Kaufland Extraliga dorastu

22. kolo, Číslo zápasu 2152 (Základná časť EXD) Arena Ondreja Nepelu 98 divákov

Cenné víťazstvo, hlásia trenčianski dorastenci po obrate na ľade Slovana

BRATISLAVA (SZĽH) – Nedeľný zápas Kaufland Extraligy dorastu medzi tradičnými hokejovými značkami Slovanom Bratislava a Duklou Trenčín priniesolprestrel ku s jedenástimi gólmi a šťastnejším koncom pre hosťujúcich Považanov. Tesným víťazstvom 6:5 v divácky atraktívnom zápase tak oplatili Slovanu prehru z prvého merania síl zo soboty.

Úvodná tretina nepredznamenala výsledok zápasu

Pritom po prvej dvadsaťminútovke to na plný bodový zisk pre Trenčanov veru vôbec nevyzeralo. Zverenci trénera Michala Blanára totiž do zápasu vstúpili veľmi zle a už v šiestej minúte po góloch Jendeka, Mamonova a Adamčíka prehrávali 0:3. Trenčín na gólovú smršť belasých reagoval výmenou brankárov, no ešte do prestávky pridal štvrtý gól do trenčianskej bránky Pšenko. 

Filip Martiška. Foto: Jakub Homoľa

Filip Martiška sa teší z gólu. Foto: Jakub Homoľa

„Robili sme zbytočné chyby a nehrali sme to, na čo máme. Pritom po sobotňajšom zápase a dobrej tretej tretine sme si povedali, že musíme v tom výkone v druhom zápase pokračovať od prvej minúty, ale vôbec sa nám to nedarilo,“ hovoril po zápase útočník Trenčanov Filip Martiška, ktorý priblížil, že nálada v kabíne po výsledkovo zbabranej prvej tretine nebola ideálna. „Tréner nám po prvej tretine vysvetlil, čo máme robiť lepšie a kde sme spravili v prvej tretine chyby.“

A slová očividne padli na úrodnú pôdu. Už po necelých troch minútach hry totiž znížil na 1:4 Ondrášik, a to dokonca pri hre vo vlastnom oslabení. V konečnom zúčtovaní možno práve tento gól zamával s psychikou dovtedy v zápase inak suverénneho Slovana. „V druhej tretine sme akoby trochu poľavili. Určite s nami ovplyvnil a poznamenal aj ten nešťastný gól v našej presilovke,“ zamyslel sa útočník Slovana Benjamín Pšenko

Zo strany Trenčanov to nebolo do konca druhej tretiny všetko. V 29. minúte pridal svoj druhý gól v zápase Ondrášik, po ktorom sa do streleckej listiny zapísali aj Martiška s Páričkom. Stav po dvoch tretinách tak bol razom nerozhodný. „Stratiť takéto vedenie nie je nič príjemné. Po druhej tretine sme potrebovali trochu upokojiť, a to hovorím aj za seba. Aj keď sme nakoniec prehrali, tak myslím si, že sme sa dokázali pred treťou tretinou zresetnúť a nastúpiť na ňu ako keby to bol nový zápas,“ priblížil Pšenko

Benjamín Pšenko. Foto: Jakub Homoľa

Benjamín Pšenko Foto: Jakub Homoľa

Nepomohla ani presilovka na konci

Útočník Slovana v 43. minúte ešte prinavrátil Slovanu vedenie, no následne Hruška presnou delovkou od modrej čiary a Belic svojím druhým gólom v zápase poslali Duklu prvýkrát v stretnutí do vedenia. Stav 6:5 v prospech Trenčína nakoniec vydržal až do záverečnej sirény, avšak o tri body z bratislavského ľadu museli hostia ešte urputne bojovať. V záverečnej dvojminútovke totiž šiel na trestnú lavicu Porubský a krátko nato aj Ďurina. Slovan ale 80 sekúnd trvajúcu presilovku o dvoch hráčov, ktorú umocnili aj odvolaním brankára Slávika, nevyužil.

„Veľmi sme chceli dať gól a vyrovnať zápas, z čoho plynul menší chaos. Nevedeli sme sa zorganizovať, navyše Trenčín vyhrával dôležité vhadzovania a hneď ako sa dostal k puku, tak všetko nastreľoval smerom von z tretiny. Tým sme strácali cenné sekundy, ktoré nám chýbali, aby sme si vyvinuli väčší tlak,“ opísal Pšenko záverečné dve minúty zápasu, ktoré strávil Slovan v presilovke.

