Tipos extraliga

3:2 sn
(1:0, 1:0, 0:2, 0:0)
15. kolo, Číslo zápasu 85 (Základná časť) ZŠ Poprad 1000 divákov

Veľké momenty dvadsiatnikov. Valluš napodobnil Rybára, Novák sa konečne dočkal

V magický dátum 22. 2. 2022 svietil po riadnom hracom čase i predĺžení na ukazovateli skóre výsledok 2:2. Bod navyše si v derby medzi Popradom a Spišskou Novou Vsou napokon v sérii nájazdov vybojovali domáci hokejisti, no tým sa takýto rezultát málil. Ešte po štyridsiatich minútach totiž viedli o dva góly.

„Mali sme to dobre rozbehnuté a celý zápas sme boli lepší. Dodržiavali sme stanovené veci, ale ak máte slabšie obdobie, tak vás súper potrestá aj za dve chyby. Napokon sme to urvali v nájazdoch a musíme si ceniť aj dva body,“ skonštatoval obranca Adam Drgoň, ktorého gól v úvodnej sérii nájazdov bol napokon víťazným. „V tejto sezóne som už išiel dva nájazdy a veľa som toho nevymyslel. Teraz to vyšlo a som rád. Hokej je však kolektívny šport a ak by som aj dal päť gólov a prehrali by sme, tak by to neznamenalo nič.“

Okrem Drgoňa sa v nájazdovej sérii presadil aj Jamie Arniel, na strane hostí neuspel ani jeden zo štyroch strelcov. Skrotiť ich dokázal iba 20-ročný Štefan Valluš, ktorý napodobnil pekinského hrdinu Patrika Rybára. Z pozície tímovej trojky doviedol svoj tím k víťazstvu a svoj výkon korunoval perfektnou bilanciou v nájazdoch.

„Aj doma mi hovorili, že i tretí brankár môže potešiť a pomôcť tímu k víťazstvám. Rybár to ukázal na olympiáde a som veľmi rád, že som tím podržal i ja. Myslím si, že situácie v nájazdoch som vyriešil s prehľadom,“ pousmial sa mladý brankár, ktorý sa v súboji proti Rysom potešil z prvého víťazstva v extraligovej kariére.

„V poslednom čase sa trochu trápime a máme výpadky. Som preto veľmi šťastný, že som pomohol k víťazstvu a je to veľký moment v mojej kariére. Trpezlivo som sa pripravoval od zápasu k zápasu a napokon som sa dočkal,“ usmieval sa Valluš, ktorý musel na svoju príležitosť čakať v konkurencii výrazne skúsenejších brankárov. Pri menách ako Marek Čiliak, Tomáš Tomek a neskôr Anton Todykov to mal 20-ročný popradský odchovanec náročné. „Všetko to boli veľké mená a o to radšej som, že som sa napokon dočkal i ja. Bolo príjemné užiť si pozápasovú ďakovačku a skandovanie mena divákmi. Snažil som sa ich rozveseliť kotrmelcom, ale ten mi veľmi nevyšiel. Budem to musieť dotrénovať.“

Valluš sa pri pozápasovom pokuse o víťazný kotrmelec pošmykol, no celkovo musel byť spokojný. Po zápase ho vyhlásili za najlepšieho hráča Popradu a predovšetkým jeho zásluhou ostali doma aspoň dva body. „Trochu ma mrzí, že neboli tri. Mali sme dobrý začiatok, ale doplatili sme na individuálne chyby a súper rýchlo vyrovnal. Po góloch som bol trošku sklamaný, ale pomohol nám oddychový čas. Napokon máme aspoň víťazstvo za dva body.“

Viac ako ulúpený bod však Popradčanov mrzeli ďalšie straty spoluhráčov. Rozsiahly lazaret rozšírili útočníci Filip Mešár a Matej Paločko. Obaja odstúpili v priebehu zápasu a rozsah zranení ukážu až vyšetrenia. „Neviem čo je s chalanmi, ale videl som ich v šatni ľadovať si zranené časti tela. Je to veľká smola, pretože po skončení prestupového obdobia sa na nás lepšia zranenia. Taký je však šport a nemôžeme sa vyhovárať. Toto sa môže stať každému. Ostáva veriť, že do piatka budú opäť v poriadku,“ zaželal si Adam Drgoň.

Hostia zo Spišskej Novej Vsi mali po derby zmiešané pocity. Potešilo ich vymazanie dvojgólovej straty, no prehra nikdy neteší.

„Nezačali sme zle a mali sme pár gólových šancí. Potom sme síce inkasovali, ale povedali sme si, že ich budeme napádať dvomi hráčmi a dokázali sme vyrovnať. Poprad sa potom trochu psychicky zložil, ale pomohol im oddychový čas. Škoda, že sme napokon nevyhrali,“ povzdychol si 20-ročný krídelník Ivan Novák, ktorý strelil v 26 sekunde tretej tretiny svoj prvý gól kariéry. „Vybojoval som puk na modrej čiare a šliapal som k bránke. Pekne mi to nahral Salituro a som veľmi rád, že mi to po dlhom čase konečne padlo. Bohužiaľ sme nevyhrali a nevyužili sme tak šancu preskočiť Poprad v tabuľke. Pred nami je však ešte dosť zápasov a neskladáme zbrane. Cieľom pre záver základnej časti je posunúť sa do prvej šestky.“

Takúto ambíciu potvrdil aj strelec vyrovnávajúceho gólu Lukáš Hamráček.

„Tabuľka je nabitá a ak prídu víťazstvá, tak môžeme ísť hore. Potrebujeme sa však viac tlačiť do bránky, pretože v posledných zápasoch nám to veľmi nepadá. Vzhľadom na priebeh zápasu v Poprade si však musíme ceniť aj bod. V konečnom účtovaní môže byť dôležitý,“ upozornil Hamráček.

Boj o šiestu pozíciu je po utorkových dohrávkach poriadne zamotaný. Víťazstvom v Trenčíne sa pred Spišskú Novú Ves posunula Banská Bystrica, ktorá už stráca na Poprad iba jediný bod.

„Je to tam veľmi vyrovnané, ale všetko máme vo svojich rukách. Ak to zvládneme, tak sa nemusíme pozerať na výsledky druhých. Osobne si myslím, že herne napredujeme a keď to ešte vyladíme, tak by sme to mali zvládnuť,“ dodal pokojným tónom popradský obranca Adam Drgoň.

Fotogaleria