Tipos extraliga

22. kolo, Číslo zápasu 130 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu

Maier prekonáva osobné bodové maximá, z Hlavaja sa stáva špecialista na Nové Zámky

Hokejisti Slovana Bratislava vyhrali v Tipos extralige šiesty zápas za sebou a pohodlnejšie sa usadili na čele ligovej tabuľky. Aj druhýkrát v tejto sezóne zdolali Nové Zámky na nulu, po októbrovej výhre 3:0 tentoraz 2:0. Opäť stál v bránke Slovana Samuel Hlavaj.

Víťazný gól si pripísal obranca Patrik Maier. Dvadsaťpäťročný obranca prežíva v seniorskom hokeji na najvyššej úrovni životnú sezónu. Počas pôsobení v najvyšších súťažiach na Slovensku a v Česku ešte ani raz nestrelil v ročníku štyri góly a aj osem kanadských bodov je jeho osobným maximom. V minulej sezóne  mal v 53 zápasoch základnej časti a play-off bilanciu dva góly a šesť asistencií. Na jeho konte svietilo aj 175 trestných minút. Teraz v 22 zápasoch má v štatistikách štyri presné zásahy a rovnaký počet asistencií a 22 trestných minút. Zlepšilo sa aj jeho hodnotenie plus/mínus, naposledy mal mínus šesť, teraz je plus osem.

„Asi mám životnú sezónu, ale nepozerám sa na to takto,“ pousmial sa Maier. „Som rád, že sa mi darí aj bodovo, ale dôležitejší je tím. Pri góloch som mal aj šťastie. Moja úloha je predovšetkým hrať pozorne v obrane.“

Proti Novým Zámkom skóroval už v 8. minúte, puk trafil presne do bližšieho horného rohu ponad rameno brankára Daniela Bakalu. Využil poznatky z taktickej predzápasovej prípravy. „Tréner brankárov nám hovoril, aby sme skúšali strieľať do tohto priestoru bránky. Brankár Nových Zámkov je nižší, má tam otvorené miesto. Skúsil som to a vyšlo to na gól. Najskôr som ani netušil, či ten puk prešiel,“ prezradil Maier.

Po štyridsiatich dňoch sa do bránky Slovana vrátil Samuel Hlavaj, opäť to bolo proti Novým Zámkom a opäť dosiahol čisté konto. Tentoraz naň potreboval 27 úspešných zákrokov. Najmä v druhej tretine po sérii vylúčení podržal svoj tím. Po prvom shutoute proti Novým Zámkom hovoril, že by mu to mohlo pomôcť chytať častejšie.

Nestalo sa, na svoju šancu čakal dlhšie, ako si predstavoval. V tempe ho držalo pôsobenie v Tipos Slovenskej hokejovej lige. V nej chytal aspoň raz za týždeň a musel riešiť množstvo zaváhaní mladej obrany Modrých krídel Slovan. Pri poslednom štarte v stredu v Leviciach (0:4) predviedol 23 úspešných zákrokov a po návrate do Bratislavy sa v kabíne A-mužstva dozvedel príjemnú správu, že si opäť zachytá extraligu.

„Vždy, keď dostanem šancu v extralige, snažím sa odviesť stopercentný výkon. Nedostávam ich veľa. Vždy ma príležitosť motivuje. Chcem bojovať. Beriem to tak, že v I. lige sa môžem vychytať. Modré krídla Slovan majú mladé mužstvo a v ich zápasoch sa vyskytuje viacero herných situácií, ktoré je potrebné riešiť. Ide tam na mňa množstvo striel, sú aj nebezpečnejšie. Podobné situácie sa v extralige už často nevyskytujú. Proti Novým Zámkom to však počas druhej tretiny bolo podobné ako v SHL. Tých oslabení sme tam hrali dosť,“ priznal Samuel Hlavaj.

Mladého brankára chválili po stretnutí aj spoluhráči. Výkonom ich potešil. Zo začiatku nemal veľa práce, poriadne si zachytal počas oslabení v druhej tretine, ktorú Slovan prehral na strely 5:18. Hlavaj však tím podržal. V tretej tretine aj vďaka aktívnej hre svojho mužstva už toľko práce nemal. „Zo začiatku sa tie puky dali kontrolovať, v druhej tretine to však bolo náročnejšie, naše vylúčenia dostali súpera na koňa. Napokon sme to zvládli. Bola to zvláštna tretina, neviem si vybaviť takto po stretnutí, ktorý zákrok bol najzávažnejší,“ obzrel sa za zápasom.

Kedy bude opäť chytať v extralige zatiaľ netuší. Tréneri Slovana uprednostňujú v bránke legionársku dvojicu Kristers Gudlevskis, Clint Windsor. Hlavaj je momentálne v pozícii trojky. Ako dvadsaťročný by potreboval čo najčastejšie chytať. „Na začiatku sme sa s Gudlevskisom striedali, nepodávali sme ideálne výkony. Vedenie muselo zareagovať a vyriešilo to príchodom ďalšieho brankára. Sadneme si s trénermi a preberieme celú brankársku situáciu. Uvidíme, čo sa bude diať. Ja som svoju robotu spravil. Zatiaľ je všetko otvorené. Vzájomne sa však všetci traja musíme motivovať,“ doplnil Samuel Hlavaj.

Fotogaleria