Domácim v závere nepomohol ani timeout, ktorý si vzali. Tridsaťsekundovú pauzu, prirodzene, využili aj Trenčania na zoskupenie a zorganizovanie hry v oslabení. Ako teda zneli pokyny pred kľúčovým oslabením v zápase? „Hlavne nič nevymýšľať,“ povedal s úsmevom Martiška. „Hovorili sme si, aby sme sa zbytočne s pukom nehrali a netočili vo vlastnom pásme. Tým, že sme hrali v oslabení, tak sa nám ani icingy nepískali a mohli sme všetko jednoducho vyhadzovať z vlastného pásma,“ dodal.

Benjamín Pšenko. Foto: Jakub Homoľa

Benjamín Pšenko Foto: Jakub Homoľa

Neplánová konfrontácia

Zaujímavosťou je, že obe družstvá podľa mali pôvodného harmonogramu súťaže hrať s inými súpermi. Súčasná pandemická doba však so sebou prináša aj viaceré operatívne zmeny. Keďže Slovanu a aj Dukle zo zdravotných dôvodov vypadli ich pôvodní súperi, obe družstvá sa dohodli na predohrávke 21. a 22. kola základnej časti Kaufland Extraligy dorastu.

„Tréner nám niečo už v stredu naznačoval, že zrejme nebudeme mať voľno po tom, čo nám vypadol dvojzápas so Spišskou Novou Vsou,“ vysvetlil Pšenko, ako a kedy sa v tábore Slovana dozvedeli o vynútenej zmene súpera. „Vo štvrtok a v piatok sme sa už normálne pripravovali na Trenčín, takže nemôžeme povedať, že by nás to nejak zaskočilo. Jediný rozdiel bol možno v tom, že sme trochu upravili zostavu na Trenčín, keďže proti Spišskej Novej Vsi by asi dostali príležitosť aj ďalší hráči,“ dodal rodák z Partizánskeho aktuálne hájaci farby Slovana.

Naproti tomu Martiška hovorí, že sa o definitívnej podobe víkendového dvojzápasu dozvedeli o niečo neskôr. „My sme sa o tom, že nastúpime proti Slovanu, dozvedeli až v piatok. Ale či je to Martin alebo Slovan, do každého víkendu ideme s tým, že chceme vyhrať oba zápasy. Z tohto pohľadu to bolo jedno.“

Filip Martiška. Foto: Jakub Homoľa

Filip Martiška Foto: Jakub Homoľa

Štvorgólové vedenie v oboch zápasoch

Šesť bodov, o ktoré sa v dvojzápase hralo, si nakoniec obe družstvá podelili rovnakým dielom. Slovan po sobotňajšom víťazstve 6:2 nedotiahol sľubne vyzerajúci druhý zápas do víťazného konca. A hoci výsledok z druhého merania síl je diametrálne iný, medzi oboma zápasmi sa dajú nájsť aj podobnosti. Napríklad to, že v oboch zápasoch sa Slovan ujal vedenia v pomere 4:0, čo je pre Trenčín pravdepodobne silné memento.

„V sobotu sme sa rozbehli až tretiu tretinu, čo bolo neskoro a nestihli sme to dotiahnuť,“ vrátil sa ešte k prvému zápasu Martiška, mimochodom rovnako ako Pšenko rodák z Partizánskeho. „Teraz sme sa, našťastie, naštartovali už v druhej tretine, v ktorej sme zmazali náskok súper a tým sme sa dostali na koňa.“

Trenčania sa po víťazstve v druhom zápase posunuli so ziskom 21 bodov na 6. miesto v tabuľke. Pre družstvo, ktoré z posledného poltucta dohraných sezón získalo až päť majstrovských titulov, to však stále zrejme nie je tá pozícia, na ktorej by sa rád videl. „Nie je to také, aké by sme chceli. Nevyšiel nám začiatok sezóny, prehrali sme so Žilinou, s Púchovom dokonca oba zápasy... Snáď sa teraz dostávame pomaly do formy. S Nitrou sme vyhrali ťažký zápas, mohli sme pokojne aj druhý. Víťazstvo nad Slovanom je takisto veľmi cenné, keďže sme dokázali takýmto spôsobom otočiť zápas. Verím, že na tento zápas nadviažeme aj budúci týždeň v Košiciach,“ dodal na záver Martiška.
 

Fotogaleria