Tipos extraliga

2:1
(0:0, 1:0, 1:1)
6. kolo, Číslo zápasu 33 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1583 divákov

Chovan rozhodol, musí však viac počúvať syna (FOTO)

Obnovené derby dvoch krajských miest východu po vyše dvoch desaťročiach ponúklo hernú i streleckú prevahu Košíc, hosťujúci Prešovčania však živili šancu na bodový zisk až do samotného záveru. Šarišanov držali v hre skvelý brankár Nikita Bespalov, ale aj strelecká nemohúcnosť a záverečná nedisciplinovanosť domáceho tímu.

„Tešíme sa z víťazstva, ale mohlo byť oveľa výraznejšie,“ zdôraznil strelec prvého gólu zápasu Marek Slovák. „Mali sme to rozhodnúť skôr. Takto sme si to v závere zdramatizovali vylúčeniami, ale celkovo sme boli korčuliarsky aktívnejší, mali sme viac striel i šancí. Chýbali tomu iba góly.“

Spoločne so Slovákom sa na domácej strane presadil iba kapitán Michal Chovan. Za stavu 2:1 mal neskôr ešte jednu obrovskú šancu, no počas brejku dvoch proti jednému zvolil nesebecké riešenie v podobe spätnej prihrávky Pavlovi Klhůfkovi. Ten Bespalova neprekonal a dráma tak pokračovala.

„Asi musím viac poslúchať syna. Čo mi hovoríš doma?“ obzrel sa 33-ročný útočník na synčeka, ktorého držal počas pozápasového rozhovoru na rukách. „Že máš strieľať,“ odvetil pohotovo junior. „Je to asi tak, možno som mohol ísť sám, ale od začiatku som bol rozhodnutý, že  mu prihrám. Bohužiaľ to nevyšlo.“

Košičania mali celozápasovú hernú prevahu a na strely vyhrali presvedčivo 43:22. V závere stretnutia sa im však vrátila nočná mora v podobe nedisciplinovanosti. Vylúčenie Allana McPhersona potrestal kapitán hostí Marek Zagrapan a ďalšie dva tresty dostali Oceliarov pod tlak. Z toho však napokon vykľučkovali zásluhou obetavej hry a výborného brankára Andreja Košarišťana.

„Mrzí nás prvý gól, ale v zápase sme sa držali až do konca. Mali sme tam pekné šance a také musíme premieňať. Určite sme mohli aj zabodovať, ale jeden gól je jednoducho málo,“ povzdychol si Zagrapan.

Aj podľa trénera HC Grotto Ernesta Bokroša nevyužili Prešovčania solídnu šancu na bodový zisk. „Táto prehra ma veľmi mrzí už len za hráčov. Stanovili sme si určitú organizáciu hry, ktorú veľmi dobre plnili. Košice boli častejšie s pukom u nás v tretine, ale účel svätí prostriedky. Nám sa darilo eliminovať košickú hru a o to viac ma mrzí, že sme dostali dva góly z oslabení, resp. tesne po nich. Náš dlhodobý problém je, že dávame málo gólov a máme aj málo šancí. V útoku sa musíme zlepšiť. Dnešok ma mrzí, lebo aspoň bod si hráči zaslúžili."

Vyriešiť problém so skórovaním nebude jednoduché. Potentný Brett Welychka bude chýbať dlhodobo a náhradu Šarišania nemajú. „Našim problémom bohužiaľ nie je strelecké sebavedomie, ale chýbajúca strelecká kvalita. Potrebovali by sme jej viac. Na trhu toho momentálne veľa nie je a ak by mal niekto prísť, musela by to byť reálna posila," podotkol Bokroš.

Isté je, že Prešovčania góly potrebujú. V doterajšom priebehu súťaže ich strelili iba trinásť, pričom päť z nich strelili v prvom kole zásluhou štvorgólového výkonu Welychku. Grotto spadlo po prehre v Steel aréne na poslednú priečku tabuľky a túto pozíciu nechce nikto.

„Bolo to iba šieste kolo, ale nie je to príjemný pohľad. Musíme pozerať dopredu. V nedeľu máme doma Zvolen a vieme, že každý môže zdolať každého. Verím preto, že proti majstrovi zabodujeme naplno," zaželal si prešovský kapitán Zagrapan.

Z najhoršieho vonku sú už po zlom štarte do sezóny Oceliari. Tri domáce víťazstvá ich posunuli do prvej šestky a sebavedomie tímu tak poriadne povyrástlo.

„Určite nám to pomôže. Začiatok sezóny nebol dobrý, ale teraz máme víťaznú sériu a zlepšila sa aj hra. Proti Prešovu to bol ťažký zápas a nepremenili sme viac šancí ako oni. Chýbal kúsok šťastia. Pomohli nám aj diváci, ktorých bolo viac a bolo ich počuť. Potom sa hrá úplne inak,“ poznamenal kapitán Michal Chovan.

Pre brankára Andreja Košarišťana išlo o zápas nepríjemný na psychiku. Hostia strieľali málo, no ak sa do šancí dostali, boli nebezpeční. „Bol to naozaj ťažký zápas a som rád, že sme ho zvládli. Odviedli sme veľmi dobrú robotu a od úvodu sme ich nepúšťali do šancí. Oni čakali na protiútoky a odrazené puky, ale hrali sme zodpovedne. Stačili teda aj dva góly,“ odfúkol si strážca košickej svätyne. Komplikovanú cestu za víťazstvom pripísal aj výbornému výkonu svojho náprotivka. „Musím vysloviť rešpekt aj ich brankárovi, naozaj ich podržal a chalani si na ňom vylámali zuby. Síce sme ich točili, ale ak to brankár zavrie, tak niet cesty dnu.“

Tabuľková situácia Košíc vyzerá po piatku oveľa priaznivejšie, no v tejto fáze sezóny sa mení z kola na kolo.

„Tabuľka sa podľa mňa začne kryštalizovať až okolo novembra a decembra. Teraz majú všetci plno síl a je to o tom, kto je v zápase trpezlivejší. Verím, že dokážeme zlepšiť koncovku a pribúdať budú ďalšie víťazstvá. Musíme to zjednodušiť, pretože si to zbytočne dávame do prázdnej bránky,“ dodal Marek Slovák.

 

Fotogaleria