Tipos extraliga

39. kolo, Číslo zápasu 234 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu

Banská Bystrica je podľa rytiera fair play Vašaša sebavedomejšia ako v úvode ročníka

Krídelník Banskej Bystrice Filip Vašaš sa zaradil medzi rytierov fair play na ľadových plochách. Napriek dôležitým momentom odvolal v prvej tretine stretnutia Tipos extraligy na ľade Slovana Bratislava vylúčenie Nerijusa Ališauskasa. Odmenou mu bola radosť z gólu a po zápase aj z troch bodov.

Vašaš sa s Ališauskasom za stavu 0:0 rútili za pukom smerujúcim za bránku Slovana. Banskobystrický útočník sa pri zadnom mantineli ocitol na ľade a arbitri signalizovali podrazenie obrancu bratislavského mužstva. Ališauskas protestoval, keďže nemal pocit, že by spáchal priestupok. K rozhodcom Milanovi Novákovi a Ondrejovi Kalinovi prikorčuľoval aj Vašaš a oznámil im, že k nepovolenému zákroku neprišlo.

„Chcel som urobiť protismernú kľučku, asi som sa dostal s korčuľou do ryhy a spadol som. Slovanista mal síce hokejku na mojej nohe, ale nefauloval ma. Hneď som vedel, že nešlo o nedovolený zákrok. Videl som, že slovanisti debatujú o niečom s rozhodcami, ale ja som rozhodnutie neodvolal na základe ich vyzývania. Išiel by som zrušiť trest v každom prípade. Podobné veci by sa mali vždy robiť,“ hovoril 22-ročný rodák zo Starej Ľubovne.

Útočník, ktorý hokejovo vyrastal v Kežmarku a Poprade, sa neskôr dočkal odmeny za svoj čin fair play. V polovici zápasu usmernil puk presne do slovanistickej siete. „Môže to byť spravodlivosť, ale aj nemusí. Tak by som to nevidel. V každom prípade, pre mňa je gól vždy veľký bonus. Snažím sa pri každom striedaní odviesť na ľade maximum,“ uviedol Vašaš, ktorý namiesto presnej strely z pravého kruhu mohol voliť aj prihrávku na dobre postaveného Ivana Ďatelinku. Kapitán „baranov“ mu naznačoval, aby mu posunul puk. „V hlave som už mal, že idem strieľať. Pred bránkou odvádzali výbornú prácu moji spoluhráči, preto som sa rozhodol radšej pre strelu.“ Následne sa tešil z tretieho presného zásahu v sezóne, prvého od 3. decembra.

Banská Bystrica odohrala v Bratislave vydarený zápas. Slovan bol síce favorit, ale na ľade výkonom nepresvedčil. Nevyužil deväť dvojminútových presilových hier a do výraznejších šancí sa nedostal. „Pre nás je to dôležité víťazstvo, pretože v tejto fáze sezóny potrebujeme každý bod. V každom stretnutí chceme hlavne dobre brániť, kvalitná obrana je základ. Až potom môžeme pomýšľať na útok.“

Tím spod Urpína nedoplatil na nedisciplinovanosť. Vďaka obetavej hre uľahčovali hráči brankárovi Filipovi Belányimu zákroky. Množstvo pukov zblokovali brániaci korčuliari. Všetko, čo prešlo, zasa pochytal čerstvý dvadsiatnik, ktorý si pripísal druhý shutout za sebou. Po Nitre (7:0) vynuloval aj Slovan. „Bol to skutočne ťažký zápas, mali sme veľa vylúčených. Najmä v druhej a tretej tretine sme dobre bránili. Naša hra je založená na obetavosti. Blokovanie striel pomáha pri bránení. Hokej bolí, všetci to vieme. Zásahom pukom sa však nevyhýbame,“ priznal Vašaš.

Pod vedením fínskeho odborníka Tuukku Poikonena mužstvo Banskej Bystrice ožilo. Z posledných desiatich stretnutí vyhrali „barani“ osem. Poikonen veľké zásahy do hry v porovnaní so svojimi predchodcami na striedačke Norbertom Javorčíkom a Miroslavom Chudým nespravil. „Zameriavame sa viac na defenzívu. Predovšetkým prišli skúsenejší hráči, každým zápasom si viac a viac veríme, sme sebavedomejší. Ukazuje sa, že ostrieľaní hráči už čo-to odohrali. Tím je dnes pokojnejší ako v prvej časti sezóny. Hráme naďalej to, čo sme hrali, ale máme už skúsenejšie mužstvo a z toho pramenia aj zlepšené výsledky,“ dodal Vašaš.

Fotogaleria