Tipos extraliga

3:2
(2:1, 1:0, 0:1)
13. kolo, Číslo zápasu 77 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu 3057 divákov
RTVS 2

Šláger okorenili veľká obetavosť Goliana a šľachetné gesto Chovana + VIDEO

Jeden z najlepších zápasov tejto sezóny Tipos Extraligy okorenili okrem dramatického priebehu aj tri momenty, v ktorých sa ukázala obetavosť, veľkodušnosť i odolnosť hokejistov a tímov okolo nich. Diváci na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu tlieskali po stojačky nielen domácemu Andrejovi Golianovi, ale aj hosťujúcemu kapitánovi Michalovi Chovanovi.

Bratislavský Slovan v šlágri kola zdolal po obetavom výkone na domácom ľade HC Košice 3:2. Okrem drámy v pamäti zostane aj moment z 37. min za stavu 3:1 pre domácich. Počas presilovej hry hostí sa Andrej Golian najskôr dvakrát obetavo hodil do tvrdých striel súpera. Slovanisti síce vyhodili puk, ale dvadsaťročný zadák nestihol prestriedať a v bolestiach pokračovať stojac prakticky na jednej nohe v bránení.

Po chvíli získal späť na ľade ležiacu hokejku a tá mu pomáhala podopierať sa. V pokračujúcej presilovke zblokoval obetavým hodením sa na hraciu plochu aj ďalšiu tvrdú strelu a napokon takmer dvojminútový košický tlak ukončil odpálením puku až na druhú stranu. Potom už za mohutného potlesku odkorčuľoval na striedačku a s pomocou zamieril do šatne. Po zápase síce po vlastných, ale vo veľkých bolestiach zamieril na röntgenové vyšetrenie do nemocnice.

„Klobúk dole pred Andrejom. Ukázal veľkú obetavosť a srdce bijúce pre tím. Podľa mňa urobil oveľa viac, ako keby dal gól či predviedol krásnu prihrávku. Takto sa bojuje za mužstvo,“ chválil spoluhráča Samuel Takáč.

Na slovenských štadiónoch sa nestáva často, aby diváci tlieskali aj súperovmu hráčovi. V úvode tretej tretiny sa snažil hosťujúci útočník Allan McPherson presunúť ťažisko hry v obrannom pásme Slovana od jedného mantinelu k druhému, jeho tvrdú prihrávku však domáci hráči vytečovali a puk skončil v hľadisku, kde trafil na schodoch stojaceho malého fanúšika. Našťastie, nešlo o zásah do hlavy. Chlapček bol chvíľu otrasený, z očí mu stekali slzy.

Náladu mu zlepšil hosťujúci kapitán Michal Chovan, ktorý prikorčuľoval k mantinelu a cez plexisklo mu prehodil jednu z náhradných košických hokejok. Aj Chovan si za toto gesto vyslúžil veľký potlesk tribún. Chlapček sa ešte o zopár minút neskôr potešil aj z hrnčeka, puku a trička od domáceho klubu.

„Napadlo mi to behom chvíle. Videl som, že chlapček dostal zásah pukom, tuším do ruky. Plakal, boli pri ňom ošetrovatelia. Chcel som ho potešiť. Dúfam, že mal z hokejky radosť a verím, že bude v poriadku,“ povedal po stretnutí Michal Chovan.

V posledných minútach duelu nastal menší zhon na košickej striedačke. Odrazený puk trafil do hlavy trénera brankárov Marka Milého. Okamžite dostal od jedného z masérov uterák, lekári mu v šatni zašili ranu troma stehmi a s menšími bolesťami hlavy vydal na cestu do Košíc.

„Oceliari“ túžili odísť z Bratislavy aj s bodmi. Cez pozornú obranu Slovana sa však len veľmi ťažko presadzovali. Najmä počas presiloviek sa viackrát priblížili ku gólu, ale v koncovke im chýbala lepšia efektivita.

„Z našej strany to nebol zlý zápas. Škoda, že sme v prvej tretine zopárkrát prepadli, dostali sme góly po našich chybách. Dovolím si tvrdiť, že neskôr sme boli aj lepšie mužstvo, škoda, že sme nevyužili presilovky či iné dobré príležitosti. Bodík by sme si zaslúžili, ale nič sa nedá robiť. Ideme ďalej,“ hodnotil duel Michal Chovan.

V tretej tretine robila Košičanov problémy rozohrávka. Viaceré prihrávky skončili na hokejkách súperov, vďaka čomu viazol prechod do útočného pásma. „Slovan sa viac zameral na obranu, ťažko sa prechádzalo cez červenú čiaru. Dnes sme si stretnutie poriadne oddreli, mrzí preto, že sme aspoň bod nezískali,“ doplnil Michal Chovan, ktorý mal v zápase bilanciu jeden gól, jedna asistencia.

V kabíne Slovana sa po stretnutí skloňovalo slovíčko obetavosť. Tím dohrával duel s piatimi obrancami a vpredu sa točili len ôsmi útočníci. Pre chorobu počas zápasu vypadol zo zostavy Daniel Gachulinec, koleno začalo trápiť Rastislava Gašpara a po obetavých zákrokoch nepokračoval v hre ani Andrej Golian. Napriek zdecimovanému stavu slovanisti bojovali, dreli a predovšetkým blokovaním striel a výborným napádaním nedovolili Košičanom vyrovnať. Aj vďaka tomu sa udržali na čele tabuľky.

„Chvalabohu, že sme dali v prvej tretine tie dva góly a potom v druhej im odskočili na rozdiel dvoch gólov. Potom sa hra kúskovala, mali sme veľa oslabení a v tretej tretine sme chceli predovšetkým ubrániť výsledok. Mali sme toho v závere už dosť, niektorí z nás prakticky neschádzali z ľadu,“ priznal Samuel Takáč.

Bratislavský tím mal košický veľmi dobre prečítaný, prakticky mu nedovolil hrať jeho hru. Vysoké napádanie bolo receptom na „oceliarov“. „Rozobrali sme si všetko dopodrobna na videu. Snažili sme sa mať hokejky na tých správnych miestach,“ poznamenal Samuel Takáč.

Fotogaleria