Tipos extraliga

27. kolo, Číslo zápasu 157 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu SPORT TV

V Spišskej Novej Vsi majú zdvojené funkcie, špecialistami na Slovan sa necítia

Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa stali v poslednom čase špecialistami na Slovan Bratislava. Najskôr ich doma 17. novembra zdolali 4:2, potom 20. decembra vyhrali na bratislavskom ľade 4:3. Medzitým Slovan vyhral desať zápasov po sebe.

Základ úspechu „rysov“ na bratislavskom ľade položil dvoma gólmi v 13. a 16. min Andreas Štrauch. Spišiaci nečakane viedli 2:0, neskôr aj 3:1. Nezlomili sa, ani keď domáci vyrovnali na 3:3. Naďalej bojovali a snažili sa hrať ofenzívne.

„Kto by nechcel na Slovane vyhrávať po prvej tretine 2:0. Začali sme skutočne výborne. Neskôr sme si to skomplikovali, pustili sme Slovan späť do zápasu, vyrovnal na 3:3. Našťastie sme v závere pridali ešte jeden gól. Braňo Rapáč si to najlepšie nechal na koniec,“ hodnotil zápas

O výsledku rozhodol 23 sekúnd pred koncom Branislav Rapáč. Spišiaci sa ani za stavu 3:1 a ani za skóre 3:3 nestiahli do defenzívy, naopak, snažili sa hrať aktívne. V úvode tretej dvadsaťminútovky spravili zopár chýb, ktoré domáci potrestali, avšak ani to ich nezložilo a pokračovali naďalej v snahe dosiahnuť vytúžený ďalší gól.

„Najhoršie by bolo, ak by sme na Slovane len bránili. Keď sme domácich nechali hrať, boli neustále na puku, v ofenzíve sú veľmi silní. Museli sme preto byť neustále naďalej aktívni a len tak sme sa mohli dostať do hry,“ povedal 27-ročný rodák z Popradu Andreas Štrauch.

Spišská Nová Ves sa už v súťaži nespráva ako nováčik. Z posledných siedmich zápasov vyhrala šesť a v tabuľke sa už vyšplhala na 7. priečku. Dvakrát už v sezóne zdolala Slovan, poradila sa aj s úradujúcim majstrom zo Zvolena či zo susedom a veľkým rivalom Popradom.

„Na začiatku ročníka sme sa snažili hrať zozadu, pozorne brániť. Nemáme na to typy hráčov, hrali sme to, čo sme nevedeli a neboli sme efektívni. Máme mužstvo vyskladané ofenzívne. Tomu sme ušili aj našu hernú taktiku. Zatiaľ nám funguje, nemáme dôvod niečo meniť. Nemôžem po dvoch výhrach povedať, že nám Slovan ako súper sedí. Hráme ofenzívny hokej a lepšie sa nám hrá proti mužstvám, ktoré chcú hrať a nie iba brániť,“ zareagoval Branislav Rapáč.

Hovoril, ako by už bol tréner, prípadne manažér. „Spišská Nová Ves je malý klub a každý má u nás viacero funkcií,“ zasmial sa hokejista, ktorý predošlú sezónu strávil práve na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Bratislavským fanúšikom sa pripomenul víťazným gólom Spišiakov, diváci ho mohli vidieť aspoň prostredníctvom televíznej obrazovky. Na štadiónoch sú stále zakázaní. „Mal som veľa času na strelu, snažil som sa trafiť puk do hornej časti bránky. Chvalabohu, skončilo to gólom,“ poznamenal muž, ktorý v tejto sezóne zaznamenal 14 kanadských bodov (7+7).

Víťazným presným zásahom ukončil desaťzápasovú víťaznú šnúru Slovana. „Každá séria sa raz musí skončiť,“ doplnil kapitán Spišiakov.

Premiéru v drese Slovana absolvoval Alex Breton, ktorého klub z Tehelného poľa získal v rámci výmeny za Patrika Bačika z Banskej Bystrice. Obranca sa okrem plnenia si svojich úloh vzadu snažil podporovať aj ofenzívu. Vpredu bol veľmi často.

„Odohrali sme dobrý zápas, mali sme dostatočný počet striel. Vrátili sme sa do hry a na konci sme súpera chceli zlomiť. Prehra je nešťastná,“ uviedol 24-ročný Quebečan, ktorý v Tipos Extralige pôsobí druhú sezónu.

Výkonmi sa mu zatiaľ nepodarilo nadviazať na minulosezónne, vďaka ktorým nazbieral 48 stretnutiach 43 kanadských bodov (11+32). V tejto v 22 banskobystrických a jednom bratislavskom dueli má 6 bodov za jeden gól a päť asistencií.

„Chcel som mať aj túto sezónu rovnako dobrú. Zatiaľ mi to však nevychádza. V Banskej Bystrici sme boli neustále na cestách, mužstvo až teraz začína hrávať v domácom prostredí. Pomalšie som sa rozbiehal. Verím, že aj táto výmena mi dodala impulz a ja veci otočím vo svoj prospech. Začínam s čistým štítom a som pripravený Slovanu pomôcť,“ doplnil Breton.

Fotogaleria