Tipos extraliga

6:5 sn
(1:1, 3:2, 1:2, 0:0)
14. kolo, Číslo zápasu 79 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves

Presilovkovú prestrelku korunovali Tyczynskeho nájazdy. Petgrave: Víťazstvo charakteru

Nitrianski hokejisti zažili na Spiši po desaťdňovej hernej pauze nepríjemné privítanie. Úvodný gól z hokejky Matta Petgrava inkasovali už v pätnástej sekunde a najrýchlejší presný zásah doterajšieho priebehu sezóny predznačil prestrelku, ktorá následne prepukla.

Gólová hojdačka sa preklápala z jednej strany na druhú v závislosti od hernej disciplíny. Nitrania predviedli príkladnú presilovkovú efektivitu, keď využili tri zo štyroch početných výhod. Podobnú zbraň však vložili do rúk aj súperovi a Rysy odpovedali podobným spôsobom. V ich prípade bolo potrebných na tri góly sedem presilových hier.

 „Mali sme to dobre rozohrané, ale bohužiaľ sme si to pokazili vlastnými faulami. Niektoré boli podľa mňa posúdené zle, ale faktom je, že sme si nezaslúžili vyhrať. Súper hral totiž 60 minút a my iba 25 či 30. Sme radi aspoň za bod, ale tak ako som povedal – súperovi sme pomohli zbytočnými vylúčeniami,“ netajil sklamanie z nedisciplinovaného výkonu strelec piateho gólu Corgoňov Samuel Buček. Malou výhovorkou by mohla byť spomínaná dlhšia zápasová prestávka. „V prvej tretine sme neboli vo svojej koži, ale na to sa nedá vyhovárať. Prehrali sme si to tými faulmi. Individuálnych chýb bolo priveľa.“

Pod toto konštatovanie sa podpísal aj brankár David Honzík. „Takéto prestrelky sa hodnotia ťažko. V prvej tretine nemal súper v rovnovážnom stave takmer nič, ale na koňa sme ich posadili vylúčeniami. Nemôžeme ich pustiť dvakrát do situácia troch proti piatim. Bod sa nám máli, ale za to, čo sme tu predviedli, je to ešte dobrá odmena.

To, že utorok nebude tým najlepším dňom nitrianskych hokejistov, naznačilo už prvé striedanie a gól inkasovaný v 15. sekunde. Domáci obranca Matt Petgrave zaskočil Honzíka nenápadnou, plachtiacou strelou.

„V podstate to bola iba taká šťastná strela. Takéto puky zvyknem nahadzovať do rohov klziska, ale tréner mi pred zápasom vravel, aby som strieľal na bránku. Nahodil som to teda smer bránka a nejako to tam padlo,“ rozosmial sa 29-ročný rodák z Toronta. A ako videl túto situáciu brankár Honzík? „Ja som tam videl iba hráča, ktorý „plácol“ do puku a potom mi tam prešli dvaja hráči. Puk som teda vôbec nevidel. Bol to samozrejme smolný začiatok, ale pred nami bol ešte celý zápas.“

Ten sa následne niesol v duchu každý chvíľku, ťahá pílku. Bližšie k zisku troch bodov mali Spišiaci, ktorí viedli ešte na začiatku 53. minúty o dva góly.

„Mali sme veľmi dobrý začiatok, veď každý by chcel viesť už po prvom striedaní. Potom sme však prestali hrať, prišli zbytočné fauly a súper sa dotiahol. V útočnom pásme by sme faulovať nemali a stálo nás to bod navyše. Som však rád, že sme konečne vyhrali aj po predĺžení. Predtým sa nám to totiž nedarilo,“ upozornil strelec dvoch gólov Matej Giľák na predošlé dve sklamania zo zápasov proti Trenčínu a Liptovskému Mikulášu.

„Bolo to víťazstvo charakteru,“ zdôraznil Matt Petgrave. „V posledných predĺženiach sme nemali šťastie, ale o to krajší je tento extra bod. Zaslúžili sme si ho, pretože aj v tých predošlých zápasoch sme hrali dobre, ale nedočkali sme sa zaslúženej odmeny. Teraz našťastie Boh doprial potrebné šťastie výborne chytajúcemu Surákovi.“

O bodovej deľbe napokon rozhodovali až nekonečné samostatné nájazdy, ktorých rozuzlenie priniesol v desiatej sérii Damian Tyczynski. Poľský útočník predviedol kreativitu a premenil až tri zo štyroch nájazdových pokusov. Obe strany mali pritom šancu ukončiť zápas počas presilových hier v nadstavenom čase.

„Tam sa to už hralo z posledných síl a nevyšlo to ani jednej strane. Nájazdy boli veľmi dramatické, ale našťastie máme Damiana a ten ich zvláda výborne,“ odfúkol si Giľák. Po dvoch góloch z riadneho hracieho času sa pokúšal o zavŕšenie hetriku v šiestej sérii nájazdov, no na Honzíka nevyzrel. Druhý dvojgólový strelec Spišiakov Petgrave svoje nájazdové šťastie neskúsil vôbec. „Ja nie som nájazdový typ a dobre, že ma tam tréner neposlal. Nebolo by to nič krásne.“

Šikovné ruky v nájazdoch predviedol naopak nitriansky útočník Róbert Varga. Svoj prvý pokus premenil, druhým opečiatkoval konštrukciu bránky.

Určoval to v podstate tréner. Niektorí sme to skúšali dvakrát, ale potrebný kúsok šťastia navyše mali oni. Nie som teda spokojný,“ poznamenal 26-ročný bratislavský odchovanec, ktorému pôvodne prisúdili aj štvrtý gól Nitry. Ten bol neskôr pripísaný Filipovi Bajtekovi a Vargovi tak pribudla k doterajším jedenástim presným zásahom šiesta asistencia. V doterajších osemnástich zápasoch tak nazbieral už sedemnásť bodov.

„Mne sa hrá v Nitre výborne. Dostal som tu veľa priestoru, hrávam presilové hry a som teda spokojný,“ pochvaľuje si R. Varga návrat do extraligy po dvoch sezónach strávených v prvoligových tímoch Bratislava Capitals a HC Topoľčany. Pôsobenie v SHL hodnotí spätne ako správny krok. „Každý hráč potrebuje hlavne veľa minút na ľade. To som v Bratislave i v Topoľčanoch mal a takmer každý zápas som odohral cez 20 minút. Nabral som psychickú pohodu a tú som si preniesol aj do Nitry. Teší ma, že pokračujem v produktivite z posledných sezón a môžem tak pomôcť tímu.“

Varga už v minulosti okúsil najvyššiu súťaž v dresoch Martina, Nových Zámkov, Banskej Bystrici i Liptovskom Mikuláši. Pôsobenie pod Zoborom vníma ako príležitosť na zisk doposiaľ najväčšieho tímového úspechu.

„Nitra má výborné mužstvo plné mladého talentu. Sú tu však aj skúsení borci ako Mezei, Švarný či Pupák. Sezónu sme rozbehli veľmi dobre, teraz sme dvakrát prehrali so súpermi z nižších poschodí. Tomu by sme sa mali vyvarovať, ale sezóna je dlhá a ja verím, že teraz začneme opäť víťaziť,“ uzavrel 26-ročný útočník Róbert Varga.

Fotogaleria