Slovenská hokejová liga

2:5
(0:2, 1:0, 1:3)
Stav série: 0:4 4. kolo, Číslo zápasu 764 (Play-Off Štvrťfinále) ZŠ Humenné

Chudého misia za piatym prvenstvom. Prvý krok vo veľkom štýle (FOTO)

Základná časť Slovenskej hokejovej ligy sľubovala viaceré štvrťfinálové drámy, no opak bol pravdou. Všetci štyria semifinalisti postúpili v najkratšom možnom čase a o miestenku vo finále tak zabojujú Žilina, Martin, Spišská Nová Ves a Dubnica. Najviac prekvapil hladký postup Dubničanov, ktorí vyradili tabuľkovo vyššie postavené Topoľčany. Takto ľahké to však nemali mať ani Martinčania.

Hokejisti z Turca boli v pozícii druhého tímu základnej časti v sérii proti Humennému favoritom, no zo strany posilneného súpera sa očakával silnejší odpor. „Rytieri“ však prešli štvrťfinálovým kolom s priemerom jedného inkasovaného gólu na zápas a v pokoji sa tak môžu pripravovať na očakávané semifinále proti Spišiakom. Sériu sme si zhodnotili s magnetom na prvoligové úspechy – trénerom Miroslavom Chudým. K prvenstvám v tejto súťaži v minulosti priviedol Nové Zámky, Detvu a hneď dvakrát Michalovce.

Pán Chudý, hovorí sa, že posledný krok býva najťažší. Postup cez Humenné ste však spečatili s gráciou a bez väčších stresov. Ako ste vnímali túto sériu?

Výsledkovo to možno vyzerá ľahko, ale ľahká séria to určite nebola. Zvládli sme to však veľmi dobre a hru sme mali pod kontrolou. Skomplikovali sme si to niektorými vecami, ale celkovo sme boli počas celej sérii na koni. Ani raz sme v nej neprehrávali a dobre sme si to teda strážili. Z tohto pohľadu som spokojný.

V štyroch zápasoch ste inkasovali iba štyri góly. Rozhodla teda práca v defenzíve?

Áno, vzadu sme hrali dobre a keď sme to potrebovali, podržal nás brankár Bernát. Hlavne v druhom zápase nám veľmi pomohol, pretože to bol zápas, v ktorom podalo Humenné najlepší výkon. Tam sa asi lámal chlieb a v tom zápase sme mali aj šťastie. Stále je čo zlepšovať, ale zvládli sme to k spokojnosti a teraz sa to pokúsime ešte vylepšiť.

Počas dvoch zápasov v Humennom ste prišli o zranených útočníkov Františka Poliačka a Michala Murčeka. Ako to s nimi vyzerá?

Sú to zranenia, ktoré si vyžiadajú svoj čas a aj preto je dobré, že sme to ukončili na štyri zápasy. Máme tak čas na doliečenie. Nie je to príjemné. Verím, že do poriadku sa dá aj Rasťo Špirko. V prípade Murčeka ide o zranenie tváre a sánky. Išiel na vyšetrenie do nemocnice a uvidíme. Ja samozrejme verím, že oni dvaja i Poliaček sa vrátia. Je to náš prvý útok a takýto hráči by chýbali každému. V play-off mali navyše dobrú formu.

V semifinále vás čaká Spišská Nová Ves a finálovými ambíciami sa prezentujú obe strany. Môžeme sa tešiť na sériu ako bič?

Áno, karty sú jasne dané a obaja chcú do finále. Postúpiť však môže iba jeden. Bude to veľmi zaujímavá séria. Spišská má kvalitne vyskladané mužstvo a aj v závere základnej časti ukázali progres. Bili sme sa o druhé miesto v základnej časti a teraz sa pobijeme o finále. Určite to bude vyrovnaná séria a našou výhodou je to, že prípadný siedmy zápas by sa hral u nás. Teraz si však želám hlavne zdravie pre celý tím.

Hovorili sme o vašej defenzíve, Spišiaci sú však na tom podobne. Brankár Marcel Melicherčík dokonca neinkasoval gól v troch zápasoch série proti Leviciam. Bude to teda defenzívne ladená séria?

Play-off sa nehrá na krásu a nebude to hurá hokej. Určite sa bude hrať do plných obrán, ale obe mužstvá sú skladané útočne a sám som teda zvedavý, do kedy vydržia dodržiavať obrannú ulitu. Možno sa to náhle otvorí a góly sa rozsypú. Uvidíme, ale myslím si, že pre divákov pri počítačoch to bude atraktívna séria. Nech postúpi lepší.

V prvej lige ste priviedli k prvenstvám Nové Zámky, Detvu a dvakrát Michalovce. Verejnosť vás teda vníma ako experta na úspech v tejto súťaži. Cítite šancu na obohatenie tejto krásnej zbierky?

Ja sa za nejakého mága nepovažujem. Mal som možno šťastie a bol som v správny čas na správnom mieste. Viackrát. Ja to však nepreceňujem, ani nepodceňujem. Tréner bez hráčov je nič a toto je tímový šport. Verím, že sme pripravení dobre a budeme bojovať do konca.

Má tento martinský tím niečo spoločné s mužstvami,  ktoré ste doviedli k prvenstvám v SHL?

Tu je trochu rozdiel, pretože napríklad v Zámkoch sme si skladali mužstvo od úvodu na postup. To isté bolo v Michalovciach. Tu som prišiel iba pred mesiacom a tím bol hotový. Niektoré veci som ovplyvniť mohol, iné nie. Našiel som tu však pracovitých chlapcov a ja som sa s týmto mužstvom stotožnil. Niektoré veci neovplyvním, ale nehľadám žiadne výhovorky. Musíme pokračovať v poctivej práci a uvidíme, čo z toho bude.

Fotogaleria