Tipos extraliga

3:4
(0:4, 2:0, 1:0)
43. kolo, Číslo zápasu 256 (Základná časť) ZŠ Detva RTVS 2

Slovanu pomohlo aj ukončenie série bez gólu v presilovkách, Detva poriadne hrýzla

Jednou z príčin štvorzápasovej série prehier Slovana Bratislava na domácom ľade bolo aj nevyužívanie presilových hier. V Detve zvládol dve už v prvej tretine a radoval sa z výhry. Vo februári bola hra v početnej výhode jedna zo slabín ašpiranta na majstrovský titul.

V ôsmich februárových stretnutiach v Tipos extralige dokázali slovanisti streliť góly v presilovkách len vo dvoch. Počas druhého mesiaca roka mali k dispozícii celkovo k dispozícii 39 presilových hier, z ktorých využili len štyri. Dvakrát sa presadili proti Novým Zámkom a dvakrát proti Detve. Presilovkové zásahy Martina Štajnocha a Michaela Brodzinského delilo 24 neúspešných početných výhod.

„Viac sme začali strieľať na bránku a konečne nám to začalo aj padať,“ stroho poznamenal k prerušeniu negatívnej série pre RTVS tréner Slovana Róbert Döme. Belasí majú v tomto ročníku zatiaľ siedmu presilovku v súťaži, zo 190 výhod využili 31 (16,32 %). Negatívne vyznieva aj ich hra piatich proti trom, z dvadsiatich možností premenili na gól len dve (10 %).

Aj vďaka dvom úspešným presilovkám dokázal Slovan druhýkrát v sezóne streliť v jednej tretine štyri góly a po prvých dvadsiatich minútach vyhrával 4:0. V ďalšom priebehu hry sa snažil predovšetkým brániť vedenie, domáci navyše pridali a len vďaka viacerým zákrokom Kristersa Gudlevskisa mohli odchádzať spod Poľany s troma bodmi. Kým v prvej tretine ohrozili bránku „medveďov“ šestnásťkrát, v ďalších dvoch už len osemkrát, v každej dvadsaťminútovke po štyri razy. Detva mala v prvej časti osem striel, v ďalších dvoch 36, ale vyrovnať nedokázala.

„Po výbornom začiatku sa všetko od druhej tretiny otočilo. Detve sa hralo lepšie ako nám. Bojovali sme, hádzali sme sa do striel, veľmi sme chceli konečne po nevydarenej domácej sérii uspieť. Domáci si zaslúžia absolutórium za zníženie na 3:4. Bodaj by sme v budúcnosti hrali celých šesťdesiat minút tak ako teraz prvých dvadsať. Je to v nás musíme hrať celý zápas a nie iba jeho časť,“ povedal po stretnutí obranca Patrik Maier, ktorý si spoluhráčmi skomplikovali zápas vylúčeniami. Na konci duelu to bolo otvorené a slovanisti sa radovali z tesného víťazstva.

Prvá tretina bola zo strany Detvy katastrofálna. Od druhej však zverenci Ernesta Bokroša ukázali, v čom tkvie ich sila a napokon boli blízko k druhému obratu výsledku zo stavu 0:4. Čo zvládli v Liptovskom Mikuláši, to sa im už proti skúsenejšiemu a kvalitnejšiemu súperovi nepodarilo, aj keď k vyrovnaniu boli blízko. Po skončení duelu Detvania ľutovali, že nezískali aspoň bod. „Nezačali sme absolútne dobre, hrali sme nedisciplinovane, mali veľa vylúčených. Od druhej tretiny sa to otočilo, zvýšili sme pohyb, dali góly. Snažili sme sa jednoducho tlačiť do predbránkového priestoru a mať čím viac striel,“ povedal obranca Daniel Gachulinec.

Jedno z príjemných prekvapení ročníka poslal súperom hrou počas záverečných štyridsiatich minút jasný odkaz, že vo vyvrcholení sezóny sa na jeho ľade nebude hrať vôbec jednoducho. Ak pôjdu Detvania na dno síl, budú bojovať a budú predovšetkým efektívni, v súťaži nepovedali posledné slovo. Prvotným cieľom mužstva je pokúsiť sa dostať do prvej šestky a vyhnúť sa predkolu play-off. Po 43. kole sa situácia okolo 6. priečky zdramatizovala, 70-bodová Detva stráca na piatu Nitru tri body, pred siedmym Trenčínom má náskok jedného a pred ôsmymi Košicami piatich bodov. V hre je ešte dokopy 21 bodov.

„Stále máme umiestnenie do 6. priečky, okolo ktorej sa motáme, vo vlastných rukách. Škoda, že sme proti Slovanu nezískali napokon aspoň bod. Za dve tretiny by sme si ho aj zaslúžili,“ uviedol tréner Ernest Bokroš.

Fotogaleria