Tipos extraliga

12. kolo, Číslo zápasu 72 (Základná časť) ZŠ Prešov 903 divákov

Vytočený Bespalov vyzval Belányiho na bitku: Na šašoviny nereagujem (FOTO)

Úvodný zápas sezóny medzi Prešovom a Banskou Bystricou ponúkol atraktívnu deväťgólovú prestrelku, po ktorej sa domáci diváci tešili zásluhou hetriku Bretta Welychku z víťazstva 5:4. O mesiac neskôr sa pod Kalváriou stretli títo súperi opäť, no tentoraz to bola úplne iná pesnička.

Hokejovú krásu nahradila bojovnosť, utešené góly šarvátky. Vyše 900 divákov si muselo na prvý gól počkať až do 35. minúty, keď potrestal svojim prvým gólom v prešovskom drese vylúčenie Dávida Boldižára obranca Erik Rajnoha.

„Sám neviem, ako som skóroval. Dostal som sa do pozície, z ktorej sa dalo už len strieľať. A tak som vystrelil, pousmial sa 23-ročný trenčiansky odchovanec, ktorý prišiel na Šariš pred dvomi týždňami. V tom čase vravel, že začne poctivým plnením úloh a postupne sa možno dostane aj k podpore ofenzívy. „Stále myslím hlavne na obranu. Tréneri ma však poslali aj na presilovku sa prihodia aj takéto veci ako bol tento gól.“

Premiérovou reprezentačnou pozvánkou povzbudený brankár hostí Filip Belányi bol až do Rajnohovej strely perfektný. Ani pri inkasovanom góle neurobil nič zlé. „Pred hlavou mi tam prebehol hráč a Rajnohu som zbadal neskoro. Kým som sa postavil, tak to dobre trafil,“ popísal kľúčový moment zápasu 20-ročný brankár. „Bol to zápas o jednom góle a ten sme dostali my. Stále doháňame stratu a potom je to ťažké. Potrebujeme zlepšiť našu koncovku, pretože nepremieňame priveľa šancí.“

Keď už sa zdalo, že diváci viac gólov neuvidia, prišiel poriadne turbulentný záver. Posledných desať minút naťahovali šarvátky a tie postupne dvíhali tlak v hlave domáceho brankára Nikitu Bespalova. Po jednej z nich vyzval v 57. minúte na diaľku na pästný súboj Belányiho. Ten však sledoval rozčerteného Rusa s pokojom Angličana a ponuku na prvú bitky kariéry nereflektoval.

„Videl som ho, ale čo mám povedať na to, keď tam šaškuje? Ak by som sa išiel biť, tak by to bola veľká hlúposť. Ja som sa nikdy v kariére nepobil a nie je to môj cieľ. Videli ste, že napokon oslabil svoj tím a pomohlo nám to streliť gól. Bohužiaľ sme to nevyužili ešte lepšie,“ povzdychol si Belányi.

Desaťminútový osobný trest ešte Bespalova mrzieť nemusel. Krátko po ňom totiž odvolali hostia brankára a navrátilec po zranení Aurel Nauš zvýšil na rozdiel dvoch gólov. Osemdesiat sekúnd pred koncom tretej tretiny však došlo k ďalšej mele a po tej sa už musel natlakovaný Nikita pobrať pod sprchy. Do bránky zamieril vychladnutý Roman Petrík a ten inkasoval gól už po 43 sekundách.

„Našťastie sme to už udržali,“ poznamenal s očividnou úľavou Rajnoha. Bitku dvoch brankárov by si pozrel, ale... „Bolo to trochu zbytočné. Záver sa zbytočne naťahoval a teraz sú z toho zbytočné problémy. Nikita mal nárok vypeniť, pretože pred jeho bránkou bolo veľa osobných súbojov. Jeho vylúčenie dostalo Romana do nepríjemnej situácie, ale zvládol to veľmi dobre.“

Naznačenými problémami je možný dodatočný trest pre Bespalova. Jasná jednotka Prešova po zápase tušila, že odobratie registračného preukazu zaváňa trestom a aj preto nemala chuť na žiadosti novinárov o rozhovor. Svoju frustráciu radšej ventiloval ruský brankár šliapaním do pedálov na stacionárnom bicykli. Pre „koňarov“ je však teraz podstatné hlavne to, že získali do tabuľky tri body.

„Je to tak, bol to veľmi ťažký zápas. Boli sme však výborne pripravení. V prvej a druhej tretine nás prestrieľali a možno mali miestami navyše. Vyhrali sme to však obrovskou bojovnosťou a túžbou,“ zdôraznil Erik Rajnoha. V čase svojho príchodu do Prešova boli hráči nováčika na dne tabuľky a nenachádzali recept na víťazstvá. Teraz ich získali tri v rade a v priebežnom poradí sa vyhupli na deviatu priečku. Nálada je zrazu diametrálne odlišná. „Vidím to v šatni, že chlapci chodia na tréningy úplne inak naladení. Vrátili sa sem úsmevy a každého to teraz baví viac. Je to super a poďme ďalej víťaziť. Dovolím si povedať, že už od domácej prehry so Slovanom hrá tím príkladne bojovne a tieto výsledky sme si zaslúžili.“

Fotogaleria