4:1
(2:1, 1:0, 1:0)
1. kolo, Číslo zápasu 90157 (O udržanie) --- 169 divákov

„Osemnástka“ prehrala v prvom zápase baráže a visí nad ňou Damoklov meč zostupu

UMEA (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov nevstúpila úspešne do baráže o udržanie sa v top divízii majstrovstiev sveta tejto vekovej kategórie. Zverenci Viliama Čacha v prvom zápase série hranej na dva víťazné zápasy podľahli Švajčiarsku 1:4 a pre zachovanie príslušnosti medzi elitnou desiatkou si už nemôžu dovoliť ani jedno zaváhanie.

Už po necelých dvoch minútach hry šiel na trestnú lavicu Švajčiar Guggenheim a Slováci svoju prvú presilovú hru v zápase aj po 51 sekundách využili. Čajkovičovu strelu od modrej čiary tečoval Sojka, ktorý tak poslal Slovákov po prvý raz na šampionáte do vedenia. Lenže Švajčiarov inkasovaný gól nerozhodil a už v 9. minúte mohli pri presilovke vyrovnať, no ani Dähler, ani Fuss Hlavaja neprekonali. To však už neplatilo v 10. minúte, keď Slováci nevyniesli čistý puk z vlastnej tretiny, za obranou ostal Schläpfer, ktorý bekhendom medzi nohy Hlavaja vyrovnal. Nedisciplinovanosť a časté vylúčenia posadili Švajčiarov na koňa. V 13. minúte dorážal do odkrytej bránky Baragano, no minul. V 19. minúte sa už Slováci pri oslabení tešili, keď po Sojkovej kľučke prešiel puk do švajčiarskej bránky, hlavný rozhodca po porade s videorozhodcom ale gól neuznal. Rovnaká situácia však nastala aj pár sekúnd nato na opačnej strane, keď Delémontovo nahodenie usmernil korčuľou za Hlavaja jeden zo švajčiarskych hráčov. Napriek tomu sa do prestávky Helvéti tešili z vedúceho gólu, 58 sekúnd pred prvou sirénou osamotený Stoffel na druhej žrdi poľahky prekonal Hlavaja – 2:1.

Švajčiari si do druhej tretiny preniesli vyše poldruha minúty presilovej hry, ktorú síce nehrali dobre, no 68 sekúnd po návrate z kabín Jobin nachytal Hlavaja z ostrého uhla a razom to bolo 3:1 pre Švajčiarov. Slováci sa po treťom góle rozhodli pre zmenu v bránke a Kozel musel hneď po troch minútach pobytu na ľade čeliť veľkej šanci, keď vo vlastnom oslabení unikal Knak, no mieril mimo. Slováci sa napriek dvojgólovému manku v priebehu druhej tretiny vypli k výraznej hernej prevahe. V 29. minúte mieril na Henauera Jellúš, ešte väčšie šance snáď mali v 32. minúte Čajkovič s Turanským, no k zmene skóre nie a nie dôjsť.

Do tretej tretiny vstúpili Slováci s pozmenenými päťkami, no prvé minúty sa len ťažko dostávali do hernej pohody. K nej im ani nepridalo prísne vylúčenia Krajča s Turanom v rovnakom čase, po ktorých sa museli brániť dvojminútovej presile Švajčiarov. V nej, paradoxne, ale mal najväčšiu šancu Sojka, ktorý ušiel do samostatného úniku, bekhendom ale Henauera neprekonal. Ubránené oslabenie Slovákov nakoplo, Krajč mal v 49. minúte strieľal z dobrej pozície, ale švajčiarsky brankár odolal. V druhej polovici tretej dvadsaťminútovky dostali Slováci až tri presilovky, jedna z nich navyše bola o dvoch hráčov v trvaní 36 sekúnd, no gól ani z viacerých dobrých pozícii Slováci nedali. „Osemnástka“ to skúšala aj so šiestimi korčuliarmi v poli, no po Mudrákovom vylúčení 93 sekúnd pred koncom zhasli všetky nádeje. Definitívnu pečať výsledku dal napokon 72 sekúnd pred koncom Canova, ktorý upratal puk do prázdnej slovenskej bránky, z ktorej len pár sekúnd predtým vykorčuľoval brankár Kozel.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Zápas by som rozdelil na dve časti. V úvode sme nehrali dobre. Súpera sme púšťali do gólových príležitostí, tie využil, no od tretieho inkasovaného gólu sme zápas ovládli my. Vytvorili sme si veľa gólových príležitostí, no tie sme nedokázali využiť, naopak Švajčiari sa už do šancí dostávali len z ojedinelých brejkov. Prehra nás veľmi mrzí, lebo súper je hrateľný a zápas sme mohli pokojne vyhrať.“

Švajčiarsko „18“ – Slovensko „18“ 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly: 10. Schläpfer (Fuss, Zürcher), 20. Stoffel (Delémont), 22. Jobin (Rubanik), 59. Canova (Pezzullo) – 3. D. Sojka (M. Čajkovič, O. Turan).
Vylúčenia na 2 min.: 6:9, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 42:46 (16:11, 12:21, 14:14). Najlepší hráči zápasu: Noah Delémont - Samuel Kňažko. Rozhodcovia: Labonte (Kan.), Šrubok (Biel.) – Badyl (Biel.), Kilian (Nór.). 169 divákov.

Švajčiarsko: Henauer – Delémont, Fiedler, Pezzullo, Baragano, Guggenheim, Chanton, Ugazzi, Rubanik – Knak, Salzgeber, Stoffel – Dähler, Jobin, Canova – Schläpfer, Fuss, Zürcher – Marchand, Valenza, Bardh.
Slovensko: Hlavaj (22. Kozel) – O. Turan, Golian, Lavička, Kňažko, Mudrák, F. Gajdoš, Michal Beňo, Matúš Hlaváč – D. Sojka, A. Turanský, M. Čajkovič – J. Haščák ml., M. Chromiak, Samuel Krajč – A. Valigura, Škvarek, Jellúš – J. Eliaš, J. Lašák, Michal Mrázik.

Fotogaleria