Tipos extraliga

24. kolo, Číslo zápasu 139 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves

Spišiaci si užívajú streleckú pohodu, Prešov tú svoju stratil (FOTO)

Zdá sa, že Spišiaci to na svojho nového rivala z Prešova vedia. V rámci krátkej histórie súbojov proti HC Grotto odohrali tri vzájomné stretnutia a vo všetkých troch strelili päť gólov. Po augustovom víťazstve v príprave triumfovali v prvom extraligovom meraní síl 5:0 a v utorok si chuť víťazstva zopakovali po výsledku 5:2.

„Asi nám ako súper sedia, ale dvakrát sme hrali doma a doma by sme mali v takýchto zápasoch vyhrávať,“ upozornil útočník Matej Giľák, ktorý prispel k víťazstvu v 23. kole víťazným gólom. Potvrdil tak výbornú formu z posledného obdobia a v posledných piatich zápasoch zaznamenal už 6 gólov a 3 asistencie. „Začalo sa mi trochu dariť, ale hlavne sme si sadli so spoluhráčmi z útoku. Teší to, ale základom sú víťazstvá.“

 

Rysom sa v útoku celkovo darí a v rámci súčasnej šesťzápasovej série bez prehry v riadnom hracom čase nastrieľali 31 gólov.

„Našli sme správnu chémiu a jednotlivé päťky pracujú veľmi dobre. Hlavne premieňame vypracované šance a to prináša výsledky. Pozitívom je, že strieľame viac gólov ako v úvode sezóny. Stále sa však chceme zlepšovať a ideme od zápasu k zápasu. Nemôžeme poľaviť a tešiť sa z postupu do prvej šestky,“ krotí prípadné sebauspokojenie zo štvorzápasovej víťaznej série 26-ročný odchovanec Spišskej Novej Vsi.

Podľa kapitána Branislava Rapáča nie je strelecké pookriatie Spišiakov vecou náhody, ale systematickej práce na posilňovaní ofenzívy tímu.

„Určite nám pomohli získané posily a útok išiel kvalitou hore. Ak sa niekto pozrie na našu súpisku, tak musí vidieť kvalitu. Bolo preto otázkou času, kedy prídu aj víťazstvá. Máme veľmi ofenzívne mužstvo a niekedy trochu prepadávame vzadu. Nahrádzame to vpredu, ale verím, že budeme hrať rovnako dobre na oboch stranách klziska. Stále je pred nami veľa práce, ale tak ako som povedal, máme kvalitu a tá sa začína prejavovať,“ vyslovil sa strelec dôležitého štvrtého gólu HK. Zverenci Miroslava Mosnára ním definitívne otupili snahu hostí, ktorí v tretej tretine výrazne ožili. Energiu do žíl im vlial predovšetkým kontaktný gól Aurela Nauša zo 48. minúty.

„Gól vždy poteší a som rád, že už nebudem tým hráčom, ktorý skóruje iba do prázdnej bránky. Potom tam boli ešte  ďalšie šance, ale bohužiaľ prišli neskoro. Mali sme zabrať skôr,“ povzdychol si 23-ročný Nauš.

Práve strelecká pasivita z prvých dvoch tretín zodvihla tlak trénerovi Ernestovi Bokrošovi.

„Chceli sme tu bodovať, ale určite nemôžeme byť spokojní s výkonom z prvých dvoch tretín. Vyslali sme tam päť a tri strely. Mať iba osem striel za 40 minút je jednoducho katastrofa a zlá vizitka pre našich útočníkov. V tretej tretine prišlo zlepšenie, ale už sme iba naháňali výsledok. Som nahnevaný, pretože sme dnes neodviedli výkon, o akom sme sa rozprávali v príprave na tento zápas. Začína ma hnevať, že niektorí hráči odohrajú jeden zápas výborne a nedokážu to zopakovať v ďalšom," nešetril kritikou do vlastných radov Bokroš.

Prešovčania prehrali štyri z posledných piatich zápasov a po ich nedávnej víťaznej forme už niet ani stopy. Objektívnym faktorom poklesu streleckej výkonnosti sú zranenia Jána Sýkoru, Jonathana Charbonneaua a Jánosa Vasa.

„Chlapci chýbajú, ale nemôžeme stavať iba na nich. Musíme potiahnuť aj my ostatní,“ uvedomuje si Aurel Nauš. „V šatni si stále hovoríme, že do toho ideme naplno. Chceme získavať puky a strieľať ich na bránky. Ostáva to však v kabíne a nevieme to preniesť na ľad. Mrzí ma to, pretože nám dochádzajú sily a nevieme dotiahnuť zápasy do konca. Posledné zápasy neboli dobré, ale pracujeme na tom každý deň a verím, že opäť príde víťazná séria.“

Fotogaleria