Tipos extraliga

1:3
(0:2, 1:0, 0:1)
Stav série: 0:2 2. kolo, Číslo zápasu 316 (Časť PlayOff Štvrťfinále) ZŠ Michalovce 1149 divákov
RTVS ŠPORT

Košičania sú nadšení z výhier, Zemplínčania frustrovaní z ochoty súpera ležať na ľade

Úvodné dve stretnutia východniarskej série medzi Michalovcami a Košicami sa z pohľadu priebehu podobali ako vajce vajcu. Hostia si v oboch prípadoch vypracovali aj zásluhou využitej presilovej hry dvojgólový náskok, domáci sa potom dostali v druhej tretine do kontaktu, no zverenci Dana Cemana zvládli záver veľmi umne a skóre prikrášlili počas hry Zemplínčanov bez brankára.

„Nebudem skrývať, sme veľmi spokojní. Boli to nesmierne náročné zápasy, ale mali sme potrebné šťastie a v záveroch sme to rozhodli do prázdnej bránky. Musím vyzdvihnúť prístup chalanov a každý jeden ukázal srdiečko pre košický hokej,“ vyslovil sa po víťazstvách 4:1 a 3:1 brankár Andrej Košarišťan, ktorý zneškodnil v priebehu dvoch dní 61 striel. „Sme radi, že sa to podarilo takto, ale play-off sa hrá na víťazstvá a nie na inkasované góly. Podstatné je, že hráme disciplinovane a nepúšťame  súpera do presiloviek. Hrá sa tvrdo, ale chlapci sú veľmi obetavý a tieto zápasy sú celkovo dobrou reklamou na play-off.“

Košičania hrajú pod vedením trénera Cemana veľmi umný play-off hokej. Vzadu pozorne, disciplinovane a z deviatich ponúknutých presilových hier využili tri.

 „Bol to ďalší ťažko vybojovaný zápas. Vopred sme však vedeli, že celá táto séria bude vyrovnaná a rozhodovať bude jeden gól. Je to o detailoch a som rád, že nám opäť vyšli presilovky a oslabové hry. Boli sme v dobrom blokovaní striel a toto sú veci, ktoré v play-off potrebujeme. Hrali sme dobrý, odhodlaný a obetavý play-off hokej. Výborný bol samozrejme brankár a aj preto vedieme 2:0,“ zhodnotil kanadský kormidelník tímu HC

„Sme nadšení z toho, ako to dopadlo. Boli to náročné a veľmi fyzické zápasy, pričom obe strany hrali dobre. Veľmi nám pomohli presilovky, tri góly sme dali do prázdnej bránky. Celkovo je to teda naozaj vyrovnané a my sme mali možno o kúsok šťastia viac,“ nadviazal český útočník Pavel Klhůfek, ktorý strelil vo štvrtkovom súboji všetky tri góly Oceliarov a potešil sa vôbec z prvého hetriku v tejto sezóne. „Som za to rád, ale podstatné sú tie dve víťazstvá. Je jedno, kto góly strelí. Pred pár týždňami som zažíval strelecké suchoty, ktorými som sa trápil. Teraz sa tým v hlave tak nezaoberám a možno aj preto mi to padá. Vlani som nastrieľal 30 gólov, no v play-off som neskóroval a nepomohol som tímu. Bolo to teda nanič.“

Český kanonier tlačí pred osobnými štatistikami do popredia tímové výsledky a v tomto smere má radosť aj z rovnakého prístupu spoluhráčov. „Obetavosť chlapcov je neskutočná a ukázali to aj v samotnom závere, keď sa za rozhodnutého stavu hodil Juraj Milý do strely a takmer mu to utrhlo hlavu. Za takéto veci si zaslúžite vyhrať,“ zdôraznil 30-ročný odchovanec Zlína.

Pomenovať hlavné príčiny michalovských prehier je pomerne jednoduché. Zemplínčania strelili v oboch prípadoch iba po góle a situáciu im komplikovali vylúčenia.

