2:3 pp
(0:0, 0:1, 2:1, 0:1)
2. kolo, Číslo zápasu 40100 (Skupina B, Bratislava) Zimný štadión Vladimíra Dzurillu

Koncovka dramatického zápasu pre Slovenky

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky do osemnásť rokov si pripísali svoje historicky prvé víťazstvo v najvyššej kategórii majstrovstiev sveta. Zverenkyne Petra Kúdelku v dramatickom zápase zdolali Švajčiarsko 3:2 po predĺžení a stále živia šancu na prienik do štvrťfinále majstrovstiev. K tomu musia vo svojom treťom vystúpení na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v Bratislave-Ružinove zdolať v riadnom hracom čase Česko (začiatok zápasu o 20.30 hod. v nedeľu, 29. decembra).

Švajčiarsko „18“ ženy – Slovensko „18“ ženy 2:3 po predĺžení (0:0, 0:1, 2:1 – 1:0)
Góly: 51. Leeman, 56. Surdez (Frey) – 37. Štetiarová (Dobošová), 55. R. Halušková (Matejková), 63. Matejková. Rozhodovali: Abrosimovová (Rus.), Morin (Kan.) - Cole (Nór.), Wang (Čína), vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše Klimantová 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, strely na bránu: 23:20 (5:4, 5:6, 13:5 – 0:5), 527 divákov.

SR: Medviďová – Vysokajová, Leskovjanská, Stern, Slováková, Jašková, Kušmíreková, Giertlová – Kapičáková, R. Halušková, Matejková – Nemčeková, Schredlová, Fančovičová – Štetiarová, Dobošová, Vrbinská – Kučerová, Lahová, Hudáková.
Švajčiarsko: Spies – Frey, S. Bacmann, Marti, Christen, Gianola, Ingold, N. Bacmann, Messerli – Leemann, Zimmermann, Besson – Buchi, Surdez, Harju – Bächler, Merz, Thälmann – Zogg, Salzgeber, Staub.

Slovenky vstúpili do zápasu aktívne a v dôsledku ich dobrého pohybu sa Švajčiarky neraz museli uchýliť k nedovolenému zákroku. Tak to bolo aj v tretej minúte, keď sa cez švajčiarsku obranu preštrikovala Dobošová, ktorej zabránila zakončiť bezprostredne pred brankárkou Spiesovou iba hákovaním švajčiarska obrankyňa Gianolová. Veľmi dobrú šancu mala v 8. minúte pri ďalšej presilovke Halušková, no osamotená na druhej žrdi puk cez Gianolovú nepretlačila. Na opačnej strane zas v dvoch dobrých šanciach nepochodila Ingoldová.

Bezgólový stav nezlomila v úvode druhej tretiny v prečíslení Matejková. S pribúdajúcim časom však už Švajčiarky získavali miernu prevahu. Medviďovej v 34. minúte najprv pomohla žŕdka, o dve minúty neskôr v nájazde zas slovenská gólmanka vychytala Zimmermannovú. Keďže Švajčiarky svoje šance na otvárací gól zápasu nevyužili, tak za to kruto pykali. V 37. minúte osamotená Štetiarová našla priestor medzi betónmi Gianolovej a poslala domáci tím do vedenia. Náskok v samom závere tretiny mohla navýšiť ešte Nemčeková, avšak z dobrej pozície mierila vedľa. 

Švajčiarky v tretej tretine v snahe zmazať jednogólové manko svojho súpera pritlačili. Pomohla im k tomu aj nedisicplinovanosť Sloveniek. Prvé dve presilovky v tretej tretine ešte nevyužili, v úvode 51. minúty pri avizovanom treste však Leemannová v skrumáži pretlačila puk za Medviďovú a zrovnala. Slovenky však inkasovaný gól nakopol a opätovne sa ofenzívne osmelili. V 55. minúte sa dočkali odmeny, keď Halušková dorazila Matejkovej strelu do bránky – 1:2. Z vedenia sa však Slovenky dlho netešili, pretože Švajčiarky ich hneď vzápätí dostali pod tlak a v situácii pripomínajúcej prvý gól Švajčiarska sa o 82 sekúnd neskôr presadila Surdezová. 

Zápas tak dospel do predĺženia troch proti trom, v ktorom však mali hernú prevahu Slovenky. Rozhodnúť mohla už Dobošová, lenže z dobrej pozície iba nastrelila žŕdku. To však Slovenky mrzieť nemuselo, pretože odrazený puk si našiel cestu k Matejkovej, ktorá po bezmála troch minútach predĺženia rozhodla o tom, že dva body zo strhujúceho zápasu si do tabuľky pripíše Slovensko.

Hlas po zápase

Peter Kúdelka (hlavný tréner reprezentácie SR „18“ ženy): „Pocity sú, samozrejme, veľmi dobré. Vďaka tomuto prvému víťazstvu v top divízii majstrovstiev sveta máme šancu na postup do štvrťfinále vo vlastných rukách. Trochu nás v podvedomí mrzí, že sme dvakrát stratili jednogólové vedenie, pretože víťazstvo za tri body by bolo ešte krajšie.“

Fotogaleria