Tipos extraliga

8. kolo, Číslo zápasu 43 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves 1000 divákov

Prvý a hneď víťazný. Česánek je v siedmom nebi, Starosta hľadá cestu z krízy

Výsledok zápasu medzi Spišskou Novou Vsou a Trenčínom potvrdil doterajšie sezónne trendy. Zatiaľ čo nováčik súťaže je v domácom prostredí silný a ťaží z výdatnej podpory fanúšikov, Dukla je vonku tragická.

„Vonku sme ešte nebodovali a aj teraz to bol z našej strany veľmi zlý zápas. Robili sme veľa chýb a bolo tam veľa nepresností. Po šiestich minútach sme prehrávali 1:2, šťastným gólom sme sa potom vrátili do hry, ale v tretej tretine súper vytrestal naše chyby. Bolo ich priveľa,“ povzdychol si najskúsenejší hráč Trenčína Tomáš Starosta.

Predovšetkým v stretnutiach na klziskách súperov stráca Dukla iskru a výsledkom je päť prehier pri skóre 8:21. „Opäť sme urobili veľmi veľa chýb, ktoré sa postupne kopili. V tretej tretine to vyvrcholilo. Striedame lepšie a horšie fázy a nedokážeme odohrať 60 „kvalitných minút,“ zamyslel sa krídelník Jakub Minárik. Aj on sám dobre vie, že doterajších šesť získaných bodov je jednoducho veľmi málo. „Každý zápas v tejto lige je vyrovnaný, ale teraz sme dolu a potrebujeme sa z toho dostať.“

Štyridaťročný Starosta už zažil podobných kríz vo svojej kariére veľa. Flintu do žita nehádže, no vážnosť situácie chápe veľmi dobre. „Hráme zle. Nedokážeme odohrať 60 dobrých minút a doplácame na fauly a hluché minúty. Dostávame sa do kŕča a potom to nejde. Sme dole, ale musíme si pomôcť sami. Musíme urobiť niečo – teraz však nevieme čo – aby sme sa opäť dvihli. Musíme si však pomáhať a nerobiť také hlúpe chyby.“

Vojakov frustrujú opakujúce sa problémy, na ktorých odstránení zatiaľ pracujú márne. Odohrali sme dobré zápasy v Prešove i v Zámkoch. V tretích tretinách však prichádza kŕč a dostávame sa do manka. Potom to musíme otvárať, riskovať a dostávame góly. Verím však, že sa pozbierame a príde víťazstvo, ktoré nás nakopne,“ zaželal si Tomáš Starosta.

Oveľa spokojnejšie slová zneli zo šatne Rysov. Tí vyhrali doma tri zo štyroch zápasov a tak ako sa čakalo, v úvode sezóny ťažia z nováčikovského boomu a silnej diváckej priazne.

„Fanúšikovia boli výborní a v takej fantastickej atmosfére sa hrá parádne,“ pochvaľuje si obranca Boris Česánek, ktorý pomohol k triumfu nad Trenčínom prvým extraligovým gólom kariéry. Ten bol navyše víťazným. „Videl som tam voľný priestor a tak som to skúsil. Určite ma to teší a teraz sa asi nevyhnem povinnej platbe. Urobím tak však rád, veď gól som zatiaľ strelil iba počas vlaňajšej prípravy.“

Spišiaci inkasovali prvý gól z hokejky Minárika už v 110. sekunde, no v druhej tretine dvomi gólmi otočili a súpera definitívne položili na lopatky tromi presnými zásahmi v tretej časti.

„Tri body sú doma, fanúšikovia sú spokojní a spokojní sme teda aj my. Verím, že nám to pozdvihne sebavedomie a prídu ďalšie víťazstvá,“ pousmial sa obranca Matúš Chovan, na ktorého nadviazal Česánek. „Sme veľmi radi. Bol to totiž náročný zápas. Chlapci však bodovali a som rád, že sme to dotiahli do víťazného konca. Rozhodla pozorná hra v obrane a z nej sme sa snažili vyrážať do rýchlych protiútokov.“

Pozorná obrana je celkovo základným faktorom úspechu Spišiakov. V ôsmich dueloch inkasovali iba 20 gólov a to je najmenej v celej Tipos extralige.

„Je to potešiteľný fakt a verím, že v tomto vytrváme. Určite sa snažíme dobre brániť a na tom je založený náš systém. Iste, chceme ešte pridať aj v útoku, ale základom je góly neinkasovať,“ dodal na záver Matúš Chovan.

 

Fotogaleria