Tipos extraliga

0:5
(0:0, 0:4, 0:1)
19. kolo, Číslo zápasu 112 (Základná časť) ZŠ Prešov 857 divákov

Strelecké trápenie vyústilo do Bokrošovej ponuky rezignovať, Corgoni ukázali silu aj bez olympionikov

Prešovčania prehrali deviaty z posledných desiatich zápasov, Nitrania si napravili chuť po dvoch predošlých prehrách. Nedeľňajší súboj v Šariši odhalil v plnej nahote aktuálne obrovské problémy „koňarov“ v ofenzíve, zatiaľ čo hostia spod Zobora predviedli, že góly dokážu strieľať poľahky aj bez dvojice olympionikov Adriána Holešinského a Šimona Nemca.

Prehrami ubíjaní zverenci trénera Ernesta Bokroša pritom začali veľmi odvážne a v prvej tretine mali herne navrch. Vytvoriť si dokázali viaceré veľké šance, no zuby si vylámali na brankárovi Davidovi Honzíkovi. Ten si pripísal 34 zásahov a druhú nulu sezóny.

„Nula je vždy ťažká. Aj v závere ešte mali šance a presilovku. Stačí jeden moment a čisté konto by bolo preč. Teší ma však, že to aj chlapci zvládli veľmi dobre a sústredene. Pochváliť musím hlavne Sýkoru, ktorý zblokoval tri či štyri strely,“ hodnotil spokojným tónom 28-ročný český brankár. Pri spätnom pohľade na zápas musel priznať, že úvod patril domácim hráčom. „Prvá tretina nebola taká dobrá a po dlhej ceste autobusom sme pôsobili pomalšie. Ustáli sme to však s nulou a potom sme už celý zápas dominovali. “

Vôbec to nebolo ľahké,“ upozornil obranca Martin Vitaloš. „Ušiel nám  začiatok, ale naštartoval nás brankár Honzík. Prešov hrá agresívne, napáda viacerými hráčmi a hlavne doma chceli hrať aktívne. Teší ma však, že sme ich tlak otupili a dostali sme sa ku svojej hre. Od druhej tretiny sme to hrali jednoduchšie, tlačili sme sa do bránky a už to išlo.“

Prešovskú skazu odštartoval v 22. minúte kanonier Samuel Buček a druhý gól pridal už o necelé dve minúty neskôr Vitaloš. V prípade 21-ročného bratislavského odchovanca išlo iba o druhý presný zásah sezóny. „Mám defenzívnejšiu rolu, ale Šimon Nemec je na olympiáde a niekto z obrancov tak za neho ten gól streliť musí. Teší ma, že mi to tam padlo,“ pousmial sa mladý zadák.

Spomínané absencie dvojice reprezentantov sa možno podpísali pod predošlé dve prehry so Slovanom a Novými Zámkami, no v Prešove Nitrania ukázali, že to vedia aj bez nich. „Chlapci určite chýbajú. Obaja sú ofenzívne založení hráči a takých potrebujeme v rámci svojej efektivity. Držíme im však palce a verím, že do ich návratu to budeme zvládať podobne ako v Prešove,“ pridal Vitaloš, ktorého doplnil Honzík. „Ide to aj bez nich, ale je to ťažšie. Holesinský je jeden z najlepších hráčov ligy, Nemec hrá s veľkým prehľadom. Teší ma však, že aj naši dorastenci dokážu zaskočiť a chlapci s košíkmi hrali naozaj výborne.“

Nitriansku efektivitu môžu Prešovčania iba závidieť. Viac ako tri góly strelili naposledy 9. januára a v posledných troch stretnutiach (vrátane pohárového finále proti Žiline) strelili iba dva góly.

„Hodnotí sa to veľmi ťažko. Na začiatku sme si vytvorili veľké šance a ak by sme ich premenili, tak by to vyzeralo úplne inak. Veľmi to mrzí, ale potrebujeme začať strieľať góly. Bez toho to nepôjde. Ja sám som tam mal dobré príležitosti. Veľmi som chcel dať gól, ale nepadlo to. Potom nám strelili rýchle štyri góly v druhej tretine a to rozhodlo,“ povzdychol si útočník Marek Zagrapan neveselým hlasom.

Šarišanom chýbajú góly lídrov a jaloví sú aj v presilových hrách. Proti Nitre premrhali šesť početných výhod, zatiaľ čo sami inkasovali v jednej z dvoch presiloviek hostí.

Robíme na tom každý deň. Aj chlapci, ktorí tie presilovky hrajú, sú však momentálne v kŕči. Tu sa  nedá vymyslieť nič nové, jednoducho sa potrebujeme od niečoho odraziť a začať skórovať,“ pokračoval Zagrapan, ktorého mohol potešiť aspoň výsledkový obrat Liptovského Mikuláša proti Novým Zámkom. V opačnom prípade by sa totiž prešovský náskok na jedenástu priečku scvrkol už len na dva body. „Poznáme svoju situáciu. Vieme, že to bude ťažké. Nehráme zle, ale tak ako som povedal – nedávame góly. Sú tam veci, od ktorých sa môžeme odraziť, ale zlomiť to môžeme iba my sami. Potrebujeme body a to všetci vieme.“

Dlhodobé trápenie sužuje hráčov, ale aj trénerov a vedenie. Hlavný tréner Ernest Bokroš po prehre s Nitrou ponúkol svoju rezignáciu. Tú však majiteľ a prezident klubu Róbert Ľupták neprijal.

„Stále stojím za trénerom, svojimi hráčmi a fanúšikmi. V momentálnej situácii som presvedčený, že Ernest Bokroš je pre Prešov najlepší tréner," zareagoval Ľupták prostredníctvom videozáznamu, v ktorom vyslovil aj vďaku fanúšikom. Tí podporili svoj tím aj po ďalšej ťažkej prehre. "Chcel by som sa vám veľmi pekne poďakovať za obrovskú podporu, ktorú nám prejavujete. Momentálne sa nachádzame vo veľmi zlej situácii, ale robíme všetko pre to, aby sme sa zomkli - vedenie, hráči, realizačný tím aj fanúšikovia. Dávate nám nádej a podporujete nás do samého konca."

„Tréner cíti zodpovednosť za zlé výsledky a výkony, ktoré predvádzame. Jeho rezignáciu som neprijal, aj keď čítam rôzne vyjadrenia ľudí. Nie je však jednoduché dostať sa z našej situácie. Nie sme na poslednom mieste a budeme sa snažiť udržať v prvej desiatke. Play off je už potom úplne iná súťaž. Ešte raz sa vám ospravedlňujem, beriem tieto výsledky aj na seba. Je mi veľmi ľúto, keď vás vidíme v takom počte, ako ste prišli aj dnes na zimný štadión. Dnešné vstupné za tých, ktorí  boli aj na zápase proti Michalovciam, zaplatili naši hráči, ale musím sa prikloniť aj na stranu hráčov a povedať, že to nerobia naschvál. Sú na dne a musíme sa z toho sami dostať," pridal Róbert Ľupták.

Fotogaleria