1:3
(1:1, 0:1, 0:1)
5. kolo, Číslo zápasu 50110 (Euro Hockey Challenge) ZŠ Pavla Demitru, Trenčín 6205 divákov

Euro Hockey Challenge: Slováci v Trenčíne podľahli Čechom, v príprave pred MS prehrali štvrtýkrát

TRENČÍN - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali s národným tímom Česka 1:3 v piatkovom medzištátnom prípravnom stretnutí pred májovými majstrovstvami sveta v Bratislave a Košiciach.

Česi mali v Trenčíne vynikajúci vstup do stretnutia hraného v rámci seriálu Euro Hockey Challenge a ešte pred koncom úvodnej minúty sa ujali vedenia, keď Filip Chytil zblízka pohotovo dorazil puk do siete.

Odpoveď domáceho tímu prišla naopak v závere prvého dejstva, v páde sa presadil útočník Arizony Coyotes Richard Pánik. V zostávajúcom priebehu duelu trafili "do čierneho" už iba hostia - v 24. min druhýkrát skóroval Chytil a definitívnu podobu dal výsledku Dominik Kubalík nechytateľnou presilovkovou strelou v záverečnej tretine.

Slovenskí hokejisti pred štartom domáceho svetového šampionátu v príprave ešte nastúpia proti Česku 27. 4. v Nitre, v máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a generálkou pred MS pre nich bude súboj s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

V doterajších šiestich vystúpeniach v záverečnej príprave pred MS dosiahli dve víťazstvá a štyrikrát súperom podľahli.

Euro Hockey Challenge - Trenčín - piatok:

Slovensko - Česko 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Góly: 20. Pánik (L. Nagy) - 1. Chytil (Červený, Tomášek), 24. Chytil (Tomášek, Červený), 54. D. Kubalík (Kundrátek, Řepík)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc st, Snášel - Tvrdoň, D. Konc ml., 6205 divákov

Zostavy:

Slovensko: J. Hudáček - Štajnoch, Sekera, Jaroš, Fehérváry, Marek Ďaloga, Koch, M. Grman, M. Rosandič - Pánik, L. Nagy, Tatar - Lantoši, M. Sukeľ, Studenič - Puliš, Kytnár, Liška - Buček, Zigo, M. Lunter

Česko: Jakub Kovář - Jeřábek, Polášek, Pavlík, Jordán, Kundrátek, Krejčík, Sklenička, Moravčík - Sekáč, Fořt, Zaťovič - Tomášek, Chytil, Červený - H. Zohorna, R. Zohorna, T. Zohorna - Řepík, Hanzl, D. Kubalík - L. Rousek

Hneď po úvodnom vhadzovaní sa dostal do dobrej streleckej pozície na ľavom krídle Tomáš Tatar, ale jeho pokus švihom minul bránku. Ešte pred koncom 1. min bol na opačnej strane klziska úspešnejší Filip Chytil, ktorý dorazil puk do siete po strele Rudolfa Červeného. Mladý útočník New Yorku Rangers musel na potvrdenie presného zásahu chvíľu čakať, no napokon ho odobril aj videorozhodca.

Slováci zareagovali na inkasovaný gól zvýšenou aktivitou. V koncovke sa im však dlho nedarilo a nezužitkovali ani dve presilovky. V jednej z nich unikol po ľavom krídle Chytil a Július Hudáček pohotovo zasiahol. Skóre sa zmenilo až tesne pred odchodom do šatní. Richard Pánik dostal puk do predbránkového priestoru a v páde ho usmernil za chrbát Jakuba Kovářa.

Slovenskí reprezentanti na začiatku prostredného dejstva nevyužili početnú výhodu a v 24. min druhýkrát inkasovali. Podobne ako v prvej tretine bol pohotový pred bránkou Chytil, ktorý zblízka prekonal bezmocného Hudáčka. Pri chuti hrajúci Chytil unikol domácej defenzíve aj v polovici zápasu, ale tentoraz tiesnený nebol presný. K dorážkam sa následne dostali Rudolf Červený s Davidom Tomáškom, v oboch prípadoch Hudáček úspešne zasiahol s pomocou spoluhráčov. Vo zvyšku druhej tretiny sa oba tímy dobre strážili a nepúšťali sa do vážnejších príležitostí.

