Slovenská hokejová liga

29. kolo, Číslo zápasu 642 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves

Češík prináša na Spiš jednoduchý recept na úspech

Ambiciózna Spišská Nová Ves nepoľavuje v zbrojení a s blížiacim sa play-off pokračuje v získavaní nositeľov skúseností. Po obrancovi Petrovi Ordzovenskom angažoval klub spred brány Slovenského raja skutočný magnet na tituly – útočníka Mateja Češíka.

Tridsaťdvaročný Banskobystričan je v extraligovej histórii zapísaný ako šesťnásobný majster Slovenska, no v drese materského klubu triumfoval dvakrát aj v prvej lige. Na Spiši by tak mohol dosiahnuť zaujímavý postupový hetrik.

To je ešte veľmi ďaleko a pred nami je veľa roboty. Ciele sú však vysoké a urobíme všetko preto, aby sme vrátili Spišskú Novú Ves na extraligovú mapu. Trénerov máme skúsených, tím kvalitný. Silná je však aj konkurencia a je teda iba na nás, ako to zvládneme,“ hovorí muž, ktorý má recept na úspech v malíčku. „V tomto smere chlapcom radiť nemusím, ale ak by sa pýtali na tajomstvo získavania titulov, tak odpoveď je jednoduchá – chce to vyhrať posledný zápas sezóny.“

K Hornádu sa Češík presunul od Laborca. Sezónu totiž štartoval v extraligových Michalovciach, kde však v 24 zápasoch nezaknihoval ani jediný kanadský bod. Štatistiky mohli vyzerať aj priaznivejšie, no to by musel zalobovať u rozhodcov v štýle Petra Lešku.

„Nejako som nad tým nerozmýšľal a podľa mňa som ten bod mal. Možno aj viac,“ usmieva sa útočník známy poctivou prácou v defenzíve a úspešnosťou na vhadzovaniach. „Niekoľko asistencií mi tam pripísať mohli, ale ja som si body nikdy nevyplakával. To pre mňa nie je dôležité. Podstatné sú víťazstvá a body tímu.“

Nechýbalo veľa a svoj gólový účet sezóny si mohol otvoriť hneď vo svojom prvom vystúpení v drese Spišskej Novej Vsi. V druhej tretine sa ocitol zoči-voči brankárovi Levíc Erikovi Kompasovi.

„Samého ma tam prekvapilo, ako som sa dostal pred bránku a mal som to tam prepasírovať. To bola moja chyba, že som nestrelil gól,“ pokračuje ostrieľaný útočník, ktorý odohral svoj prvý súťažný zápas v tomto roku. „Z mojej strany to bol taký ťažší rozbeh. S tímom som dlhší čas netrénoval a potrebujem sa do toho opäť dostať. V zápase bolo veľa presiloviek, ale do rytmu som sa dostával aspoň v oslabeniach. Som však veľmi rád, že sme vyhrali a to mi premiéru rozhodne spríjemnilo.“

Spišiaci prehrávali s Levicami 0:2 i 1:3. Pomohli si však troma využitými presilovými hrami a bodovo sa dotiahli na druhý Martin.

„Každý obrat je veľmi cenný a schopnosť otočiť zápas, v ktorom sme dvakrát prehrávali o dva góly, je pred play-off cenným ukazovateľom,“ upozorňuje defenzívne ladený útočník.

Jeho tradičné číslo 22 oblieka na Spiši Lukáš Hvila a na ľad preto vykorčuľoval s trinástkou na chrbte. „Hvilka je tu oporou a ani by mi nenapadlo pýtať si od neho číslo. Dali mi na výber z viacerých voľných čísel a voľba padla na trinástku. Verím, že bude šťastná a pôjdeme čo najďalej,“ dodáva Matej Češík.

Fotogaleria