Tipos extraliga

25. kolo, Číslo zápasu 147 (Základná časť) STEEL Arena Košice RTVS 2

Košičanom sa vrátila nálada. Taký gól by dala aj opica, usmieval sa Klhůfek

Tri prehry v rade nedodajú pohodu do žiadnej šatne a ak ide o tímy s vysokými ambíciami, tak to platí dvojnásobne. Pred východniarskym derby medzi Košicami a Michalovcami bolo preto jasné, že obe strany urobia maximum pre zastavenie črtajúcich sa kríz.

Do súboja 25. kola vykročili výrazne aktívnejšie domáci „oceliari“ a ich hernú i streleckú prevahu pretavil v štrnástej minúte svojim prvým gólom v košickom drese i v extralige útočník Michal Mrázik.

Z prvého gólu mám veľkú radosť a úplne som zabudol na odloženie puku. Verím však, že to kustódi vyriešia," pousmial sa gólový debutant. Jeho presný zásah nasmeroval domácich na správnu cestu, no z tej zišli v druhej tretine. Zemplínčania pridali na pohybe i dôraze a druhá tretina bola v ich réžii. Michalovčania vyrovnali a v 56. minúte ich dokonca poslal do vedenia Pavol Regenda. „Nevyzeralo to s nami dobre, ale stále sme verili, že to otočíme. Vyplatila sa nám tvrdá práca. Som rád, že sme to už konečne zlomili. Verím, že toto víťazstvo bude psychická vzpruha pre celý tím a aj pre mňa. Dúfam, že takto budeme pokračovať aj naďalej," poznamenal Mrázik.

Dôležitý triumf HC Košice napokon vystrieľali jeho hlavné ofenzívne esá Pavel Klhůfek a Allan McPherson.

„Je to pre nás veľmi cenné víťazstvo," zdôraznil McPherson. „Dokázali sme otočiť nepriaznivý stav a to poukazuje na charakter tímu. Nebolo to ľahké a obzvlášť po posledných nevydarených zápasoch nie. Dôležité je, že sme nevzdávali a stále sme sa sústredili na svoju prácu. Všetci vieme, že toto mužstvo dokáže strieľať góly. Stále sme v to verili a teraz sme ich zaznamenali päť."

Zverenci trénera Kalle Kaskinena strelili v ostatných troch zápasoch iba dva góly,  no podľa 30-ročného Kanaďana neklesali na duchu. „Nálada bola plná odhodlania. V šatni sme si vraveli, že každý začne sám od seba. Vieme, že tie predošlé tri zápasy neboli dobré a neodviedli sme našu najlepšiu prácu. Každý sa snažili pridať a som veľmi rád, že to prinieslo ovocie."

Dva góly McPhersona mali poradové čísla 6 a 7. Kanonier, ktorý patril v predošlej sezóne medzi hlavné ofenzívne zbrane majstrovského Zvolena, získal v spomínaných troch nevydarených dueloch iba jedinú asistenciu.

„Hokej je samozrejme kolektívna hra, ale ak sa nedarí tímu, tak sa trápia aj jednotlivci. Som veľmi rád, že som teraz pomohol dvomi gólmi a z pohľadu streleckého sebavedomia som si nemohol želať nič lepšie. Som presvedčený o tom, že to pomôže mne i mužstvu," vyslovil sa Allan.

„Toto víťazstvo sme potrebovali ako soľ a nakopne nás aj to, že sme ešte päť minút pred koncom prehrávali," nadviazal autor víťazného gólu Pavel Klhůfek. Za kľúčový moment zápasu označil vyrovnávajúci gól McPhersona. „Našťastie tam vystrelil od mantinelu a tú strelu asi nečakal nikto. Nakoplo nás to a potom mi Denis Paršin naservíroval fantastickú prihrávku. To bola taká tutovka, že by ju premenila aj tá opica z filmu,“ rozosmial sa 30-ročný odchovanec Zlína. „Ten gól nám rozviazal ruky a zrazu nám vychádzalo to, čo nám nevychádzalo predošlé tri zápasy. Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene.“

Podľa trénera Kalle Kaskinena bolo v hre Košíc cítiť istú nervozitu, ale zároveň aj túžbu vyhrať. „Mali sme veľa dobrých momentov. Pomohli nám presilovky, vďaka ktorým sme sa dvakrát dostali do vedenia. Dnes nás za víťazstvom nasmerovali naši rozdieloví hráči a presne to od nich potrebujeme."

Pavel Klhůfek verí v blahodárne účinky piatkového triumfu. „Musíme ísť zápas od zápasu, ale faktom je, že v posledných troch sme strelili iba dva góly a to bolo strašidelne málo. Dnes sme využil presilovky, strelili góly a toto nám môže iba pomôcť."

Spomínané presilovky označil za hlavný faktor aj tréner hostí Tomek Valtonen. „Bol to kvalitný zápas. Hrali sme veľmi dobre počas hry piatich proti piatim. Košiciam pomohli presilovky."

Zemplínčanom nestačili ani dva góly Pavla Regendu, ktorý bol v zápase veľmi aktívny a ďaleko nemal ani k hetriku.

„Dnes sa ku mne všetko odrážalo a dva góly tešia. Určite však z nich nemám takú radosť, ako keby sme vyhrali. Myslím si, že sme dnes hrali veľmi dobrý zápas a veľkú časť sme boli lepší než Košice. Žiaľ, záver nám nevyšiel a inkasovali sme tam góly. Momentálne sa nám nedarí a musíme to prelomiť," poznamenal Regenda.

Štvrtá prehra v rade Zemplínčanov rozhodne neteší, no pomôcť si môžu iba sami. „Hokej je taký. Raz sa darí, inokedy menej. Potrebujeme to prelomiť a verím, že to bude opäť lepšie. Tento rok sa nám proti Zvolenu darí a verím teda, že sa na ňom nakopneme už v nedeľu. Radi by sme sa vrátili na víťaznú vlnu ešte pred reprezentačnou prestávkou," pridal útočník, ktorý nebude po Nemeckom pohári chýbať ani na Švajčiarskom pohári.

Aby však nebol návrat Dukly z Košíc na Zemplín dostatočne skleslý, pochmúrnu náladu umocnila aj správa o zdravotnom stave kapitána Vladimíra Mihálika. Ten odstúpil z hry po tom, čo ho do chodidla trafila tvrdá strela. Okamžité vyšetrenie v nemocnici odhalilo problém, ktorý si vyžiada približne tri týždne pokoja.

 

Fotogaleria