Tipos extraliga

44. kolo, Číslo zápasu 260 (Základná časť) ZŠ Michalovce

So slávnym bratom súťažil vo všetkom, po prvých góloch si vzal Lehtonena do parády Mašlonka

Michalovská Dukla pokračuje vo víťaznom marše. Triumf 5:1 nad Miškovcom bol už dvanástym v rade a v roku 2021 nebodovali iba v jedinom z dvadsiatich extraligových duelov.

„Držíme sa na víťaznej vlne a tým pádom sme sebavedomejší a všetko ide ľahšie,“ pochvaľuje si útočník Marek Mašlonka.

V súboji proti jedenástemu tímu tabuľky otvoril skóre už v piatej minúte Jakub Suja a viac už v pohode hrajúce mužstvo nepotrebovalo. Zverenci Tomeka Valtonena boli opäť na koni a v úvode druhej tretiny im stačila minúta a už to bolo 3:0.

„Prvý gól vždy pomôže a hralo sa nám po ňom lepšie. Keď sme potom pridali rýchle góly v druhej tretine, hrali sme už s veľkou istotou a mali sme to vo svojej réžii,“ pokračuje Mašlonka, ktorý obohatil svoje bodové konto o gól a asistenciu. 34-ročný krídelník tak ukončil dlhé strelecké čakanie, ktoré trvalo od prvého kola. Od zápasu proti Slovanu čakal na svoj druhý gól sezóny dlhých 37 zápasov.

Vôbec prvé dva presné zásahy v slovenskej Tipos extralige oslávil fínsky útočník Matias Lehtonen.

Oba góly boli v podstate do prázdnej bránky a boli teda z kategórie ľahkých. Pri tom prvom ma krásne našiel Gali (Peter Galamboš, pozn. red.) a to sa už nedalo nepremeniť,“ usmieva sa 25-ročný rodák z Turku. „Mali sme výborný úvod a vyšiel nám aj štart do druhej tretiny. Potom sme však začali zbytočne strácať puky a súper sa dostal do hry. Našťastie sme sa v tretej časti vrátili ku svojej hre a s prehľadom sme si to postrážili.“

„Líšky“ tak s prehľadom skompletizovali víťazný tucet a v tabuľke sú už plece pri pleci s vedúcim Popradom.

Poviem pravdu, takúto víťaznú sériu som ešte nezažil. Hrať v tomto tíme je radosť. V šatni vládne výborný tímový duch a hokejom sa teraz vyložene bavíme,“ pochvaľuje si Lehtonen, na ktorého nadväzuje Mašlonka. „V decembri sme boli na hranici predkola o play-off a keby mi vtedy niekto povedal, že budeme bojovať o prvé miesto, tak by som mu ani neveril. Zomkli sme sa však ako tím a to je krásne. To nás vystrelilo až hore. My sa však na tú sériu vôbec nepozeráme a nezväzuje nám to ruky. Ideme od zápasu k zápasu a snažíme sa vyhrávať. Každý hráč vie, čo má robiť a každý je namotivovaný. Vychádza nám to a sme za to šťastní. Bodaj by sme však túto sériu natiahli ešte viac.“

Dobre naladený michalovský pokladník upriamil svoju pozápasovú pozornosť na svojho nového fínskeho spoluhráča. Matias Lehtonen potreboval na prvé góly s líškou na hrudi šesť zápasov, proti Miškovcu však skóroval hneď dvakrát.

„Skasíroval som ho hneď po príchode a teraz si ho vezmem do parády opäť,“ smeje sa Mašlonka. „V play-off sa však hodí každý hráč vo forme a som preto rád, že sa už chytil aj strelecky. Chytil som sa aj ja a momentálne je to teda veľmi pozitívne.“

Odchovanec TPS Turku zamieril na Zemplín z fínskeho TUTO Hockey, v ktorom hosťoval z Tappary Tampere.

„O slovenskej extralige som počul samé dobré veci a nemal som teda dôvod odmietnuť michalovskú ponuku. Komunikoval som s trénerom Valtonenom a výborné referencie mi dodal Antti Erkinjuntti, s ktorým sme hrávali v Tappare. Pekné veci mi hovorilo klube i krajine. Musím povedať, že neklamal a cítim sa tu veľmi dobre,“ pochvaľuje si 25-ročný útočník, ktorého priezvisko vyvoláva spojitosť s obrancom Toronta Maple Leafs. Nejde pritom iba o zhodu priezvisk, slávnejší Mikko je totiž jeho starším bratom.

„S Mikkom sme od malička súťažili vo všetkom, čo sme robili. V hokeji, ale aj vo futbale a v iných športoch. Som samozrejme rád, že to dotiahol až do NHL a držím mu palce. Máme veľmi blízky vzťah a sme samozrejme v stálom kontakte. Sledujem jeho zápasy a držím mu palce,“ dodáva michalovský útočník Matias Lehtonen.

Fotogaleria