Tipos extraliga

42. kolo, Číslo zápasu 247 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves 1800 divákov

Gól kapitána spustil plyšový dážď

Stovky fanúšikov prichádzajúcich na štadión s igelitkami plnými plyšových hračiek dávali tušiť, že posledný domáci zápas Spišskej Novej Vsi v základnej časti bude špeciálny. Rysy vybehli na ľad po deväťdňovej karanténe s úmyslom umocniť myšlienku podpory detského oddelenia miestnej nemocnice oduševneným výkonom a samozrejme víťazstvom.

V úvodných minútach sa však prejavili dozvuky zdravotnej pauzy a aktívne hrajúci hostia si vybojovali dve presilové hry. Tie však nevyužili a ako prví tak udreli domáci. Gól kapitána Branislava Rapáča v jedenástej minúte spustil mohutný plyšový dážď, počas ktorého napadali na ľadovú plochu stovky hračiek.

„Vyšlo to na mňa, ale to je jedno. Hlavné je, že sme ten prvý gól dali. Súper začal veľmi aktívne a na nás bolo vidieť, že sme po týždňovej chorobe. Klobúk dole pred chalanmi, pretože pred týmto zápasom sme mali iba jediný tréning,“ upozornil B. Rapáč, ktorý strelil svoj jedenásty gól sezóny. Takú odozvu z tribún však nikdy predtým nezažil. „Som veľmi rád, že sme mohli podporiť dobrú vec. Celkovo to bol pekný večer zakončený víťazstvom. Náš výkon nebol ideálny, no prišlo veľa ľudí, fandili nám počas celého zápasu a napokon to dopadlo krásne.“

„Diváci boli opäť skvelí,“ nadviazal v súvislosti s atmosférou vytvorenou vypredanou halou (v rámci opatrení mohlo prísť 1800 divákov) útočník Andreas Štrauch. „Vždy chodia v hojnom počte a keďže to bol náš posledný domáci zápas v základnej časti, užili sme si to po všetkých stránkach. Teší ma, že to dopadlo takto a náš klub pomohol pekným gestom dobrej veci.“

Eufóriu na tribúnach podporil aj on sám, keď strelil v 44. minúte dôležitý gól na 2:1. Skórovať dokázal aj napriek tomu, že na ňom viselo hneď niekoľko hráčov súpera. „Viseli tam na mne, ale ja som sa sústredil iba na puk a brankára. Bol som tiesnený a tak som si to hodil do jednej ruky,“ popísal svoj veľký moment 28-ročný popradský odchovanec. Ako jedným dychom priznal, súboj proti poslednému tímu tabuľky bol nesmierne náročný. „Po karanténe nám nohy nešli a rozbiehali sme ich postupne. Nechápem, prečo u nás úraduje korona takto intenzívne. Viacerí sme boli chorí už tretíkrát a teraz nás čaká veľmi rušný program. Potrebujeme teda hlavne dobre regenerovať a byť pripravení fyzicky.“

Korona zasiahla šatňu Rysov už tretíkrát v sezóne. „Nerozumiem tomu. V tíme máme 99 percentnú zaočkovanosť a dostali sme to tretíkrát. A táto tretia vlna bola v šatni najsilnejšia. Chlapci sa trápili, mali teploty. Neviem, čo sme urobili zle,“ krútil hlavou kapitán Branislav Rapáč.

Nepríjemnú pauzu Spišiakov chceli Liptáci využiť aktívnym nástupom a ten v podstate aj predviedli. Marcela Melicherčíka však počas prvých dvoch tretín neprekonali a potom už iba doťahovali.

„Takéto zápasy sú o prvom góle a presilovkách. Začali sme dobre, mali sme strely i šance. Počas prvých dvoch tretín sme mali dobrý pohyb, v tretej sme poľavili. Urobili sme dve druhé chyby a to nás stálo zápas,“ povzdychol si kapitán Martin Kriška.

Hráči posledného tímu tabuľky dokázali v závere znížiť na 2:3, no štvrté predĺženie v rade si už nezahrali. Po troch víťazstvách sa tentoraz museli zmieriť s bezbodovým výsledkom.

„V posledných zápasoch sme sa výsledkovo i herne zodvihli. Stále však máme slučku na krku a nie sme spokojní s tým, čo sme predviedli v Spišskej. Nemáme ani bod a to nás v tejto situácii mrzí,“ skonštatoval asistent trénera Ján Šimko.

Štyri zápasy pred koncom základnej časti stráca jeho tím na predposledný Prešov osem bodov a na Liptove dobre vedia, že situácia je kritická. „Chlapci však v predošlom období ukázali, že vedia hrať hokej. Radi by sme ešte zamiešali karty, no už to nie je iba na nás. V hre je už len 12 bodov a pre nás je to veľmi komplikované. Určite to však skúsime,“ prisľúbil Šimko.

„Presne vieme, na čom sme. Chceme sa štverať hore, ale zápasov ubúda a strata je osembodová. Nádej umiera posledná a potrebujeme zabojovať. Teraz ideme do Trenčína a skúsime tam uchmatnúť tri body,“ nadviazal Martin Kriška, podľa ktorého boli posledné výkony svetlom na konci tunela. Pred súbojom na Spiši získali Liptáci tri dvojbodové víťazstvá a vykresali tak aspoň akú takú nádej. „Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Tréner Mikula nám dodal šťavu a chlapci to začali brať vážnejšie. Všetci sa snažia plniť veci na sto percent, dostávame sa do šancí a máme dobrý pohyb. Chce to však lepšiu efektivitu, pretože strieľame málo gólov.“

V oveľa lepšej situácii sú Spišiaci. Tí sú síce momentálne až na ôsmej priečke so štvorbodovou stratou na šiestu Banskú Bystricu, k dobru však majú až tri zápasy.

„Rozohrané to máme super. V hre je ešte veľa bodov, ale teraz potrebujeme zvládnuť hlavne dva víkendové súboje v Prešove. Dá sa povedať, že to budú možno najdôležitejšie zápasy základnej časti. Teraz to bude intenzívne a my sme po maródke. Musíme hrať defenzívne a verím, že s Marcelom v bránke to zvládneme,“ vyslal burcujúce slová Branislav Rapáč a Andreas Štrauch zakončil. „Všetko je otvorené. Prvá šestka je blízko a určite o ňu zabojujeme. Táto sezóna je špecifická a budeme hrať dvakrát v Prešove a dvakrát v Košiciach. Budú to také malé play-off zápasy, ale verím, že to zvládneme.“

Fotogaleria