2:1
(1:0, 1:1, 0:0)
5. kolo, Číslo zápasu 90124 ---

Kľúčová výhra. Slovenky zdolali Taliansko a udržali sa v divízii IA

BUDAPEŠT (SZĽH) - Slovenská ženská hokejová reprezentácia zvládla kľúčový zápas na svetovom šampionáte divízie IA proti Taliansku.

Slovenky potrebovali k záchrane aspoň jeden bod. Napokon získali všetky tri po výhre 2:1, čím si zabezpečili účasť v rovnakej divíznej skupine aj pre ďalší ročník MS.

Zverenky trénera Jána Bezděka sa dostali do vedenia už v 5. minúte gólom Lucie Haluškovej. V prvých minútach druhej tretiny pridala Iveta Klimašová veľmi dôležitý gól na 2:0, ktorý sa napokon ukázal byť víťazný. Talianky síce odpovedali v 36. minúte gólom Nadie Mattivi, ale brankárku Budajovú už viackrát neprekonali.

Majstrovstvá sveta žien v hokeji, Budapešť (Maďarsko)

SLOVENSKO - Taliansko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 5. Halušková (Košecká), 26. Klimašová (Halušková) - 36. Mattivi (Zandegiacomo Mistrotofolo)
Pomer striel: 36-19, Vylúčenia: 5:5, presilovky a oslabenia: 0:0

Zostava SR: Budajová – Košecká, Ištocyová T, Čurmová, Drábeková, Kučerková, Šulíková, Dzurinová – Hlinková, Čupková, Kubeková, Korenková, Trebuľová, Ihnaťová, Klimášová, Rumanová, Halušková, Ištocyová L., Maskaľová, Matejková, Novotná

Hodnotenie zápasu:

Ján Bezděk, tréner ženskej hokejovej reprezentácie SR: "Zápas sme dnes mali od začiatku vo svojich rukách, pomer striel je jasný v náš prospech, tak ako aj v predošlých zápasoch. Lenže i Talianky mali nebezpečné akcie, z ktorých mohli skórovať. Výsledok bol otvorený do poslednej minúty, lenže remíza pre Talianky nič neriešila. S pribúdajúcim časom naša hra rástla a nakoniec to vyšlo. My sme aj tentoraz trpeli na našu neúspešnosť streľby, ktorá nás trápila celý šampionát. Mohlo to byť ešte veselšie, mali sme pár vyložených šancí, z ktorých sa nám nepodarilo skórovať, kým Talianky v neskoršom priebehu z jednej šance dali gól. Sme však radi, že sme zakončili turnaj víťazstvom, hoci sme samozrejme mali vyššie očakávania najmä v predošlých zápasoch."

Hodnotenie pôsobenia tímu na MS div. IA:

Ján Bezděk, tréner reprezentácie žien SR:

"Som spokojný s prístupom hráčiek v jednotlivých zápasoch. Veľmi nízka efektivita streľby však spôsobila, že sa dnes bavíme len o úspešnej záchrane a nie o postupe vyššie. Pri tých strelách sme nemali to povestné šťastie, nepadalo nám to tam, čo sa odzrkadlilo aj na tomto zápase. Dievčatá naozaj bojovali, snažili sa, v každom jednom zápase do toho dali všetko, ale bohužiaľ určité šťastie, ktoré sme mali napríklad v prípravných zápasoch a aj v predošlých turnajoch, sa teraz od nás odvrátilo. Hráčky sa pritom snažili, ale po strelách sa nedostávali k dorážkam. Ak sa aj dostali do vyloženej šance, tak ju väčšinou zahodili. Bolo to dosť nepríjemné, a dievčatá to možno aj ubíjalo.

Naše ciele výrazne ovplyvnil náš úvodný zápar na turnaji s Dánskom, ktorý sme prehrali práve kvôli nízkej úspešnosti striel. Keď sa pozrieme na celkové štatistiky turnaja, pohybujeme sa niekde okolo štyroch percent v úspešnosti streľby, pričom by sme sa mali pohybovať niekde okolo desiatich. Ak sa teda na to pozrieme čisto matematicky, pri 10-percentnej úspešnosti by sme mohli mať aj o desať gólov viac, a dnes by sme sa bavili o úplne iných témach.

Potenciál na napredovanie u nás je. Nesmieme zaspať na vavrínoch či sa uspokojiť s tým, že sme sa zachránili. Musíme ďalej pracovať, toto družstvo má určite na viac. Aj v záverečnej reči sme to dievčatám zdôrazňovali, že je na čom stavať, a keď k tomu budú pristupovať tak ako doteraz, tak sa už môžeme posúvať iba smerom hore."

Fotogaleria