Tipos extraliga

2:5
(0:1, 1:2, 1:2)
19. kolo, Číslo zápasu 110 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1154 divákov

Zašitý Kaskinen už svoj tím chváliť nebude, Zámky veria svojej šanci (FOTO)

Skôr, než sa stihli bronzoví hrdinovia presunúť z ľadu do skyboxu, prehrával ich materský klub 0:1. Košickí odchovanci Juraj Slafkovský a Tomáš Jurčo potešili pred zápasom „oceliarov“ proti Novým Zámkom publikum v Steel aréne slávnostným buly, no to ešte netušili, že stredajší večer bude patriť hosťom.

O bleskový prvý gól stretnutia sa postaral už v 26. sekunde hosťujúci útočník Juraj Šiška, ktorý tak zavelil k siedmemu víťazstvu z posledných deviatich súbojoch proti Košiciam.

„Ten moment počas prvého striedania som dostal na podnose a našťastie som ho využil. Tím na to potom nadviazal a myslím si, že sme predviedli veľmi dobrý výkon. Vyšli nám nejaké presilovky, ubránili sme oslabenia a pri rovnovážnom stave sme si to postrážili,“ pochvaľoval si 25-ročný nitriansky odchovanec, ktorý pridal v 46. minúte aj svoj devätnásty presný zásah sezóny. Nechýbalo veľa a mohol i dvadsiaty. „Skúšal som trafiť prázdnu bránku pri ich power play, ale bolo to pod tlakom a hoci ma tam tréner posielal, nevyšlo to. Nevadí, hlavné je, že sme vyhrali.“

„Býci“ tentoraz Šiškov hetrik nepotrebovali. V Košiciach zvíťazili 5:2 a na desiaty Prešov už strácajú iba dva body.

„Takúto výhru u silného súpera sme potrebovali. Verím, že nám dodá psychické sily do zvyšnej časti základnej časti. Pozeráme sa vždy iba na ten najbližší zápas a živíme svoju šancu. Mentálne sme nastavení tak, že to zvládneme a budeme hrať predkolo play-off. Vyhrali sme v Košiciach a teraz ich chceme zdolať aj doma. Nebude to ľahké, ale v nohách budú mať dlhú cestu a chceme to využiť,“ vyslovil sa odhodlaným tónom najlepší strelec Nových Zámkov.

Zatiaľ čo hostia z juhu Slovenska nasadali na dlhú cestu domov vo výbornej nálade, v domácej šatni zavládlo rozčarovanie. Po hladkom triumfe 6:0 nad Popradom prišla tentoraz studená sprcha.

„Začali sme veľmi zle a od toho sa odvíjal celý zápas. Nevyšlo nám prvé striedanie a hoci sme mali potom v prvej tretine aj dobré pasáže, brankár Zámkov zachytal veľmi dobre. Cez prestávku sme si povedali, že musíme nastúpiť úplne inak, ale zrazili nás dve vylúčenia a inkasovaný gól. Prišiel ďalší gól na 0:3 a už to bolo veľmi ťažké. Dokázali sme sa zodvihnúť a dostať sa do kontaktu, potom však prišiel štvrtý gól,“ povzdychol si útočník „oceliarov“ Marek Slovák.

Bol to práve on, kto na začiatku druhej polovice zápasu vykresal košickú nádej gólom na 1:3. Jedenásty presný zásah sezóny 33-ročného útočníka bol zároveň jubilejným 6000. v extraligovej histórii HC Košice.

„Vôbec som to netušil. Gól potešil, ale bohužiaľ to dopadlo zle a nič teda neznamenal. Dali sme síce aj druhý gól, no namiesto toho, aby sme vtedy získali momentum, prišlo opäť vylúčenie a gól,“ pokračoval Slovák, ktorý si nedokáže vysvetliť nestabilitu výkonov svojho tímu. „Mrzí ma, že proti Popradu sme odohrali jeden z najlepších výkonov sezóny a teraz sme to nezopakovali ani na 70 percent. To nás zráža nadol.“

Aj tréner Kalle Kaskinen upozornil na veľký kontrast medzi dvomi výkonmi v priebehu štyroch dní.

„Túto prehru beriem na seba. Verím v pozitívnu energiu a po predošlom súboji proti Popradu som preto mužstvo vychválil. Hralo naozaj veľmi dobre. Je smutné, že sa mužstvo nedokáže vysporiadať s pozitívnym feedbackom. Vyzerá to tak, že ich už do konca sezóny chváliť nebudem. Hokej je však spravodlivý. Nemôžete nastúpiť so 75-percentným nasadením a myslieť si, že to bude ľahké. Nemôžete si myslieť, že budete mať šťastie. To si treba zaslúžiť. Do každého zápasu, do každého striedania, musíte ísť na sto percent. Gratulujem súperovi k zaslúženému víťazstvu,“ skonštatoval fínsky tréner. Zo súboja proti Novým Zámkom si odniesol aj fyzickú bolesť. V priebehu druhej tretiny ho totiž zasiahol vystrelený puk. „Mám tam sedem stehov, ale som v poriadku. Viac ma bolí táto prehra,“ skonštatoval fínsky tréner.

Košičania nevyužili možnosť dotiahnuť sa na štvrté Michalovce na rozdiel troch bodov a v posledných štyroch zápasoch utrpeli až tri prehry s mužstvami z dolnej polovice tabuľky.

„Oni hrajú o život a Zámky to v tomto zápase ukázali. Na to sa však nemôžeme vyhovárať. Prehrali sme si to sami a je to teda na nás,“ dodal sklamaný Marek Slovák.

Fotogaleria