Tipsport liga

6. kolo, Číslo zápasu 380 (II. Nadstavbová časť sk. A (1.-6.)) ZŠ Pavla Demitru, Trenčín 3810 divákov

Banská Bystrica po víťazstve nad Trenčínom, víťazom základnej časti Tipsport Ligy

Trenčín 6. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica sa v predstihu stali víťazmi základnej časti Tipsport Ligy 2019/2020 a obhájili Pohár Dušana Pašeka.

Po piatkovom triumfe v Trenčíne (3:1) majú štyri kolá pred koncom nadstavbovej časti na čele nedostihnuteľný 13-bodový náskok pred druhým Slovanom Bratislava. Úradujúci majster ovládol už prvú fázu základnej časti Tipsport Ligy (po prvých 52 kolách) a zvíťazil aj vo všetkých doterajších šiestich zápasoch v nadstavbe.

HK Dukla Trenčín - HC'05 iClinic Banská Bystrica 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Góly: 48. Sládok (Špirko, Hecl) - 20. Hickmott (Jääskeläinen, Southorn), 22. Mlynarovič (Kriška, Stupka), 52. Ďatelinka (Mlynarovič, Jääskeläinen). Rozhodovali: Adamec, Kókai - Jurčiak, Soltész, vylúčení: 8:10, navyše: Bartovič 10 minút za vrazenie na mantinel), Paukovček 10 minút za bitku - Gabor 5 minút za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3810 divákov

Trenčín: Valent - Starosta, McCormack, Stacha, Brodeur, Sládok, Bokroš, Kajínek - Sojčík, Švec, Valach - Hecl, Paukovček, Sádecký - Hlinka, Špirko, Bartovič - Ďurina, Ferényi, Krajč

Banská Bystrica: Gajan - Southorn, Mihálik, Ďatelinka, Cardwell, Owens, J.Brejčák, Nemčík - Jääskeläinen, Hickmott, Hohmann - Kriška, Mlynarovič, Stupka - Bartánus, Ihnačák, Hričina - Kabáč, Gabor, Fafrák

Trenčania ťahali pred zápasom štvorzápasovú víťaznú sériu a Banskobystričania dokonca neprehrali v piatich dueloch. Od úvodných minút sa hral svižný hokej. Viac dôrazu mali na hokejkách hosťujúci hokejisti, no domáca obrana na čele s brankárom Valentom stála na pevných nohách. V 11. minúte sa predviedla prvá formácia "baranov", pokusy Southorna, Jääskeläinena i Hickmotta si cestu do siete nenašli.

Trenčania sa proti konsolidovanej defenzívne súpera presadzovali iba veľmi ťažko. Nepomohli im ani dve presilové hry, ktoré vybojoval čiperný Krajč. Až v závere úvodnej tretiny našiel Hlinka pred bránkou Špirka, no ten puk do siete neusmernil. Hostia napokon sekundu pred koncom úvodnej časti hry skórovali v presilovej hre, na konci kombinačnej akcie zostal medzi kruhmi nepokrytý Hickmott a puk usmernil do ľavého horného rohu Valentovej bránky.

Úvod druhej tretiny vyšiel hosťom. Stupka vybojoval puk v rohu klziska, uvoľnil Krišku, ktorý našiel Mlynaroviča, ten si položil Valenta a ponad jeho telo poslal puk do siete. "Barani" sa následne príliš do útoku nehrnuli a vyčkávali na ďalšie príležitosti. V 28. min mohlo byť s domácimi ešte horšie, po Stupkovej strele sa puk odrazil od žŕdky a tiesnený Mlynarovič ho nedokázal "upratať" do siete. Domáci boli blízko ku gólu v 35. minúte, počas presilovej hry však Gajana neprekonal Sádecký. Po skončení početnej výhody brankár Banskej Bystrice vychytal aj Paukovčeka. V 38. minúte predviedli pästný súboj Paukovček s Gaborom.

V 43. minúte mohol Trenčanov do hry vrátiť Sojčík, jeho pokus sa však odrazil iba od ľavej žŕdky. Aktivita na domácich hokejkách stúpala. Ferenyi uvoľnil Hlinku, ale ten vhodný moment na zakončenie preváhal. Aktivita Dukly napokon bola gólom odmenená v 48. minúte. Po odrazenom puku vystrelil od modrej čiary Sládok a ten preplachtil až za Gajanov chrbát.

Následne pri "vojakoch" stálo aj šťastie, keď sa puk odrazil od zadného mantinelu, ale nikto ho nedokázal dopraviť do bránky. Na opačnej strane zblízka Gajana v stopercentnej príležitosti neprestrelil Švec. V čase stúpajúceho tlaku v domácich radoch udrelo na opačnej strane. Brejkovú situáciu dvoch proti jednému zakončil nechytateľne z prvej Ďatelinka, čím potvrdil bystrické víťazstvo.

Fotogaleria