V 43. min sa Česi takmer postarali o vyrovnanie stavu. Obranca Jakub Jeřábek v snahe odtlačiť slovenského útočníka od puku nechtiac ohrozil vlastného brankára. Kovář však na poslednú chvíľu zareagoval a zakročil betónmi. Onedlho si slovenskí hokejisti zahrali presilovku a v nej predviedli jednu vydarenú kombináciu volajúcu po góle. Radovan Puliš posunul puk do "druhej vlny" obrancovi Mislavovi Rosandičovi, ktorého príklep len tesne minul cieľ.

V 52. min využil priestor medzi kruhmi Robin Hanzl, bez váhania vystrelil, ale jeho klubový spoluhráč zo Spartaka Moskva v slovenskej bránke bol na mieste. O dve minúty neskôr už Hudáček nemal nárok na presilovkovú delovku Dominika Kubalíka, ktorý nechytateľne zakončil z pravého kruhu. V závere zápasu domáci ešte skúsili hru bez brankára, no na výsledok to nemalo vplyv.

Hlasy:

Craig Ramsay (tréner SR): "Sme sklamaní, že sme nedokázali streliť viac gólov, hoci sme si vytvorili niekoľko príležitostí. V našej hre však bolo veľa dobrých vecí. V oslabeniach sme dobre bránili, aj keď sme z neho inkasovali tretí gól. Odohrali sme dobrý zápas, bolo tam niekoľko detailov, ktoré musíme zlepšiť. Pozrieme sa na video, nikdy nerobím rozhodnutia tesne po zápase, pretože som ešte plný emócií. Musíme byť lepší v hre s pukom a zlepšiť sa pred našou i súperovou bránkou."

Andrej Sekera (obranca a kapitán SR): "Počíta sa výsledok. Hrali sme celkom dobre, ale nedali sme góly. Musíme popracovať na presilovkách, v hre piatich proti piatim to bolo dobré. Česi hrajú taký defenzívny hokej, keď sú vo vedení. Skúšali sme to pretlačiť cez tých piatich českých hráčov, niekedy to ide a niekedy nie. Určite je dobré hrať proti takým súperom. Aspoň uvidíme, na čom sme. Máme ešte dva týždne, aby sme sa dali dokopy."

Tomáš Tatar (útočník SR): "Boli sme aktívni a mali sme veľa šancí. Bol to vyrovnaný hokej, no bohužiaľ, hrá sa na góly a prehrali sme 1:3. Za stavu 1:2 sme mali dve presilovky, ktoré sme nevyužili. Česi boli šikovnejší ako my a preto vyhrali. Niekto tie chyby spraviť musí a spravili sme ich my. Súper si nevytvoril nejaké veľké šance. Hral zozadu, držal si červenú čiaru, nechcel nás za ňu pustiť... V našej hre bolo zopár vecí, ktoré by sme mali zlepšiť."

Ladislav Nagy (útočník SR): "Rozhodli detaily, maličkosti, z ktorých sa musíme poučiť. Dôležité boli aj presilovky, ak by sme v nich dali gól, mohlo to byť iné. Nevadí, pozrieme si to na videu a poučíme sa z toho. Dlho som nehral centra, takže si na to musím zvyknúť. Tréneri skúšajú rôzne varianty. Nehralo sa mi zle, ale nebolo to ono. Trochu nám robilo problémy aj to, že bolo teplo a ľad nebol ideálny. Sme však radi, že na tribúny prišlo toľko ľudí. Bola výborná atmosféra a rovnaké to bude aj v sobotu v Nitre."

Július Hudáček (brankár SR): "Prvý gól bol trochu nešťastný, snažil som sa puk vyraziť do rohu klziska, ale ten sa nešťastne stočil pred bránku a Chytil to tam zblízka trafil do siete. Aj druhý inkasovaný gól bol nešťastný, ale tretí, to bola nechytateľná strela v presilovke. Tempo v prvých desiatich minútach bolo pekné, už dávno sme takto nelietali po ľade, ale potom sa to trochu upokojilo. Mali sme síce viac z hry, ale Česi hrali veľmi takticky a mali tam nejaké brejky. Náš výkon sa mi však páčil a je na čom stavať. Z mojej strany to nebolo ideálne, mohlo by to byť aj lepšie."

Fotogaleria