Tipos extraliga

27. kolo, Číslo zápasu 161 (Základná časť) ZŠ Prešov

Postrach Dukly skóroval chrbtom, gólovú radosť Berishu prehlušila frustrácia

Tretí zápas, tretie víťazstvo. Prešovčania ukoristili v súbojoch proti Trenčínu všetkých deväť bodov a zakaždým išlo o triumf o dva góly. Šarišania navyše v súbojoch proti Dukle ešte ani na okamih neprehrávali a aj preto sú po pondelka v tabuľke o tri body pred súperom spod Čákovho hradu.

„Každý rok je to tak, že sa vám proti niekomu darí. Teraz nám to vyšlo na Trenčín a tuším to máme rovnako aj s Banskou Bystricou. Bodovať chceme proti každému a bodaj by sme mali takúto bilanciu s viacerými súpermi,“ pousmial sa spokojný obranca Grotta David Růžička po víťazstve 3:1.

Radosť 33-ročného odchovanca Kladna bola výrazná aj napriek tomu, že mu v priebehu stretnutia odobrali pôvodne pridelený prvý gól sezóny. Svojou delovkou najprv zlomil hokejku súpera a odrazený puk sa následne dostal do bránky Michala Valenta po náraze do chrbta spoluhráča Eduarda Šimuna.

„Edo tam išiel výborne do bránky a ak by tam nebol, tak by to možno ani gól nebol. Je jedno, komu ho pripísali a podstatné je, že sme ním súperovi odskočili na rozdiel dvoch gólov. Bolo to dôležité a veľmi nám to pomohlo. Tieto tri body sú veľmi cenné, pretože išlo o zápas proti tabuľkovému súperovi a poradie je veľmi natesnané,“ upozornil Růžička, ktorý má po odohraní 24 zápasoch v prešovskom drese bilanciu 0+8. „Ja stále hovorím, že ten gól príde v pravú chvíľu. Uvidíme, kedy tá chvíľa nastane.“

To, že patril Šimunovi druhý prešovský gól oprávnene, naznačovala už jeho bolestivá grimasa počas jeho oslavy. Topoľčiansky odchovanec sa okamžite chytil za chrbát a rukou si pridržiaval miesto, do ktorého ho zasiahla strela spoluhráča.

„Dávid to krásne vystrelil, puk sa odrazil od hokejky protihráča a potom ma to trafilo do chrbta. Bolelo ma to, ale každá bolesť je na niečo dobrá. Chlapcom som v šatni vravel, že taký gól som ešte nedal,“ popísal víťazný moment zápasu Šimun, ktorého možno pokojne označiť ako strašiaka Dukly. Jednému zo svojich bývalých klubov strelil v aktuálnej sezóne už štyri góly, pričom skórovať dokázal vo všetkých troch vzájomných meraniach síl. „Neviem či je to tým, že som tam hrával. Na každého sa pripravujem rovnako a či hráme proti Dukle, alebo Košiciam, snažím sa odovzdať na ľade maximum.“

 

Trenčiansky brankár Valent mal pri Šimunovom góle kusisko smoly, no on sám to vnímal s nadhľadom. „Beriem to tak, že ak sa snažíte, tak sa ku vám šťastie prikloní. Tomu gólu predchádzalo dobré clonenie súpera pred bránkou. Toto nám chýbalo. My sme to Bespalovovi uľahčili, pretože všetky strely videl. Prešov tomu išiel naproti a preto strelil aj takýto gól.“

Prešovčania ukázali väčšiu túžbu po víťazstve a ťažili aj zo sebavedomia, ktoré načerpali pri predošlých dvoch výhrach v Nových Zámkoch a vo Zvolene. Až do 59. minúty navyše živili nádej na druhé čisté konto v rade.

„Škoda príspevku do kasičky, ale Nikita za ten gól nemohol. Klobúk dole pred Berishom, zavesil to naozaj parádne,“ poznamenal E. Šimun.

Spomínaný kanadský útočník Aaron Berisha síce v samotnom závere obral ruského brankára o čisté konto a svoje štatistiky obohatil o štvrtý gól sezóny, no on sám z toho veľkú radosť nemal.

„Takýto gól už bohužiaľ nič neznamená a celkovo tak cítim skôr frustráciu, než radosť. Vedeli sme, že sme ešte s Prešovom nebodovali a mrzí ma, že sa na tom nič nezmenilo. Musíme to však hodiť za hlavu a sústrediť sa na nasledujúci zápas. Nový tréner odštartoval nový proces a chvíľu potrvá, kým si to všetko sadne. Musíme byť trpezliví,“ zamyslel sa Berisha.

Efekt trénerskej výmeny chce svoj čas aj podľa brankára Michala Valenta. Fín Tero Lehterä sa snaží na Považí zaviesť nový herný systém a ten potrebujú dostať hráči do krvi.

Je to iba tretí zápas pod novým velením a ešte to chvíľu potrvá. Máme nový systém a pre chlapcov je to náročné. Pre mňa je to jednoduché, pretože ja musím iba zastaviť puk. V prípade spoluhráčov je to však beh na dlhšiu trať. Je však jasné, že by sme potrebovali nejakú víťaznú šnúru,“ poznamenal 35-ročný martinský odchovanec, ktorého zamrzelo, že jeho tím nedokázal nadviazať na predošlú výhru 3:0 z Banskej Bystrice. „Neodohrali sme dobrý zápas a na oboch stranách klziska sme robili veľa chýb. Je to škoda, pretože v posledných zápasoch sme si začali osvojovať veci, ktoré chceme hrať. A teraz sme sa vrátili k tomu, čo nás stalo body predtým. Pred nami je veľa práce, ale ideme ďalej.“

Zatiaľ čo Trenčín víťazný rytmus stále hľadá, Prešov sa dostáva pred sviatkami do optimálnej pohody. Po treťom víťazstve v rade sa „koňare“ opäť priblížili prvej šestke a na aktuálne šieste Košice sa môžu dotiahnuť už v stredajšom derby v Steel aréne.

„Proti Trenčínu to bolo ubojované, ale veľmi sme potrebovali body do tabuľky. Chvalabohu za toto víťazstvo. Zvládli sme to aj so šťastím. Bol to vydarený výkon a škoda len, že sme ním nemohli potešiť divákov v hale,“ dodal s povzdychom Eduard Šimun.

Fotogaleria