Tipos extraliga

1:3
(0:2, 0:0, 1:1)
39. kolo, Číslo zápasu 229 (Základná časť) STEEL Arena Košice

Prvá rana kapitána

Pred súbojom medzi Košicami a Novými Zámkami boli favorizovaní domáci hokejisti, ktorí ťahali pred prestávkou trojzápasovú víťaznú sériu. V dôležitom súboji proti desiatemu tímu tabuľky však podali jeden z najhorších výkonov sezóny a oduševnene hrajúci „býci“ slávili zaslúžený triumf 3:1.

Zverenci trénera Gergely Majorossa vykorčuľovali na ľad Steel arény nebojácne a ich odhodlanie umocnil gól kapitána Juraja Juríka v ôsmej minúte.

„Som veľmi rád, že sme potvrdili zlepšenú hru zo zápasu proti Slovanu. Tam nám už chýbal iba kúsok a do Košíc sme už išli s jasným úmyslom vyhrať. Dovolím si povedať, že sme boli v kľúčových aspektoch lepší a vyhrali sme zaslúžene,“ spokojne si odfúkol novozámocký útočník, pre ktorého išlo iba o druhý presný zásah sezóny. „Tento rok som premrhal obrovské množstvo šance, zatiaľ čo teraz sa mi puk odrazil od nohy a už som do neho iba „plácol“. Keď si predstavím, aké šance som nepremenil teraz a aký gól to bol teraz, tak sa iba zasmejem. Taký je jednoducho hokej. Mal som každopádne veľkú radosť, pretože naša hra je dobrá, ale potrebujeme práve tie góly.“

Päť minút po Juríkovi prekonal domáceho Ádáma Vaya aj veľký talent kanadského hokeja Brandt Clarke.

„Po strele spoluhráča vyletel odrazený puk do vzduchu. Padal veľmi pomaly a nemohol som čakať, kým bude nižšie. Skúsil som ho teda trafiť a hokejku som už mal našťastie dostatočne nízko,“ pousmial sa 18-ročný obranca, ktorého gól musel odobriť videorozhodca. S výkonom svojho tímu bol nadmieru spokojný. „Odohrali sme viacero dobrých zápasov, v ktorých sme sa však nedočkali dobrých výsledkov. V Košiciach sme bojovali od úvodu do konca a tieto tri body sme si zaslúžili. Nebolo to ľahké, ale ukázali sme veľa dobrých vecí.“

Nové Zámky mali celozápasovú streleckú prevahu a Košiciam umožnili iba 20 striel. Zásluhou dobrého úvodu hrali s veľkým sebavedomím a nepripomínali tím, ktorý prehral deväť z posledných desiatich zápasov.

„To je práve obraz toho, že sme dali dva góly v prvej tretine. Predtým sme nastupovali do zápasov dobre, ale góly chýbali. Takto sme si pomohli a potom to „Kivi“ zavrel. Raz sme tam trochu zaspali pri brejku Klhůfka, ale inak sme im nejaké čisté šance nedovolili a odvádzali sme poctivú prácu. Mali sme dobrý pohyb i početnosť streľby,“ upozornil Juraj Jurík.

Boj o elitnú desiatku však bude ešte poriadne náročný. V utorok totiž uspeli aj hlavní konkurenti „býkov“.

„Áno, je to stále veľmi vyrovnané a potrebujeme preto každé víťazstvo. My to už berieme ako naše play-off. Človek sa snaží sústrediť na svoje výkony, ale pohľadu na informačnú kocku sa nevyhnete. Vedeli sme teda, že vyhrávajú Miškovec i Bystrica a s týmito súpermi to bude na krv až do konca,“ zamyslel sa kapitán Nových Zámkov, ktorý mal tentoraz konečne dobrú náladu. Po viacerých predošlých zápasoch už totiž pôsobil frustrovane a tomu zodpovedali aj jeho ostrejšie vyjadrenia. „Proti Slovanu mi už buchlo relátko a dostal som aj desaťminútový trest. Keď totiž človek dáva práci sto percent a nevychádza to, tak vybuchne. Niečo sme si k tomu s trénerom povedali a emócie potrebujem vkladať do hry a do správnych situácií.“

Vo veľkej pohode hrá dlhodobo Brandt Clarke. Mladý Kanaďan s výbornými vyhliadkami pre najbližší draft berie pôsobenie na Slovensku ako šancu na napredovanie a v Košiciach strelil už svoj štvrtý gól.

„Veľmi mi pomohol ústretový prístup okolia a spoluhráčov. Cítim sa tu výborne a udomácnil som sa teda rýchlo. Je to moja prvá skúsenosť s mužským hokejom a môžeme povedať, že slovenská extraliga je veľmi talentovaná a našiel som tu mnoho šikovných hráčov. Z pohľadu môjho osobného vývoja je to skvelá skúsenosť,“ pochvaľuje si rozhodnutie prísť na Slovensko talentovaný Clarke.

Ďaleko od pohody mali naopak Košičania. Aj na ich strane vyslal prvú gólovú ranu kapitán, no k Michalovi Chovanovi sa nepridal nikto iný.

„Predstavovali sme si to úplne inak. Začalo sa to už katastrofálnou prvou tretinou. Potom sa to trochu zlepšilo, ale za tento výkon sme si body nezaslúžili. Je to veľmi mrzuté, pretože potrebujeme bodovať,“ povzdychol si Chovan. Svojim gólom zo 43. minúty vykresal iskru nádeje, ktorá po prvých dvoch tretinách rýchlo vyhasínala. „Bolo to jednoducho rozhárané. Veľmi sme ustupovali a akoby sme sa báli hrať. Zámky na nás vybehli a my sme iba čakali, čo sa stane. Spoliehali sme sa na to, že majú v nohách dlhú cestu, ale pohyb chýbal nám. Bolo tam veľmi málo striel a hoci sme pár šancí mali, domáce výkony musia vyzerať úplne inak.“

S rozpačitými dojmami hodnotil svoju premiéru v čierno-oranžovom drese obranca Marcel Petran. V Liptovskom Mikuláši bol na prehry zvyknutý, no tohto zvyku by sa veľmi rád zbavil.

„Každý hráč, ktorý príde do Košíc, chce vyhrávať. Mrzí ma to teda. Pokašľali sme si to v prvej tretine. Vyzeralo to tak, ako keby sme mali v nohách päťhodinovú cestu v autobuse my. Boli sme vo všetkom pomalší a počas prvých dvoch tretín nám chýbala streľba. Jedenásť striel za 40 minút je vzhľadom na tento útočný potenciál veľmi málo. Hrali sme to do prázdnej bránky, ale keď sa nedarí, tak to musí vyzerať inak a musíte ísť do priestorov, kde to bolí,“ upozornil 34-ročný obranca.

„Oceliarom“ chýbala iskra a smerom dopredu boli veľmi nevýrazní. Bezchybní však neboli ani vzadu a brankár Vay mal neraz plné ruky práce.

„Je to pravda, všade sme boli neskoro. Pred bránkou i v hluchom priestore. Brankárovi môžeme poďakovať za pár istých gólov. Musíme si to rozobrať a nabudúce to zvládnuť oveľa lepšie. Osobne mám tých prehier a červených čísel v tejto sezóne už vyše hlavy a túžim po víťazstvách. Nejde však o život, musíme dať hlavy hore, zomknúť sa a ísť do Zvolena s úmyslom zabodovať,“ dodal Marcel Petran.

 

Fotogaleria