Je to tak, vyhrať s jedným gólom je vždy ťažšie. Potrebujeme lepšie premieňať vypracované šance. K tomu musím pridať množstvo vylúčení. Tie nám to samozrejme komplikujú. Nehovoril by som však o nejakej našej nedisciplinovanosti. Mašlonka dostal do konca zápasu a zranený hráč bol o minútu späť na ľade. Neskôr ležal Paršin na ľade tak, že vyzeral ako keby umieral. Zrazu sa stal zázrak a o pár striedaní na to opäť hral. Môj tím nie je nedisciplinovaný,“ upozornil tréner Tomek Valtonen, ktorý nepriamo naznačil, že Košičania padajú na ľad až príliš ochotne. „Nechcem tým naznačiť nič, iba konštatujem veci. Chlapci hrajú s odreninami a množstvom zranení. Na striedačku sa niekedy ledva doplazia a sú dobití. Možno sme v tomto trochu staromódni a budeme to musieť zmeniť a ukazovať bolesť po zákrokoch viditeľnejšie.“

Michalovčania chceli hrať tvrdo, no výsledkom boli vylúčenia. Marek Mašlonka dokonca zinkasoval po zákroku na Luca Snuggeruda trest 5 + do konca zápasu. Košičania to potrestali vedúcim gólom zápasu.

Ukázali sme tvrdosť, aj keď sa nám to veľmi nevyplatilo. Neviem či musíme trochu ubrať, aby z toho nebolo toľko faulov. Alebo by mohli ostať stáť na nohách trochu lepšie. My urobíme hit a zrazu súper spadne na ľad a sú z toho tresty. Neviem či je to hokej, alebo basketbal. Aj o tom je však play-off,“ podporil slová naznačené svojim trénerom kapitán Vladimír Mihálik. Aj on však veľmi dobre vníma problém nedostatočne efektívnej ofenzívy. „Naša efektivita je slabá a na góly sa veľmi nadrieme. Toto musíme  zlomiť, pretože šance si vypracujeme. Veľmi sa narobíme a nepadá nám to. Nie sme však horšie mužstvo série.“

Po dvoch zápasoch sa teraz séria sťahuje do košickej Steel arény. Domáci budú mať šancu spečatiť postup medzi kvarteto najlepších tímov sezóny, no ani jedna zo strán nečaká nič jednoduché.

„Je to určite príjemný stav, ale ešte nám nič negarantuje. Vieme, že aj doma to bude vyrovnané a každý zápas môže sériu otočiť. Musíme sa teda opäť kvalitne pripraviť na fyzickú hru Michaloviec. Musíme byť naďalej tvrdí, ale disciplinovaní. A potrebujeme naďalej využívať presilovky. Jednoducho, musíme pokračovať v tom, čo sme ukázali na ľade súpera,“ zamyslel sa tréner Dan Ceman, na ktorého nadviazal Pavel Klhůfek. „Pred nami môže byť ešte päť  zápasov. Vôbec sa nesmieme pozerať na to, že vedieme 2:0, ale musíme ísť do každého zápasu naplno.“

Oceliari vyslali ziskom dvoch víťazstiev svojim fanúšikom ideálny odkaz a brankár Košarišťan preto verí, že na play-off budú tribúny plné.

„Verím, že príde veľa divákov. Ten šiesty hráč nám niekedy počas sezóny chýbal a ak by bola plná hala, tak by sme si to určite užili. Sľúbiť môžeme výkony na sto percent a verím, že to zvládneme aj doma,“ vyslovil sa 28-ročný strážca košickej svätyne.

Michalovčania napriek nepriaznivému stavu nepodliehajú frustrácii a pred košickými zápasmi sľubujú ešte väčšiu bojovnosť.

„Do konca série je ešte ďaleko a my hráme vonku možno aj lepšie ako doma. Tak tomu bolo aj počas sezóny. Neviem prečo, ale doma sme body strácali a vonku ich zbierali. Verím, že sa to teraz potvrdí. Okrem tých gólov potrebujeme hrať viac na puku a lepšie kontrolovať tempo hry. Je to vyrovnaná šachová partia a my zbrane neskladáme,“ odprezentoval odhodlanie michalovskej šatne kapitán Mihálik.

Podľa trénera Valtonena je recept na úspech v podstate jednoduchý. „Potrebujeme znížiť počet vylúčených a zvýšiť počet gólov. Stále však hovorím – tlak je na ich strane. My sme malé Michalovce a oni sú veľkoklub s bohatým rozpočtom. Oslavujú storočnicu. My sme bez tlaku a pred nami sú ďalšie dva zápasy, ktoré sa pokúsime vyhrať,“ uzavrel fínsky kormidelník Dukly.

 

Fotogaleria