Tipos extraliga

3:2
(0:0, 3:0, 0:2)
37. kolo, Číslo zápasu 218 (Základná časť) ZŠ Prešov 567 divákov

Hlboký výdych pred súbojom o prvú trofej. Žilka: Konečne! (FOTO)

Úvod kalendárneho roka 2022 bol z pohľadu prešovských hokejistov jednou veľkou katastrofou. Šarišania prehrali desať z posledných jedenástich zápasov a pred súbojom proti Novým Zámkom ťahali sedemzápasovú sériu prehier. Pre utorkovým finále JOJ Slovenského pohára je však v šatni Grotta opäť veselo. Zverenci trénera Ernesta Bokroša zvládli šesťbodový duel proti tabuľkovému prenasledovateľovi z Nových Zámkov a súperovi z juhu Slovenska odskočili na deväť bodov.

„Konečne, konečne,“ odfúkol si strelec druhého prešovského gólu Jakub Žilka. „Bol to výborný výkon, všetci sme išli od úvodu naplno a škoda len toho záveru. Tam sme si to skomplikovali, ale našťastie sme to zvládli. Tešíme sa a verím, že toto nás nakopne.“

Obrovskej úľave prešovských hráčov predchádzal poriadny stres. Po obojstranne opatrnej prvej tretine si v tej druhej vypracovali trojgólový náskok, no ten sa v záverečnej dvadsaťminútovke scvrkol na minimum. Posledné dve minúty zápasu navyše odohrali domáci za stavu 2:3 v oslabení.

„Skomplikovali sme si to zbytočnými faulami. Určite si to preberieme v šatni a aspoň, že sme to udržali. Potrebujeme to opäť naštartovať a toto víťazstvo je teda veľkou úľavou. Verím, že takúto dlhú sériu už ťahať nebudeme,“ zaželal si 26-ročný zvolenský odchovanec. Za kľúč k dôležitému víťazstvu označil hru v nerovnovážnom stave. „Konečne nám vyšli presilové hry. V tomto sme sa trápili, teraz sme si pomohli dvomi presilovkovými gólmi. Ubránili sme dosť oslabení a ak budeme tieto veci zvládať takto, pôjdeme v tabuľke opäť vyššie.“

Faktor presilových hier vyzdvihol aj kapitán Nových Zámkov Matúš Holenda. „Býci“ v nich síce strelili oba svoje góly, no Prešovu sa podarilo prakticky to isté. V početnej nevýhode síce inkasovali hostia iba raz, no aj Žilkov gól padol tesne po návrate Martina Barta z trestnej lavice.

„Pokazili sme si to sami. V takto dôležitom zápase nemôžeme urobiť stupídne fauly, ktorými sme posadili Prešov na koňa. Sme z toho sklamaní i nas*aní. Tento zápas sme totiž chceli vyhrať,“ netajil silnú frustráciu Holenda.

Ku cti tímu trénera Majorossa slúži fakt, že sa ani za stavu 0:3 nezložilo a v závere malo blízko k vyrovnaniu. „Snaha tam určite bola, ale je ťažké doháňať trojgólové manko. Ani veľké úsilie potom nemusí byť korunované bodmi. Prehrali sme si to v druhej tretine tými faulami. Potom sme už hrali vabank a išli sme do rizika. Prinieslo to efekt, ale nie dostatočný.“

Prehra pod prešovskou Kalváriou je pre Nové Zámky trpká aj z tabuľkového pohľadu. V prípade víťazstva už mohla byť strata na desiatu priečku iba trojbodová, takto naopak narástla na deväť bodov.

„Je to jednoducho tak, ale nemôžeme zložiť zbrane. Skomplikovali sme si to, ale v hre je ešte dosť bodov. Je to každopádne mrzuté, pretože sa cítime na prvú desiatku. Ak hráme svoj hokej, tak sme nebezpeční a nevyzerá to zle. Podľa mňa hráme dobrý hokej a vieme potrápiť každého. Nezískavame však body a zápasy prehrávame veľmi tesne. Musíme si vyčistiť hlavy a ešte to skúsiť. Deväť bodov je už v tejto fáze dosť, ale všetko sa dá,“ velí do boja kapitán Nových Zámkov.

Prešovčania už svoju pozíciu v prvej desiatke pustiť nemienia, no ešte pred finišom základnej časti ich čaká boj o prvú trofej v krátkej histórii značky HC 21 Grotto. Už v utorok privítajú v domácej hale vo finále pohárovej súťaže lídra TIPOS SHL zo Žiliny.

„Bude to určite zaujímavé. Žilina je najlepším tímom druhej najvyššej súťaže a má kvalitných hráčov. Určite to nebude ľahké, ale my si musíme veriť. V domácej hale chceme osláviť pohár s našimi fanúšikmi,“ zdôraznil Jakub Žilka. Recept na víťazstvo je podľa neho jednoduchý – zopakovať výkon z nedele. „Ak nastúpime s rovnakou vôľou ako proti Zámkom, tak to bude dobré. Kvalitatívne na to máme. Potrebujeme hrať s emóciou, dohrávať súboje a potom by sme to mali zvládnuť. Pôjdeme do toho naplno a keď sme už vo finále, tak to chceme vyhrať.“

Fotogaleria