Tipos extraliga

4:3 pp
(2:0, 1:2, 0:1, 1:0)
45. kolo, Číslo zápasu 269 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1351 divákov

Klhůfek sa inšpiroval Muellerom, Rysov naštartoval premiérový gól Podlipnika (FOTO)

Pred východniarskym derby medzi Košicami a Spišskou Novou Vsou potrebovali body oveľa viac hostia, no prvá polovica zápasu tomu nenasvedčovala. Rysy pricestovali do Steel arény bez brankárskej jednotky Marcela Melicherčíka a počas prvej tretiny akoby na ľade ani neboli.

Košičania si postupne vypracovali až trojgólový náskok a všetko nasvedčovalo tomu, že sa pohodlne doplavia do trojbodového prístavu. Zverenci Miroslava Mosnára však nezložili zbrane a od druhej tretiny postupne pridávali na intenzite. O dôležitý impulz hostí sa postaral na začiatku 37. minúty Matic Podlipnik. Slovinský obranca strelil vo svojom 35. zápase v slovenskej extralige (prvých 26 odohral za Slovan) svoj premiérový gól.

„Gól ma potešil hlavne z dôvodu, že pomohol k zisku bodu. Puk ešte nemám, ale myslím si, že mi ho chlapci odložili,“ pousmial sa Podlipnik, podľa ktorého má ukoristený bod vzhľadom na negatívny vývoj zápasu celkom slušnú hodnotu. „Mali sme zlý vstup do zápasu a súpera sme pustili do vedenia. Po prvej tretine sme si niečo povedali a na ľad sme sa vrátili ako iný tím. Hlavne tretia tretina bola výborná a škoda gólu v predĺžení. Z tohto zápasu si však môžeme zobrať veľa pozitívnych vecí. Nie je totiž otáčať z 0:3. Tím ukázal pred play-off silu.“

Práve schopnosť zabrať aj napriek zlému vývoju ocenil aj tréner Mosnár. „Začali sme dobre, ale pribrzdila nás oslabová hra a efektívny súper strelil dva góly. V druhej tretine zahrali výbornú presilovku, ale do hry nás vrátil zlepšený pohyb a fyzická hra. Súper hrozil kontrami a napokon rozhodlo predĺženie. Bohužiaľ sme v ňom nevyužili presilovku. Robili sme v nej zlé rozhodnutia a Košice nás potrestali výbornou strelou v závere. Mrzí ma, že sme to nepotiahli aspoň do nájazdov,“ zhodnotil dianie na ľade kormidelník Spišiakov.

Jeho košického oponenta Dana Cemana naopak znepokojil zbytočný výpadok, ktorý pripravil domáci tím o bod do tabuľky.

Našou výzvou pre tento zápas bolo udržať si level z predošlého duelu vo Zvolene. To sa v prvej polovici zápasu darilo,“ rozhovoril sa po svojom treťom zápase na košickej striedačke kanadský tréner. „Potom prišlo klasické poľavenie, ktoré sme videli mnohokrát predtým. Jednoducho sme poľavili a prestali hrať. Spišská má však poctivo pracujúci tím s ofenzívnymi zbraňami. Nevzdali sa a prvý gól ich naštartoval. Keď raz vypadnete z rytmu, tak sa vraciate späť ťažko. Mali sme však šance rozhodnúť. Teší ma, že sme odviedli dobrú prácu v oslabení v predĺžení a podržal nás brankár Košarišťan. Teší ma, že opäť strelecky ožil Klhůfek a jeho zásluhou máme bod navyše. Dostali sme však cennú lekciu.“

To si veľmi dobre uvedomuje aj kapitán Michal Chovan. Trojgólový náskok by sa hlavne doma z rúk púšťať nemal. „Je to škoda. Začali sme výborne a nadväzovali sme na hru zo Zvolena. Potom sme poľavili a súper vyrovnal. Dva body sú zaslúžené, no mohli byť aj tri,“ poznamenal strelec druhého gólu. Malým ospravedlnením defenzívneho poľavenia môže byť aj absencia troch obrancov – Alexeja Volgina, Radka Deyla a Ladislava Romančíka. „Hrali sme na šiestich zadákov, ale zvládli to solídne. S pomocou Košarišťana sme ubránili aj oslabenie v predĺžení a to je vždy náročné. Mrzí iba ten výpadok, počas väčšej časti zápasov sme však boli lepším tímom.“

„Určite je to zbytočná strata a to nás mrzí,“ nadviazal útočník Pavel Klhůfek. „O chvíľu je tu však play-off a ak vyhráme v predĺžení tam, tak sa nič nestane. Dôležité je, že sme to napokon zvládli a takýto zápas nám môže dať viac, ako víťazstvo o šesť či sedem gólov. Potom by sme boli možno zbytočne na hruške. Takto vidíme, že nesmieme poľaviť ani za stavu 3:0.“

Bol to práve 30-ročný zlínsky odchovanec, kto napokon vystavil gólovú bodku stretnutia. Po tom, čo Košičania v predĺžení ustáli oslabenie, odmietol samostatné nájazdy päť sekúnd pred koncom delovkou ponad lapačku Filipa Suráka.

„Strieľam stále, ale v poslednom čase mi to príklepom nepadalo. Teraz áno a som za to rád,“ odfúkol si kanonier, ktorý v predošlom súboji vo Zvolene ukončil štrnásťzápasové strelecké suchoty. „Nechcem to zakríknuť, ale verím, že je forma späť. Bolo ťažké čakať na gól štrnásť zápasov. Trochu som hľadal aj podobné prípady a upokojoval som sa tým, že v Čechách neskóroval štrnásť zápasov kanonier Peter Mueller. Dočkal sa na pätnásty pokus a to isté sa podarilo aj mne. Určite mi odľahlo a hlavne ma teší, že sme oba tieto zápasy vyhrali.“

Streleckú pohodu našiel v poslednom období aj Vadim Pereskokov. Ruský útočník skóroval vo štvrtom stretnutí v rade, pričom tentoraz zakončoval brilantnú kombináciu s krajanom Denisom Paršinom.

„Bola to nádhera. Denis s „Perem“ mi pripomenuli, ako si to na olympiáde pred štyrmi rokmi dávali Kaprizov s Gusevom. Majú perfektné prihrávky a radosť pozerať na takéto góly do prázdnej bránky. Verím, že im to vydrží,“ ocenil ruskú súhru Klhůfek.

V záverečných dvoch dueloch základnej časti už pôjde Košičanom iba o ladenie formy na play-off, v ktorom podľa všetkého narazia na Michalovce.

„Snažíme sa hrať tak, ako keby tu už bolo play-off. Sezóna sa môže skončiť veľmi rýchlo a nikto z nás nechce, aby sme tu o pár týždňov odovzdávali výstroj. Preto trénujeme naplno a skúšame nové veci. Snažíme sa prispôsobiť novému trénerovi a urobiť všetko preto, aby to bola dlhá sezóna,“ zamyslel sa Pavel Klhůfek.

Na strane Spišiakov je naopak situácia oveľa dramatickejšia. O šiestu priečku sa momentálne delia s Popradom, siedma Banská Bystrica stráca iba bod. Boj o priamu účasť vo štvrťfinále tak bude ešte poriadne intenzívny.

„Pred nami sú ešte dva zápasy a získať tak môžeme šesť bodov. V piatok sa vrátime do Košíc a bude to opäť ťažké. Celkovo platí, že do konca sezóny už ľahký zápas nebude a potrebujeme stavať na tom, čo sme ukázali v tretej tretine,“ dodal obranca Matic Podlipnik.

Fotogaleria