Tipos extraliga

27. kolo, Číslo zápasu 161 (Základná časť) Ice rink Miskolc, HUN

Košičanov nabudili škaredé slová, Allisona rozladila pasivita tímu

KOŠICE - Košickí hokejisti svoju trojzápasovú sériu prehier ukončili, maďarský Miškovec ju naopak zavŕšil. V klasickom „hojdačkovom“ zápase 27. kola sa skóre prelievalo a vývoj hry sa menil každou tretinou. 

V tej prvej sa ujali domáci vedenia gólom Roba Flicka v presilovke v tretej minúte, no Martin Belluš a Žiga Pavlin otočili skóre ešte pred odchodom do kabín. Z nich sa vrátili svižnejším krokom domáci. Dvomi gólmi vyhnali z bránky Jakuba Sedláčka a Dominika Riečického v nej privítali presilovkovou dorážkou Nikandrosza Galanisza. 

„V šatni potom padli aj škaredé slová, ale hlavne sme sa hecovali. Vraveli sme si, že si musíme veriť a máme na to, aby sme to otočili. Liga je veľmi vyrovnaná a vyhrať môže každý s každým. My však môžeme uspieť iba prístupom z tretej tretiny a tento zápas to opäť potvrdil,“ vyslovil sa košický kapitán Michal Chovan. 

„Oceliari“ v tretej dvadsaťminútovke zaradili vyšší rýchlostný stupeň a skóre dokonale otočili. O víťazný gól sa postaral v 55. minúte práve bodový líder Košíc. „Nevyzeralo to dobre, ale predviedli sme výbornú tretiu tretinu. Takto musíme hrať. Do každého súboja sme išli naplno a potom prišli aj góly. Chceli sme ukončiť sériu prehier a to sa našťastie podarilo.“

Michal Chovan pri zakončení v zápase Košíc s DVTK Jegesmedvék. Zdroj: Jäzva

Triumf po troch prehrách je podľa trénera Jana Šťastného dôležitý z pohľadu tabuľky, no hlavne pre psychické rozloženie tímu.

„Sme v inej situácii ako v predošlých rokoch, ale stále sú to Košice a sami sa dávame pod tlak tým, že chceme konkurovať najlepším. Ani v posledných zápasoch sme nehrali zle, ale nemali sme šťastie a štvrtá prehra v rade by už bola naozaj nepríjemná. Bolo by to ťažké pre celý tím a som preto rád, že sme to ubojovali a zastavili sme tú sériu,“ odfúkol si 40-ročný český tréner. 

Samotný zápas sa podľa neho odvíjal vo výkonnostných vlnách. „Prvú tretinu sme odohrali výborne a viedli sme. Po prestávke sme však z nepochopiteľných dôvodov prestali hrať a súper ukázal svoju silu. Pred treťou tretinou sme si povedali, že tam musíme nechať všetko a od prvého striedania sme boli plní energie. Stiahli sme to na tri päťky a postupne sme to otočili. Opäť sa ukázal úžasný charakter tímu a som veľmi rád, že sme to zvládli. Ak by sme totiž prehrali štvrtý zápas v rade, tak by to nebolo dobré pre psychiku tímu.“ 

Košičania zdolali súpera spoza južných hraníc aj vo štvrtom vzájomnom súboji sezóny a proti DVTK získali jedenásť z dvanástich bodov.

„Nedá sa povedať, že by to bol náš obľúbený súper,“ zareagoval tréner Šťastný na pozitívnu bilanciu proti „ľadovým medveďom“. „Hlavne v minulosti sa nám proti maďarským súperom nedarilo. Pravdou je, že som si vlani z pozície manažéra hru DVTK naštudoval a tento rok sme v týchto zápasoch niektoré veci zmenili. Hráme trochu iný hokej a zatiaľ to vychádza. Je to však zdatný súper, ktorého sme napríklad doma zdolali až po nájazdoch. Určite ma však teší, že sme vyhrali obe stretnutia na ľade Miškovca.“

Útočník Miškovca Rob Flick prekonal Jakuba Sedláčeka v bránke oceliarov. Zdroj: Jäzva

Zatiaľ čo na košickej strane zavládla po víťaznom obrate veľká spokojnosť, tréner Miškovca Dave Allison netajil rozladenie zo straty nádejne rozohraného zápasu.

„V druhej tretine sme začali hrať veľmi dobre a dostali sme sa do vedenia 4:2. Namiesto dokončenia práce sme však potom prestali hrať. Nenadviazali sme na skvelú druhú tretinu a začali sme byť pasívni. Skladám kredit súperovi, ktorý zabojoval a dokonale využil naše poľavenie,“ povzdychol si Allison a na margo tretej prehry v rade doplnil. „Som sklamaný, pretože sme chceli dať bodku za nevydareným obdobím, ale tento zápas napokon iba zvýraznil naše bolesti. Musíme sa z toho poučiť a nerobiť také chyby. Pracujeme na tom v tréningoch, ale v zápase potrebujeme dokázať dokončiť prácu.“

Fotogaleria