostatného úniku dostal Cisár, avšak bekhendovou kľučkou Mussera neprekonal. Na opačnej strane v presilovke pohrozil Urbana pohotovou strelou Perreault, slovenský gólman si však dal pozor. Skóre sa napokon menilo až v poslednej minúte tretiny, keď úsek dvoch presiloviek za sebou využil presnou strelou 52 sekúnd pred prvou sirénou Smith. Inkasovaný gól však Slovákov nepoložil a ešte do prestávky kontrolovali, keď 2 sekúndy pred koncom tretiny vyrovnal stav Molnár.

Do druhej tretiny vstúpili lepšie domáci hokejisti. V 25. minúte Kukumberg z dorážky poslal svoj tím prvýkrát v zápase do vedenia, ktoré o dve minúty neskôr mohol po prečíslení prikrášliť Pekarčík, avšak z dobrej pozície mieril tesne nad. Do prestávky sa napokon už strelecky presadili len Američania. Najprv v 33. minúte pridal druhý presilovkový gól v zápase presnou strelou Vote a ten istý hráč o tri minúty neskôr opäť podobným spôsobom využil, že päťka slovenskej sedemnástky ostala na ľade dlho a bola preťažená – 2:3.

Úvod tretej tretiny poznačila na slovenskej strane nedisciplinovanosť a množstvo vylúčení. I tak však v 42. minúte dokázal ujsť do úniku Párička, ale zoči-voči Musserovi nastrelil žŕdku. Zverencov Rastislava Paľova mohla nevyužitá šanca mrzieť, keďže miesto vyrovnaného stavu bolo o chvíľu 2:4 po presnej presilovkovej strele Smitha. Do zápasu sa sedemnástka mohla vrátiť v 51. minúte, keď mala k dispozícii pol druha minúty trvajúcu presilovku o dvoch hráčov, ale aj keď Američanov na celý čas zavrela v ich tretine, vytúžený kontaktný gól nestreliai. Slováci svoj tlak ku koncu zápasu stupňovali, avšak posledné slovo mali nakoniec Američania – 34 sekúnd pred záverečnou sirénou cez celé klzisko pečatil do prázdnej bránky Hendrickson.

Slovensko „17“ – Spojené štáty „17“ 2:5 (1:1, 1:2, 0:2)
Góly: 20. Molnár (Sisik, Cedzo), 25. Kukumberg (Jobek, Ridzoň) – 20. Smith (Perreault), 33. Vote (Buium), 36. Vote (Moore, Weiermair), 44. Smith (Minnetian, Perreault), 60. Hendrickson (Fisher).
Vylúčenia (2 min.): 7:6, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 25:36 (5:8, 8:16, 12:12). Rozhodovali: Jobbágy, Hronský – Knižka, Šoltés.
Slovensko: Urban - Eperješi, J. Chromiak, A. Čajkovič, S. Barcík, Kupec, Královič, Sluka, Beluško – Kukumberg, Jobek, Ridzoň – Cedzo, Sisik, Molnár – Pekarčík, Pobežal, Kurila – Pilát, A. Párička, Cisár.
Spojené štáty: Musser – Fisher, Minnetian, Fortescue, Buium, Cleveland, Tobey, Chulz, Janviriya – G. Perreault, Smith, Leonard – Vote, Moore, Weiermair – Slaggert, Sawchyn, Guzzo – Cerrato, Hendrickson, Burnevik.

Hlasy po zápase

Rastislav Paľov (hlavný tréner SR „17“): „Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper. Amerika má rovnako ako naša osemnástka projekt, keď sú celú sezónu pokope. Napriek tomu, že sme čelili mimoriadne silnému súperovi, tak sme hrali vyrovnaný zápas, najmä v hre päť na päť. Doplatili sme však na zbytočné vylúčenia, v ktorých sme dostali tri góly. Napriek prehre však chalanom patrí vďaka za predvedený kvalitný výkon.“

Ondrej Molnár (útočník SR „18“): „Som príjemne prekvapený z toho, aký výkon sme predviedli. Myslím si, že sme ukázali, že aj náš ročník 2005 je silný. Aj keď sme prehrali, musíme na tento výkon nadviazať aj proti Rusom a Čechom a verím, že to bude dobré.“

Zápasy turnaja štyroch krajín reprezentácií do 17 rokov v Piešťanoch si môžete pozrieť na YouTube kanáli HockeySlovakia.

Fotogaleria