4:3
(1:1, 2:2, 1:0)
2. kolo, Číslo zápasu 90158 (O udržanie) ---

Reprezentácia do 18 rokov konečne s víťazstvom, sériu o udržanie sa rozhodne tretí zápas

UMEA (SZĽH) – Hokejová reprezentácia do osemnásť rokov ušla hrobárovi z lopaty a zvládla mimoriadne náročný a psychicky vypätý druhý zápas série o udržanie sa v top divízii majstrovstiev sveta. Zverenci Viliama Čacha si víťazstvom 4:3 tak vynútili rozhodujúci tretí zápas série, ktorý je na programe už v nedeľu od 15.30 hod.

Slováci dostali už po úvodných šiestich sekundách výhodu presilovej hry, no tá im vôbec nevyšla. Napriek tomu jedenásť sekúnd po návrate vylúčeného Stoffela Slováci udreli, keď Valigurova strela zo strednej vzdialenosti prešla za Henauera. Odpoveď Švajčiarov mohla prísť v štvrtej minúte, keď za slovenskou obranou ostal Dähler, Kozel však odolal. Slovenský gólman bol dôležitou postavou najmä na konci tretiny, v ktorej si Švajčiari vypracovali rad zaujímavých šancí. V 18. minúte ostali osamotení pred ním Schläpfer i Fuss, Kozel výbornými zákrokmi udržal vedenie. Na opačnej strane sa v úvode poslednej minúty neprehľadnej situácii snažil zorientovať pred Henauerom Sojka, no nastrelil len žŕdku, a tak prišiel zákonite trest. Delémontov pokus najprv Kozel ešte zlikvidoval, rovnako ako po chybe v obrane Jobinovu úvodnú strelu, no proti Dählerov dorážke už bol slovenský gólman bezmocný. Do konca tretiny pritom ostávali len tri sekundy... 

Prvú šancu v prostrednej časti hry si vypracovali Slováci, keď po ubránenom oslabení šli v prečíslení Čajkovič s Turanom, no druhému menovanému ušiel puk. Na opačnej strane o dve minúty neskôr zas mohol zvrátiť stav Fuss, no v samostatnom úniku si vylámal zuby na Kozelovi. Švajčiarov to však mrzieť nemuselo, pretože pár sekúnd nato Guggenheimovu strelu tečoval Salzgeber a Kozel bol bezmocný. Z vedenia sa však Švajčiari dlho netešili. V 29. minúte totiž po peknej rýchlej kombinácii Krajč z predbránkového priestoru prekonal Henauera a začínalo sa zase odznovu. Ubehlo len poldruha minúty a Slováci sa tešili znovu. Eliašovu strelu zaachytil Škvarek, ktorý z bezprostrednej blízkosti poslal puk za švajčiarskeho gólmana – 3:2. Odpoveď Švajčiarov však mohla prísť prakticky okamžite. Stoffel zachytil prihrávku po modrej čiare, postupoval sám na Kozela, ten sa ale blysol ďalším skvelým zákrokom. Na opačnej strane zas v 37. minúte spravila Henauerovi ťažkosti Mudrákova strela od modrej čiary, ktorú si švajčiarsky brankár takmer zrazil sám do bránky. Lenže miesto 4:2 bolo nakoniec v 39. minúte 3:3. 75 sekúnd pred druhou sirénou ostal trestuhodne sám pred Kozelom Jobin, ktorý ponúknutou šancou nepohrdol.

Dve minúty po návrate z kabín prialo Slovákom šťastie, keď prvú Jobinovu strelu z nebezpečnej pozície zblokoval obetavo Lavička a následnú dorážku toho istého hráča zastavila až horná žŕdka. Na opačnej strane zas minútu nato mohol nerozhodný stav rozseknúť Eliaš, no v úniku proti Henauerovi neuspel. To však boli ojedinelé šance na jednej či druhej strane v tretej tretine, ktorá sa inak niesla v znamení opatrného hokeja. Na konci 55. minúte daroval zbytočným útočný faulom presilovku Švajčiarom Čajkovič, no Slováci krušné okamihy zvládli a sám previnilec sa okamžite po návrate z trestnej lavice stal hrdinom. V 58. minúte totiž dostal dobrú prihrávku do jazdy do úniku, v ktorom ho nedovolene zastavil Baragano a z nariadeného trestného strieľania sám faulovaný strelou na vyrážačku naklonil misky váh na slovenskú stranu. Švajčiari po góle vrhli všetky sily do útoku, poldruha minúty pred koncom aj odvolali brankára, no do vyloženej šance sa už nedostali.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Bol to mimoriadne náročný zápas nielen pre hráčov, ale aj pre všetkých členov realizačného tímu s obrovskými nervami a psychickým vypätím. Zápas sme zvládli vzhľadom na všetky tieto okolnosti výborne. Samozrejme, v hre sa objavili chybičky, ale víťazstvo je naše a verím, že si pozitívnu vlnu po víťazstve prenesieme aj do zajtrajšieho rozhodujúceho tretieho zápasu série.“

Slovensko „18“ – Švajčiarsko „18“ 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)
Góly: 3. A. Valigura (A. Turanský, Mudrák), 29. Samuel Krajč (M. Chromiak), 30. Škvarek (J. Lašák ml., J. Eliaš), 58. M. Čajkovič z tr. strieľania – 20. Dähler (Jobin, Canova), 26. Salzgeber (Guggenheim), 39. Jobin (Dähler).
Vylúčenia na 2 min.: 5:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 35:46 (13:12, 14:19, 8:15). Najlepší hráči zápasu: Samuel Krajč – Gaetan Jobin. Rozhodcovia: Brannare (Fín.), Hejduk (ČR) – Badyl (Biel.), Kilian (Nór.). 152 divákov.

Slovensko: Kozel – O. Turan, F. Gajdoš, Lavička, S. Kňažko, Mudrák, A. Golian, Michal Beňo, M. Hlaváč – D. Sojka, Michal Mrázik, M. Čajkovič – J. Haščák, M. Chromiak, Samuel Krajč – A. Valigura, Jellúš, A. Turanský – Škvarek, J. Eliaš, J. Lašák ml.
Švajčiarsko: Henauer – Delémont, Fiedler, Pezzullo, Baragano, Guggenheim, Chanton, Ugazzi, Rubanik – Knak, Salzgeber, Stoffel – Dähler, Jobin, Canova – Schläpfer, Fuss, Zürcher – Marchand, Valenza, Bardh.

Fotogaleria